Nedeľa 8. septembra, 2024
Maďarský minister zahraničných vecí (Foto: FB / Péter Szijjártó)
»

Maďarský minister Szijjártó: Jedine Slovensko podporuje „maďarskú mierovú misiu“

Viacerí ministri zahraničných vecí EÚ ostro kritizovali šéfa maďarskej vlády Viktora Orbána za jeho „mierovú misiu“ vo vojne na Ukrajine. Nesúhlasia však s výzvou na bojkot najbližšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí v Budapešti.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa v Bruseli stretli naposledy pred letnou prestávkou. Jednou z hlavných tém pondelkového rokovania (22. 7.) bola „mierová misia“ maďarského premiéra Viktora Orbána vo vojne na Ukrajine.

Viacerí ministri zahraničných vecí EÚ ostro kritizovali šéfa vlády okrem iného za jeho nekoordinované cesty do Moskvy. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila Orbánove sólo snahy za „výlety ega“. Šéf luxemburskej diplomacie Xavier Bettel povedal, že Maďarsko je v Európe „izolované“. Krajiny EÚ sa však rozchádzajú v názore, či by mali bojkotovať najbližšie stretnutie ministrov zahraničných vecí, ktoré sa malo uskutočniť koncom augusta v Budapešti.

Maďarsko vyzýva na mierové rokovania

Predseda maďarskej vlády odôvodnil cesty tým, že podľa jeho názoru by sa mierové rokovania s Ukrajinou mali uskutočniť čo najskôr. Podľa maďarskej vlády sa vojna na Ukrajine dá vyriešiť len diplomatickou cestou. Maďarsko už niekoľkokrát zopakovalo svoje obavy z rozšírenia vojny do západnej Európy.

Podľa Orbána víťazstvo na bojisku nie je možné. Potrebné sú skôr otvorené komunikačné kanály a diskusia. Na takýto prístup vyzval na stretnutí v Bruseli aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa názoru Európskej komisie však Orbán svojím osamelým postupom poškodzuje úsilie EÚ prezentovať jednotný front v politike voči Ukrajine. Cesty hlavy štátu boli kritizované najmä preto, že Maďarsko v súčasnosti predsedá Rade EÚ. Politici EÚ opakovane zdôraznili, že Orbánove cesty do Moskvy sa nekonajú v mene Únie.

V súčasnosti sa diskutuje aj o otázke bojkotovania najbližšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí, ktoré sa uskutoční koncom augusta v Budapešti.

Szijjártó: Jedine Slovensko podporuje „maďarskú mierovú misiu“

Maďarský minister zahraničných vecí v Bruseli obhajoval kroky svojho šéfa. Nedávne udalosti podľa neho ukázali, že postoj maďarského premiéra by mohol byť „skutočným riešením“. Orbánove stretnutia s Vladimírom Putinom, Si Ťin-pchingom a Donaldom Trumpom boli „potrebné“, povedal Szijjártó.

Uviedol tiež, že švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis sa po snahe maďarskej vlády stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Okrem toho ministri obrany USA a Ruska Lloyd Austin a Andrej Belousov spolu telefonicky hovorilia ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom.

„Teraz všetci začali využívať diplomatické kanály. Jediní ľudia, ktorí tvrdia, že je to nelegitímne a že tí, ktorí sú za diplomatické riešenia, sú proruskí, sedia tu v Bruseli a v európskych hlavných mestách,“ povedal Szijjártó vo videu po stretnutí. Jedine Slovensko podporuje „maďarskú mierovú misiu“, povedal minister.

Vylúčenie diskusie nie je demokratický postoj, kritizoval európske hlavy štátov. Napriek všetkej kritike z Bruselu je Maďarsko naďalej oddané „mierovej misii“, zdôraznil Szijjártó.

Rada EÚ pre zahraničné veci sa presunula z Budapešti do Bruselu

O tom, ako veľmi je EÚ rozdelená, pokiaľ ide o správanie maďarskej vlády, svedčia reakcie na výzvu predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci Josepa Borrella na bojkot.

Španiel oznámil bojkot zasadnutia ministrov v Budapešti – v pondelok oznámil, že ako „symbolický signál“ Orbánovi odvoláva neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí a obrany, ktoré sa malo uskutočniť koncom augusta v Bruseli. Zdôraznil, že sa tak rozhodol sám po kontroverznej a dlhej diskusii ministrov zahraničných vecí EÚ.

Podľa Borrella 25 ministrov zahraničných vecí dôrazne odsúdilo Orbánovo správanie. Maďarský premiér získal podporu len zo Slovenska. Borrell bol však ostro kritizovaný za nekoordinovaný krok zrušiť budapeštianske stretnutie.

„Španielsko nepodporuje bojkot v Európskej únii,“ povedal minister zahraničných vecí José Manuel Albares. Luxemburský minister zahraničných vecí Bettel označil myšlienku bojkotu za „nezmysel“. Radšej pôjde do Budapešti a povie Maďarom do očí, čo si myslí, zdôraznil Bettel. Nemecko, Francúzsko a Holandsko údajne tiež vyjadrili svoj nesúhlas s Borrellovou iniciatívou.

V Bruseli nie je vylúčené, že Borrellova kampaň za bojkot sa nakoniec obráti proti nemu: podľa správ by sa teraz mnohí ministri mohli na protest nezúčastniť na bruselskom zasadnutí od 28. do 30. augusta.

Maďarsko zostáva pokojné

Maďari reagovali na výzvu na bojkot pokojne. Szijjártó povedal, že miesto konania podujatia pre neho nie je dôležité. „Nech sa bude konať kdekoľvek, pôjdem tam,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí.

Oveľa dôležitejšie bolo sústrediť sa na situáciu na Ukrajine. „Stále viac sa vzďaľujeme od mieru,“ zdôraznil a adresoval otvorené otázky ministrom členských štátov EÚ. „Koľko zbraní celkovo potrebuje Ukrajina, aby zvrátila situáciu na bojisku? Ako dlho budú ukrajinské ozbrojené sily vôbec k dispozícii? Koľko táto vojnová politika stojí obyvateľov Európy?“

Pri súčasnej stratégii nevidí v blízkej budúcnosti riešenie konfliktu na Ukrajine. Preto je podľa neho potrebné znovu otvoriť diplomatické kanály. „Našťastie sa svet v tomto smere začína prebúdzať,“ povedal Szijjártó.

Ukrajina odstavila dôležitý ropovod

V súvislosti s Ukrajinou maďarský minister upozornil aj na nové sankcie uvalené Kyjevom, ktorý prerušil dodávky ropy od ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko.

Pôvodne Európska únia ponechala pri týchto sankciách určité výnimky, aby krajiny závislé od Ruska mali dostatok času na zastavenie dodávok. Ukrajina teraz tieto výnimky pozastavila. Maďarsko teraz bojuje proti hrozbe výpadkov dodávok elektrickej energie a nedostatku pohonných hmôt.

Szijjártó v tejto súvislosti uviedol, že dodávky energie nie sú politickou otázkou, ale otázkou infraštruktúry. Kroky Kyjeva boli porušením dohody o spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou. V dohode sa stanovuje, že Ukrajina nesmie prerušiť dodávky energetických produktov zo svojho územia do členských štátov EÚ.

Podľa ministra Slovensko a Maďarsko začali kvôli tomuto nesprávnemu konaniu predbežné konzultácie s Európskou komisiou.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj