Štvrtok 19. septembra, 2024

Minister vnútra odvolal prezidenta Policajného zboru Š. Hamrana

Nový minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) dnes z funkcie odvolal prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. Hovorca ministerstva Matej Neumann uviedol, že dôvodom odvolania sú vážne výhrady voči vnášaniu politických a osobných postojov do výkonu funkcie policajného prezidenta. „Minister vyjadril výhrady aj voči dlhodobo nedostatočnej činnosti polície v konaní voči nelegálnej migrácii,“ dodal.

Podľa Matúša Šutaja Eštoka zmena na poste prezidenta políciu naštartuje, aby začala plniť svoje skutočné úlohy v súlade so zákonom.

Štefan Hamran sa tesne po voľbách vyjadril že, ak strana Smer-SD dokáže vytvoriť novú vládu, z funkcie koncom októbra odíde, ale plánuje sa ešte stretnúť s novým ministrom vnútra. Pre TV Markíza uviedol, že mu nedáva zmysel pokračovať s ľuďmi, ktorí sa vyhrážajú policajtom, prokurátorom a sudcom. Podľa Š. Hamrana nebude sám, kto opustí policajný zbor. Z vedenia avizujú svoj odchod aj ďalší policajti. „Niektorí to plánujú do konca roka, niektorí skôr,“ dodal.

Š. Hamrana dočasne nahradí poverený prezident PZ Rastislav Polakovič. Ministerstvo vnútra čo najskôr obsadí pozíciu štandardne vymenovaným novým policajným prezidentom.

Prečítajte si aj