Piatok 20. septembra, 2024
Supercela alebo supercelárna búrka je jednobunková konvektívna búrka, ktorá obsahuje jeden dlhotrvajúci, rotujúci výstupný prúd a dva zostupné prúdy. Supercely bývajú sprevádzané divokým počasím – obrovskými krúpami, tornádami, prípadne prívalovými zrážkami či extrémnou elektrickou aktivitou. Supercely sú v Európe pomerne vzácne, nie však neobvyklé. (info wikipedia, pozn red. ) (Zdroj: Greg/ pexels)

Meteorológovia zaznamenali v sobotu niekoľko superciel

Meteorológovia zaznamenali v sobotu niekoľko superciel. Najsilnejšia prešla z Dolného na Horný Zemplín a podľa radarových charakteristík mohla spôsobiť aj škody. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Intenzívne búrky sa v najbližších hodinách ešte ojedinele vyskytnú, najmä na východe.

Sobotné búrky sa podľa SHMÚ pohybujú na prvý pohľad dosť chaoticky. Nad západné Slovensko sa presúva výšková tlaková níž, ktorá je tak určujúca pre ich pohyb. V okolí Bratislavy sa pohybujú smerom na východ, no v Nitrianskom kraji viac na sever, priblížil ústav.

„Táto výšková níž zároveň zosilňuje prúdenie vo vyšších hladinách nad východným Slovenskom, Maďarskom a v okolí, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku superciel a ich výraznejší odklon od prevládajúceho prúdenia,“ vysvetlili meteorológovia. Doplnili, že v súvislosti so supercelami je aj vyššie riziko nebezpečných javov, najmä väčších krúp, ale aj prívalového dažďa a silného nárazového vetra.

Prečítajte si aj