Nedeľa 8. septembra, 2024
Stredajší tlačový brífing ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (v strede). (Screenshot: FB / Ministerstvo zdravotníctva SR)

Ministerka zdravotníctva Dolinková chce zvýšiť očkovacie kapacity

„Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hľadá také riešenia, ktorými sa dosiahne väčšia kapacita očkovania a skrátenie čakacích lehôt na očkovanie naprieč Slovenskom,“ informovalo dnes Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom Facebookovom účte.

V najbližších dňoch bude ministerka iniciovať stretnutie s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. V statuse na sociálnej sieti sa ďalej uvádza, že po zrušení mimoriadnej situácie boli zásadným spôsobom obmedzené zákonné možnosti štátu intervenovať a priamo manažovať proces očkovania proti ochoreniu COVID-19. Aj preto je dnes možné očkovanie len v nemocnicach, ktorých zriaďovateľom je štát.

Od vypuknutia covidovej pandémie strana Hlas zaujímala ohľadom očkovania nie veľmi jasné stanovisko. Aj keď Hlas verejne informoval, že celé vedenie strany je zaočkované, predseda Peter Pellegrini sa opakovane verejne vyjadril, že sa zaočkovať nechystá a spochybňoval bezpečnosť vakcín.

Podpredsedníčka Hlasu a súčasná ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa pre tvnoviny.sk v roku 2021 na margo rozhodnutia svojho predsedu nedať sa zaočkovať vyjadrila, že to je jeho osobné rozhodnutie, „ale nie stanovisko strany Hlas. Strana Hlas je za očkovanie, vyzvali sme ľudí, aby sa dali zaočkovať a sme za dobrovoľné očkovanie.“

Postoj každej strany je do veľkej miery prezentovaný postojom jej predsedu, ktorý je aj najviac mediálne viditeľný. V strane Hlas v otázke očkovania postoj predsedu nereprezentuje postoj strany. Aj keď v zásade dobrovoľnosti a slobody rozhodnutia medzi nimi podľa verejných vyjadrení panuje zhoda.

Na začiatku pandémie však vtedajší premiér Peter Pellegrini (vtedy ešte člen Smeru) obhajoval skôr autoritárske riešenia situácie. Zaviedol prvú karanténu a zavrel všetky materské školy, školy, univerzity a všetky voľnočasové zariadenia ako lyžiarské strediská, wellness centrá, zábavné parky, aquaparky, bary, diskotéky, kultúrne zariadenia. V obchodných centrách mohli občania cez víkend nakúpiť len potraviny, drogériu či lieky. Zároveň sa zaviedla povinná 14-dňová karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátili zo zahraničia.

13. marca 2020 v relácii Rádia Express sa prezentoval kontroverznými výrokmi. Okrem iného povedal: „Ľudí, ktorí nedodržiavajú karanténu, treba nahlásiť polícii.“ Alebo: „Som rád, že Slovenská republika v porovnaní s inými krajinami je dnes v mnohých oblastiach prvou krajinou, ktorá prijíma takéto tvrdé opatrenia.“

Zuzana Dolinková, podobne ako aj ostatní ministri štvrtej Ficovej vlády, bola vymenovaná do funkcie prezidentkou Zuzanou Čaputovou v stredu (25.10.). Na úvodnom tlačovom brífingu oznámila hlavné priority svojho rezortu na najbližšie mesiace. Za prvoradú úlohu si stanovila vyriešiť prebiehajúcu pediatrickú krízu. Následne sa ministerstvo bude zaoberať optimalizáciou siete nemocníc. Ako ďalšie dôležité body svojej agendy spomenula stabilizovanie personálu v zmysle navýšenia počtu medikov na lekárskych fakultách a zmeny procesov vzdelávania stredného zdravotníckeho personálu. Plánuje sa zaoberať aj doplatkami a rôznými „nekalými“ poplatkami za poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Prečítajte si aj