Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný záber priestorov zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. (Foto FB Bratislavský hrad / Bratislava Castle)

Mimoriadna parlamentná schôdza odložená kvôli nedostatočnej účasti poslancov. Politické strany vyjadrujú svoj postoj 

Dnes sa očakávala mimoriadna schôdza Národnej rady SR iniciovaná stranou Smer-SD, ktorá sa mala týkať nedávneho zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a údajných politických zámerov spojených s bezpečnostnými zložkami SR. Prezentovaný počet prítomných poslancov však v priestoroch zimnej jazdiarne Bratislavského hradu nedosiahol potrebnú hranicu, aby mohla byť schôdza uznaná za uznášaniaschopnú.

Schôdza mala pôvodne začať doobeda o 11:00, no do sály sa dostavilo iba 68 zo 150 poslancov. Tým pádom parlament nemohol začať svoje zasadanie a predseda parlamentu Boris Kollár bol nútený odložiť hlasovanie o 30 minút.

Avšak ani po uplynutí tejto doby sa situácia nezmenila. Na druhý pokus sa prezentovalo len 69 poslancov, čo opäť nedosiahlo potrebnú väčšinu na uznášaniaschopnosť schôdze. Ďalšie rokovanie je naplánované na zajtra o 9:00 ráno.

OĽaNO bojkotuje otvorenie schôdze a obviňuje Smer z prekrývania problémov

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) verejne oznámilo, že sa na otvorení mimoriadnej parlamentnej schôdze nezúčastní a pokladá túto akciu za predvolebnú kampaň zo strany strán Smer-SD a Sme rodina. 

OĽaNO tvrdí, že predseda Smeru Robert Fico sa snaží zamlčať skutočný problém. Ten podľa nich spočíva v tom, že políciu za vlády Smeru ovládal „nitriansky oligarcha z piateho poschodia budovy Transpetrolu.“ Poukazujú tak na podnikateľa Norberta Bödöra a jeho údajný vplyv na bezpečnostné orgány počas obdobia, keď Smer-SD stál na čele vlády.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Šipoš vyhlásil: „Kto bude dnes hlasovať za otvorenie mimoriadnej schôdze, pomáha návratu mafie.“

Demokrati vidia zvolanie mimoriadnej schôdze ako snahu o spolitizovanie polície

Jaroslav Naď zo strany Demokrati uviedol na tlačovej konferencii, že aktuálna situácia odhaľuje potenciálnu koalíciu medzi Smerom, Hlasom, Sme rodina a Republikou, s cieľom ovplyvniť políciu a umožniť novej vláde zasahovať do vyšetrovania.

Líder Demokratov Eduard Heger zdôraznil, že otázka odvolania šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) a šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) by mala byť v rukách polície, ktorá zabezpečí nezávislé vyšetrovanie. Heger pripomenul, že vhodný čas na výmenu šéfa SIS bol v máji, keď nastupovala úradnícka vláda. 

Smer zajtra očakáva podobný výsledok

Robert Fico očakáva, že sa zajtra ráno odohrá podobná situácia. Neočakáva, že ho poslanci budú podporovať. Konštatoval: „Nevedia čo majú povedať, po troch rokoch je Slovensko na tom podstatne horšie ako bolo.“ 

Premiéra Ódora opätovne vyzval k odvolaniu policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Sme rodina hovorí o rozvrate štátu

Sme rodina žiada prezidentku Čaputovú a premiéra Ódora, aby našli v policajnom zbore čestných policajtov. Predseda parlamentu Kollár tvrdí, že jednu skupinu teraz vystriedala nová a využíva kroky, ktoré nie sú v súlade so zákonom.

Sme rodina sa domnieva, že momentálna situácia v polícii naznačuje rozvrat štátu a bezpečnostných zložiek. Strana sa domnieva, že odstúpiť by mali nielen  riaditeľ SIS, Michal Aláč, ale aj policajný prezident.

Milan Krajniak k tomu dodal: „Nie je možné a mysliteľné, aby jednych našich ľudí, ktorí boli nedotknuteľní, vymenili druhí naši ľudia, ktorí sú rovnako nedotknuteľní. Veď to je už také okaté.”

Hlas kritizuje demokratické strany

Hlas, vedený Petrom Pellegrinim, tvrdí, že mimoriadne zasadnutia zamerané na vážne témy boli v minulosti vždy zrušené práve zo strany demokratických strán.

„Takto sa zachovali aj dnes. Toto sú tí samozvaní demokrati, toto sú tie strany ako je OĽaNO, SaS ale aj Demokrati, ktorí sa vždy oháňali demokraciou ako obuškom“.

SAS

Členovia strany SaS sú presvedčení, že cieľom mimoriadnej schôdze je politizovať prácu orgánov zodpovedných za trestné konanie.

„Je to jasný dôkaz toho, ako bude vyzerať naša krajina po voľbách, ak voľby vyhrá Smer a zloží vládu,“ povedal Branislav Gröhling.

Prečítajte si aj