Štvrtok 19. septembra, 2024
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (Zdroj: Martina Šimkovičová / FB)

Min. kultúry podalo trestné oznámenie v súvislosti s petíciou na odvolanie ministerky

Ministerstvo kultúry (MK) SR podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti s petíciou na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície.

Ministerstvo, zastúpené generálnym tajomníkom služobného úradu MK Lukášom Machalom, má podozrenie na podvodné konanie rôznymi spôsobmi. „Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch,“ uviedol rezort ako argument pre podanie trestného oznámenia pre podozrenie na „poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu“.

Petícia má už vyše 150-tisíc podpisov

Petícia s názvom Otvorená výzva na odstúpenie ministerky kultúry má do pondelkového popoludnia vyše 150 000 podpisov. Iniciátori výzvy vyčítajú ministerke autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva.

„Vážená pani ministerka, aktuálne dianie na Ministerstve kultúry SR dokazuje, že si ako jeho čelná predstaviteľka zamieňate výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte s autokratickým výkonom moci. Žiadame Vás preto o okamžité odstúpenie z funkcie,“ píše sa v úvode otvorenej výzvy.

Ministerstvo nebude používať svoju Facebookovú stránku

Podľa statusu M. Šimkovičovej na jej Telegramovom účte je FB stránka ministerstva kultúry od novembra minulého roka v stave pretrvávajúceho kybernetického ohrozenia. Je možné, že do obsahu FB stránky Ministerstva kultúry SR zasahuje niekto zvonka. Keďže podľa M. Šimkovičovej bývalé vedenie rezortu dodnes korektne neodovzdalo heslá k inkriminovanej FB stránke, nebude sa pokračovať v jej používaní.

„Disponujeme preukázateľnými informáciami, že na facebookovskú a instagramovú stránku Ministerstva kultúry SR boli vykonané vstupy tretích subjektov. Z dôvodu kybernetickej bezpečnosti rezortu a jeho informácií, nebudeme do prešetrenia používať tieto stránky na kontakt s verejnosťou,“ uviedla M. Šimkovičová.

Prečítajte si aj