Nedeľa 22. septembra, 2024
Umelecký obrázok mesačnej jaskyne na Mare Tranquillitatis, ktorá ukrýva prístupný jaskynný kanál dlhý niekoľko desiatok metrov (Nasa)

Mesiac odhalil svoje tajomstvo. Podzemné jaskyne ako útočisko pre budúcich astronautov

Vedci z univerzity v talianskom Trente objavili na povrchu Mesiaca jaskyňu. V budúcnosti by mohla slúžiť ako útočisko pre prieskumníkov či výstavbu lunárnej základne. Objav bol uverejnený v časopise Nature Astronomy.

„Mesačné jaskyne zostávali viac ako 50 rokov záhadou. Preto bolo vzrušujúce, že sa nám konečne podarilo dokázať existenciu jednej z nich,“ uviedli Leonardo Carrer a Lorenzo Bruzzone z univerzity v Trente, ktorí stoja za objavom. Jaskyňa je podľa nich „pravdepodobne prázdnym lávovým tunelom“.

Jaskyňa veľkých rozmerov sa nachádza približne 400 kilometrov od miesta, kde pred 55 rokmi pristáli americkí astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin, a je pravdepodobne prístupná z najväčšej doteraz známej priepasti v Mori pokoja, uviedla agentúra AP.

Analýza radarových údajov získaných sondou Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) NASA odhalila, že priepasť vedie do jaskyne širokej 45 metrov a dlhej až 80 metrov, čo zodpovedá ploche 14 tenisových kurtov. Jaskyňa leží približne 150 metrov pod povrchom a teplota v nej je relatívne stabilná.

Podľa britského denníka The Guardian by tento priestor mohol slúžiť ako útočisko pre astronautov, chránené pred škodlivým kozmickým a slnečným žiarením.

Jaskyňa na Mesiaci (NASA/ Goddard/ Arizona State University)

Výskumník z Arizonskej štátnej univerzity Robert Wagner vidí problém v prístupe do útrob jaskyne.

„Aby ste sa dostali na dno tejto priepasti, musíte zostúpiť 125 metrov. Steny sú strmé a tvorené suťou, kde akýkoľvek pohyb spôsobí malú lavínu, ktorá spadne na všetkých dolu. Určite je možné dostať sa dnu a von, ale bude si to vyžadovať značnú infraštruktúru,“ uviedol Wagner.

Horniny vo vnútri týchto jaskýň by mohli obsahovať dôkazy o vzniku Mesiaca a jeho vulkanickej histórii. V jaskyni by sa okrem iného mohol nachádzať aj vodný ľad, ktorý je podľa Bruzzoneho zdrojom nevyhnutný pre dlhodobé misie na Mesiac a jeho kolonizáciu.

Rai Radio 1 (@Radio1Rai)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj