Pondelok 16. septembra, 2024
Protestujúci farmári s traktormi, vrátane jedného s nápisom: „Lepšie byť mŕtvy než otrok“, v centre Berlína, 8. januára 2024. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Medzinárodná odozva na protesty farmárov v Nemecku: Elon Musk vníma cenzúru väčšiny médií

Protesty poľnohospodárov v Nemecku vzbudili pozornosť aj ďaleko za hranicami krajiny. Generálny riaditeľ spoločnosti X Elon Musk obviňuje hlavné spravodajské médiá, že túto tému zo svojho spravodajstva zámerne vynechalii.

Celonárodný týždeň akcií a protestov poľnohospodárov, ktorý sa v Nemecku začal v pondelok 8. januára, pritiahol pozornosť aj za hranicami štátu. Najmä v krajinách, ktoré v posledných mesiacoch samy zažili rozsiahle protesty poľnohospodárov, sa vývoj udalostí stretol s veľkým záujmom. Protesty však nezostali bez povšimnutia ani u generálneho riaditeľa spoločnosti X, Elona Muska.

Holandská publicistka: „Píšu sa dejiny“

Holandská publicistka Eva Vlaardingerbroeková, ktorá sa už dostala do povedomia verejnosti v súvislosti s protestmi holandských poľnohospodárov, vyjadrila svoj obdiv k nemeckým akciám.

Na X hovorí o „povstaní normálnych, tvrdo pracujúcich Nemcov, ktorí už toho majú dosť a – oprávnene – požadujú zmenu“.

Na sociálnej sieti uverejňuje zábery z blokády diaľnice A2 a vysvetľuje, že sa tam práve „píšu dejiny“.

Na protestoch poľnohospodárov sa zúčastnil aj obchodník z Nigérie

Podpora prišla aj z Francúzska. Patricia Chagnon-Cleversová, poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Rassemblement National, vyjadrila podporu protestom poľnohospodárov na X. Upozornila, že podobné akcie sa konajú aj v Českej republike, Maďarsku a Belgicku.

Používatelia X z ďalších európskych krajín tiež zverejnili na internete vlastné zábery z protestov.

Živý vstup dokonca zverejnil účet obchodníka z Nigérie, ktorého obchodný partner sa prihlásil priamo z diaľnice.

Musk: Chcú redaktori v USA udržať túto tému v úzadí?

Pri silnej pozornosti, ktorú protesty nemeckých farmárov vzbudili na sociálnej sieti X, nemohla táto téma uniknúť ani samotnému generálnemu riaditeľovi platformy Elonovi Muskovi. Bol však sklamaný, že sa o nej nezmienili aspoň tie najväčšie americké médiá. Špekuluje, že by mohlo ísť o zámerné vynechanie témy.

Protesty v Nemecku totiž zatiaľ neboli uvedené do spravodajstva ani na CNN, ani na Fox News. Televízia ABC News však o téme v pondelok uverejnila dlhší článok. Akcie boli spomenuté aj v európskom vydaní „Bloombergu“.

Médiá ako Guardian vytvárajú naratív o „infiltrácii pravicou“

V súvislosti s protestmi tradičné európske médiá, ako napríklad Guardian, zdôrazňovali obavy z údajnej hrozby „infiltrácie“ od krajne pravicových alebo násilných skupín.

Považovali za vhodné spomenúť, že okrem AfD vyzvali na účasť na zhromaždeniach aj „Slobodní Sasovia“ a otvorene neonacionálno-socialistická „III. strana“. V tejto súvislosti sa však tiež uvádzalo, že predseda združenia poľnohospodárov Joachim Rukwied sa od týchto skupín dištancoval.

Ku slovu sa dostal aj spolkový minister hospodárstva Robert Habeck (Zelení). Varoval pred tým, aby si protesty poľnohospodárov neprivlastnili extrémistické skupiny, ktoré šíria „fantázie o štátnom prevrate“ a vystavujú „otvorene nacionalistické symboly“. Habeck sa vyjadril takto:

„Začína byť jasné, že v posledných rokoch došlo k niečomu, čo obmedzuje legitímny demokratický protest a slobodu prejavu.“

Libertariánske postoje za a proti protestom farmárov

Väčšina príspevkov na X súvisiacich s protestmi farmárov vyjadrovala podporu farmárom. Užívateľ menom Sir Arnold Robinson napísal: „Vždy sa môžete spoľahnúť, že trh urobí správnu vec potom, čo ste vyskúšali všetko ostatné – dokonca aj v Nemecku.“

Naopak, účet „Pagayaland“ samotné protesty farmárov kritizoval. Spochybňuje, že poľnohospodári sa snažia o ukončenie nových regulácií. Namiesto toho sa zameriavajú na zachovanie dotácií: „V politológii sme si zvykli hovoriť, že najlepšie je „zníženie závislosti od štátnych dávok“ – ibaže by sa v poslednom čase niečo zmenilo na tom, ako fungujú peniaze.“


Pôvodný článok

Prečítajte si aj