Streda 3. júla, 2024
(Zľava) britský admirál Tony Radakin, minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu, minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace a náčelník generálneho štábu generál Valerij Gerasimov pózujú pred fotografiou v budove ruského ministerstva obrany 11. februára 2022 v Moskve. (Foto: Tim Hammond/MoD Crown Copyright via Getty Images)

Medzinárodný trestný súd vydal zatykače za vojnové zločiny na V. Gerasimova a S. Šojgua

Ruský vládny orgán obvinil Medzinárodný trestný súd z vedenia „hybridnej vojny“ proti Rusku.

Medzinárodný trestný súd (MTS) v utorok vydal zatykače súvisiace s vojnovými zločinmi na najvyššieho ruského generála Valerija Gerasimova a bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

MTS – medzinárodná organizácia riadená z holandského Haagu – v tlačovej správe uviedol, že obaja sa mali podieľať na viacerých vojnových zločinoch vrátane spôsobenia nadmerných škôd civilistom a riadení útokov na civilné objekty. Boli tiež obvinení zo zločinov proti ľudskosti.

Súd vo vyhlásení „usúdil, že existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že obaja podozriví nesú zodpovednosť za raketové útoky, ktoré ruské ozbrojené sily uskutočnili na ukrajinskú elektrickú infraštruktúru najneskôr“ od októbra 2022 do novembra 2023.

„V tomto časovom rámci ruské ozbrojené sily uskutočnili veľký počet útokov proti početným elektrárňam a rozvodniam na viacerých miestach Ukrajiny,“ pokračuje vyhlásenie.

Kremeľ, Šojgu ani Gerasimov, ktorý je náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl, sa k zatykačom MTS nevyjadrili. Bezpečnostná rada Ruska však prostredníctvom štátnej tlačovej agentúry TASS reagovala, že zatykače sú nepodložené a sú súčasťou „hybridnej vojny Západu… proti našej krajine“.

Bezpečnostná rada tiež uviedla, že MTS nemá v Rusku jurisdikciu a v preklade z ruštiny do angličtiny zatykače označila ako „šokujúce“.

Viacerí predstavitelia Ukrajiny, kde Rusko vedie viac ako dva roky trvajúcu vojnu, v príspevkoch na sociálnych sieťach napísali, že sú s týmto vývojom spokojní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol na sociálnej sieti X, že zatykače MTS sú „jasným dôkazom toho, že spravodlivosť za ruské zločiny proti Ukrajincom je nevyhnutná“.

„Jasne to dokazuje, že žiadna vojenská hodnosť ani žiadne dvere kabinetu nemôžu ochrániť ruských zločincov pred zodpovednosťou,“ napísal ukrajinský líder v príspevku a dodal, že dvaja ruskí predstavitelia obvinení z vojnových zločinov sú zapojení do „bezohľadného bombardovania“ ukrajinskej infraštruktúry, ktorú využívajú civilisti.

„Každý zločinec zapojený do plánovania a realizácie týchto úderov musí vedieť, že spravodlivosti bude učinené zadosť. A my dúfame, že ich uvidíme za mrežami,“ napísal.

Ukrajinský vládny predstaviteľ pre ľudské práva Dmytro Lubinec na Telegrame napísal, že „skôr či neskôr každého vojnového zločinca stihne spravodlivý trest“. Zároveň vyzval na „spoločné úsilie“ na urýchlenie procesu zatknutia oboch ruských predstaviteľov.

Začiatkom tohto roka MTS vydal zatykače na ruských veliteľov Sergeja Kobylasa a Viktora Sokolova za údajné raketové útoky na ukrajinskú elektrickú infraštruktúru.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vtedy povedal, že jeho krajina zatykače neuzná. „Nie sme členmi Rímskeho štatútu… neuznávame to,“ povedal Peskov novinárom, keď sa ho pýtali na zatykače.

Rímsky štatút ukladá signatárskym krajinám povinnosť zatknúť na svojom území osobu, na ktorú je medzinárodný zatykač MTS vydaný.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová vtedy skonštatovala, že cieľom zatykačov je len zdiskreditovať Rusko. Kremeľ poprel, že by na Ukrajine došlo k vojnovým zločinom, zatiaľ čo Ukrajina sa v konflikte, ktorý začal v roku 2014, vojnových zločinov dopustila.

„Najnovšie falošné závery tohto orgánu pre nás nemajú žiadnu silu a sú právne bezvýznamné,“ povedala Zacharovová novinárom.

Okrem Ruska jurisdikciu MTS neuznávajú ani Spojené štáty, Izrael, Čína, Indonézia, Vietnam, Turecko a približne desiatka ďalších krajín.

V máji MTS oznámil, že zváži vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Yoava Gallanta za zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ktoré podľa hlavných prokurátorov súdu spáchali počas konfliktu v Gaze. Informoval, že sa tiež usiluje o vydanie zatykačov na vedúcich predstaviteľov teroristickej skupiny Hamas.

Netanjahu a prezident Joe Biden v reakcii tvrdenia MTS odmietli, pričom americký líder označil žiadosť o vydanie zatykača za „poburujúcu“. Povedal, že „bude vždy stáť na strane Izraela proti jeho bezpečnostným hrozbám“.

Izraelský premiér sa v rozhovore pre CNN vyslovil, že žiadosť MTS o vydanie zatykača je „nebezpečná“ a „ohrozuje všetky ostatné demokracie“. „Izrael je prvý, ale vy ste ďalší. Ďalšia je Veľká Británia. Ďalší sú na rade,“ dodal.

Prečítajte si aj