Štvrtok 19. septembra, 2024
Jozef Mikloško ml. (Foto: screenshot FB / Úrad komisára pre deti)

Mimovládne organizácie vyzývajú Jozefa Mikloška na odstúpenie z postu komisára pre deti. Čo na to komisár?

21 slovenských mimovládnych organizácií vydalo 7. septembra verejnú výzvu komisárovi pre deti Jozefovi Mikloškovi, v ktorej žiadajú jeho okamžité odstúpenie z funkcie. Táto iniciatíva reaguje na jeho stretnutie s hnutím Republika a zdieľaním fotografie s predstaviteľmi tejto strany. Podľa signatárov výzvy tieto kroky závažným spôsobom ohrozili dôveryhodnosť Úradu komisára pre deti.

Medzi podpísanými organizáciami bola Koalícia pre deti Slovensko, Liga za duševné zdravie, Nadácia pre deti Slovenska, Nadácia Zastavme korupciu a mnohých ďalších. 

Vo výzve zdôraznili, že komisár pre deti by mal byť hlavným obhajcom práv detí a mladých ľudí a mal by sa jasne a nekompromisne postaviť voči politikom, ktorí porušujú demokratické zásady a ľudské práva:

 „Vaším rozhodnutím prijať pred voľbami do NR SR zástupcu politickej strany, ktorej viacerí  predstavitelia opakovane násilne vystupujú voči iným, nerešpektujú  menšiny, základné ľudské práva a svojimi názormi sa vymedzujú proti základným demokratickým princípom – čo oficiálne potvrdili aj viaceré súdy – ste závažným spôsobom poškodili dôveryhodnosť Úradu komisára pre deti ako apolitickej inštitúcie, ktorá sa zameriava na ochranu ľudských práv.”


Ďalej sa vyjadrili aj k zverejnej fotografii s Milanom Uhríkom: „So znepokojením vnímame aj skutočnosť, že ste sa neohradili voči vyjadreniu predsedu strany Republika Milana Uhríka, ktorý vo zverejnenom poste na sociálnych sieťach spolu s Vašou spoločnou fotografiou, tvrdí, že cieľom politickej strany je chrániť deti „aj pred zhubným vplyvom progresívnej agendy“. Túto skutočnosť vnímame ako zastrašovanie, manipuláciu a dehonestáciu legitímneho presadzovania ochrany a rozvoja ľudských práv.”

Epoch Times Slovensko sa obrátilo na Úrad komisára pre deti so žiadosťou o vyjadrenie. Bolo nám zaslané tlačové vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že komisár pre deti „vzniknutú mediálnu situáciu súvisiacu s plánovanou sériou stretnutí komisára pre deti s politickými stranami a hnutiami považuje za nedorozumenie.” 

Zároveň sa vo vyhlásení uvádza, že „komisár pre deti sa stretol a naďalej sa bude stretávať s predstaviteľmi politických subjektov. Cieľom týchto pracovných rozhovorov je predstavenie zámerov komisára a jeho úradu a hľadanie spoločných tém pri presadzovaní a riešení systémových zmien a opatrení v oblasti ochrany práv dieťaťa” a že „za účelom presadzovania systémových riešení a opatrení je nevyhnutná aj spolupráca s legitímne zvolenými politickými stranami a zvolenými zástupcami v Národnej rade Slovenskej republiky. Bez spolupráce s nimi sa nepodarí zvyšovať úroveň a kvalitu ochrany práv detí.”

V tlačovom vyhlásení sa ďalej vysvetľuje aj dôvod stretnutí s jednotlivými stranami: „Separátne stretnutia sú zo strany komisára pre deti iniciované aj preto, lebo mu nebolo umožnené v parlamente odprezentovať správu o činnosti komisára za rok 2022. Práve v nej boli zahrnuté aj návrhy na systémové riešenia, ktoré je nevyhnutné prijať a schváliť.”

V súvislosti so spájaním jeho postu s konkrétnymi politickými stranami Jozef Mikloško tvrdí, že „komisár pre deti vníma nezávislosť úradu ako kľúčovú vec, a preto sa dištancuje od akéhokoľvek vťahovania jeho osoby, ako aj celého úradu do predvolebného súboja vo vrcholiacej predvolebnej kampani.”

Komisár pre deti vyjadril svoje stanovisko k prebiehajúcim diskusiám na sociálnych sieťach ohľadom jeho stretávania sa so zástupcami politických strán už 3. septembra vo videu na Facebookovej stránke Úradu komisára pre deti:

Prečítajte si aj