Piatok 18. októbra, 2024
(Foto: Alexander Loziak / SAV)

Miera šťastia a sociálne kontakty Slovákov v porovnaní s Európou

Dáta 11. kola Európskej sociálnej sondy (European Social Survey, ESS ERIC) sprístupňujú aj údaje zamerané na subjektívnu pohodu, šťastie a udržiavanie sociálnych vzťahov v súčasnej Európe. Tento medzinárodný výskum, realizovaný od roku 2001, poskytuje údaje o postojoch a hodnotách obyvateľov mnohých európskych krajín, vrátane Slovenska. Výsledky najnovšieho kola poodhaľujú, ako šťastní sa cítia Slováci a Slovenky a ako často sa stretávajú so svojimi blízkymi v porovnaní s Európanmi z iných krajín.

„Pre analýzu sme z dát ESS ERIC vybrali dve témy, ktoré spolu do určitej miery súvisia: subjektívne pociťované šťastie a frekvencia stretávania sa s priateľmi, príbuznými či kolegami. Dáta ukazujú, že Slovensko  (alebo respondenti a respondentky na Slovensku) preukazuje najnižšiu úroveň/mieru pocitu šťastia v porovnaní s ostatnými skúmanými krajinami. Je však potrebné dodať, že priemerné skóre šťastia dosahovalo na Slovensku úroveň 6,57 na škále od 0 (extrémne nešťastný) po 10 (extrémne šťastný), Slováci a Slovenky teda v priemere stále viac ´inklinovali´ k pocitom šťastia ako nešťastia. Čo sa týka stretávania sa s blízkymi, Slováci a Slovenky sa umiestnili v strednej časti rebríčka s priemerným skóre 4,61, ktoré sa najviac približuje k slovnej odpovedi ´s blízkymi sa stretávam raz za týždeň´. Aj keď miera pocitu šťastia môže do istej miery súvisieť s frekvenciou sociálnych kontaktov, pocity šťastia sú tiež spôsobené mnohými ďalšími faktormi,“ uvádza Alexander Loziak, výskumník zo Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV, v. v. i.

Miera pocitu šťastia bola meraná otázkou: Ako by ste vo všeobecnosti zhodnotili, aký/á ste šťastný/á? a to na odpoveďovej škále od 0 (extrémne nešťastný) po 10 (extrémne šťastný). Tabuľka č. 1 zobrazuje priemerné hodnoty od najnižšej po najvyššiu v jednotlivých krajinách.

Kľúčové zistenia v skratke

  • Najvyššia úroveň šťastia bola zaznamenaná vo Švajčiarsku (8,15), Fínsku (8,07) a Nórsku (7,95)
  • Slovensko má priemernú úroveň šťastia (6,57), čo ho radí na chvost spomedzi krajín v analýze
  • Respondneti/tky zo Slovenska uvádzajú nižšiu mieru pocitu šťastia ako Maďarsko (7,10) a Chorvátsko (7,55), ktoré tiež majú relatívne nižšie hodnoty šťastia
  • Žiadna z európskych krajín neklesla pod hodnotu (6,5), európski respondenti odpovedali vo všeobecnosti skôr pozitívne
  • Rozdiel medzi najvyššou a najnižšou nameranou hodnotou je 1,58 boda odpoveďovej škály, medzi jednotlivými krajinami teda neboli zaznamenané výrazné rozdiely

Frekvencia stretávania sa s blízkymi bola meraná otázkou: Ako často sa vo voľnom čase stretávate s priateľmi, príbuznými či kolegami z práce?, na odpoveďovej škále od 1 (nikdy) po 7 (každý deň). Priemerné hodnoty pre jednotlivé krajiny sú uvedené v tabuľke č. 2.

Kľúčové zistenia v skratke

  • Najčastejšie stretávanie sa s blízkymi bolo zaznamenané v Nórsku (5,63), Holandsku (5,40) a Chorvátsku (5,27), kde sa ľudia pravidelne stretávajú niekoľkokrát do týždňa.
  • Slovensko dosahuje priemernú frekvenciu stretávania sa (4,61), čo ho radí do strednej časti rebríčka a najbližšie zodpovedá odpovedi Raz za týždeň. Slováci sa stretávajú so svojimi blízkymi menej často ako napríklad v Nemecku (4,85), no častejšie ako v Maďarsku (3,46) alebo Írsku (4,19).

Dáta sú voľne dostupné TU.

Prečítajte si aj