Nedeľa 8. septembra, 2024
Bývalá prvá dáma Melania Trumpová vo svojom dome Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride 15. novembra 2022 (Joe Raedle/ Getty Images)
»

Melania Trumpová po pokuse o atentát na manžela vydala prehlásenie

„Nezabúdajme, že názorové rozdiely, politika a politické hry sú podriadené láske,“ hovorí bývalá prvá dáma.

Bývalá prvá dáma Melania Trumpová vydala v nedeľu prehlásenie k atentátu na jej manžela, bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, a vyjadrila sústrasť ostatným obetiam, ktoré boli počas incidentu zastrelené.

V obsiahlom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach Trumpová napísala, že „keď som videla, ako tá prudká guľka zasiahla môjho manžela Donalda, uvedomila som si, že môj život a život Barrona sa ocitli na pokraji zničujúcej zmeny.“ Dodala, že je „vďačná statočným agentom tajnej služby a strážcom zákona, ktorí riskovali vlastné životy“.

Bývalá prvá dáma, ktorá sa počas prezidentskej kampane bývalého prezidenta Trumpa v roku 2024 do značnej miery stráni verejnosti, vyzvala Američanov, aby sa „povzniesli nad nenávisť“ a „prostoduché myšlienky, ktoré podnecujú násilie“.

V sobotu večer na zhromaždení v Pensylvánii spustil strelec paľbu zo vzdialenosti približne 200 metrov, keď na pódiu rečnil bývalý prezident Trump. V neskoršom vyhlásení bývalý prezident uviedol, že guľka mu prestrelila pravé ucho.

Tajná služba USA potvrdila, že podozrivého zabila. Uviedla, že zomrela ešte jedna obeť a dve ďalšie boli vážne zranené. Totožnosť týchto obetí nebola uvedená.

„Netvor, ktorý považoval môjho manžela za neľudský politický stroj, sa pokúsil zneškodniť Donaldovo nadšenie – jeho smiech, dôvtip, lásku k hudbe a inšpiráciu,“ uviedla Trumpová v prehlásení. „Základné aspekty života môjho manžela – jeho ľudská stránka – boli pochované pod politickou mašinériou. Donald, veľkorysý a starostlivý muž, s ktorým som prežila najlepšie aj najhoršie časy.“

Trumpová tiež poďakovala ľuďom, ktorí sa spojili s jej rodinou, „za to, že si pamätajú, že každý politik je muž alebo žena s milujúcou rodinou“.

„Všetci chceme svet, kde je na prvom mieste úcta, kde je na prvom mieste rodina a kde prevláda láska. Tento svet môžeme opäť premeniť na realitu,“ uviedla vo vyhlásení. „Každý z nás žiada, aby sme si ho znovu vydobyli. Musíme trvať na tom, aby úcta opäť zaplnila základný kameň našich vzťahov.“

A dodala: „Nezabúdajme, že názorové rozdiely, politika a politické hry sú menej ako láska. Naše osobné, štrukturálne a životné záväzky – pokiaľ nezomrieme – sú vážne ohrozené.“

Predseda Republikánskeho národného výboru Michael Whatley v nedeľu pre Fox News uviedol, že na zaistenie bezpečnosti republikánskeho nominačného zjazdu spolupracuje s tajnou službou a „40 rôznymi orgánmi činnými v trestnom konaní“.

Bývalý prezident má počas podujatia, ktoré sa končí vo štvrtok, prevziať nomináciu Republikánskej strany.

V súvislosti s pokusom o atentát vydali vyhlásenia aj ďalší členovia Trumpovej rodiny. Ivanka Trumpová, dcéra bývalého prezidenta, na sociálnej sieti napísala, že je tiež „vďačná tajnej službe“ za jej rýchlu reakciu a „modlí sa za našu krajinu“.

Jeho najstarší syn Donald Trump mladší zverejnil po streľbe fotografiu svojho otca so zdvihnutou rukou. „Nikdy neprestane bojovať za záchranu Ameriky,“ napísal na sociálnej sieti. Jeho druhý syn Eric Trump sa vyjadril podobne, zverejnil rovnakú fotografiu a napísal, že jeho otec je „bojovník, ktorého Amerika potrebuje“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj