Pondelok 16. septembra, 2024
Bývalý ruský prezident a v súčasnosti podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev (vľavo) navštevuje vojenské cvičisko Totsky pri sibírskom meste Orenburg 14. júla 2023. (Foto: Yekaterina SHTUKINA/SPUTNIK/AFP via Getty Images)

Medvedev zopakoval jadrovú hrozbu a povedal, že vstup Ukrajiny do NATO znamená vojnu

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev povedal ruským médiám, že vstup Ukrajiny do NATO by sa rovnal vyhláseniu vojny a že Kremeľ je pripravený použiť svoj rozsiahly jadrový arzenál, ak by sa zašlo príliš ďaleko.

„Od samého začiatku sme dali NATO jasne najavo, že vstup Ukrajiny nie je len priamym ohrozením ruských národných záujmov. V skutočnosti je to vyhlásenie vojny, aj keď s oneskorením,“ povedal Medvedev v exkluzívnom rozhovore pre spravodajský portál Argumenty i Fakty, ktorý bol zverejnený 17. júla.

Medvedev je v súčasnosti zástupcom šéfa ruskej Bezpečnostnej rady, ktorá riadi „špeciálnu vojenskú operáciu“ Moskvy na Ukrajine.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa k opakovaným jadrovým hrozbám Medvedeva vyjadroval väčšinou odmietavo, hoci kritizoval rétoriku ruského predstaviteľa.

„Ruská jadrová rétorika, aj zo strany Medvedeva, je bezohľadná a nebezpečná,“ povedal Stoltenberg novinárom v septembri 2023. „Rusko musí pochopiť, že jadrová vojna sa nedá vyhrať a nikdy sa nesmie viesť.“

Šéf NATO uviedol, že Rusku bolo opakovane oznámené posolstvo, že aliancia zostáva ostražitá a že aktivity Ruska sú pozorne monitorované, či nedošlo k nejakým zmenám v jeho jadrovom postoji.

Najnovšie varovanie Medvedeva zaznelo po tom, ako sa lídri NATO na nedávnom samite zaviazali, že podporia Ukrajinu na „nezvratnej ceste k plnej euroatlantickej integrácii vrátane členstva v NATO“, a opätovne potvrdili, že budú môcť poslať Ukrajine formálnu pozvánku na vstup do NATO, keď s tým budú členovia súhlasiť a budú splnené príslušné „podmienky“.

Medvedev pre Argumenty i Fakty uviedol, že verí, že tieto podmienky nebudú nikdy splnené, že „nefunkčná“ Ukrajina sa nakoniec nikdy nestane členom NATO a že je „celkom možné“, že v určitom okamihu Ukrajina nebude existovať ako nezávislá krajina.

Ďalej povedal, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre alianciu a nemá v úmysle zaútočiť na žiadneho z jej členov, a už vôbec nechce „premeniť obyvateľov svojich krajín na jemný rádioaktívny prach“.

Okrem tichého pripomenutia rozsiahleho ruského jadrového arzenálu ruský predstaviteľ varoval, že čím viac bude pokusov Ukrajiny a ďalších krajín, ktoré ležia blízko Ruska, o vstup do západnej vojenskej aliancie, „tým tvrdšie budú naše reakcie“.

„To, či sa z toho celá planéta rozletí, závisí len od obozretnosti ‚tej‘ strany,“ povedal.

Mediálny tím NATO do času uverejnenia neodpovedal na žiadosť denníka The Epoch Times o komentár k Medvedevovým výrokom.

Predstavitelia NATO opakovane tvrdili, že vojenská aliancia, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne ako hrádza proti sovietskej invázii do západnej Európy, má obranný charakter a nepredstavuje pre Rusko žiadnu hrozbu.

Od pádu Sovietskeho zväzu však NATO rozšírilo svoje členstvo smerom na východ o krajiny, ktoré Rusko považuje za svoje bezpečnostné nárazníky, čo vyvoláva hnev Kremľa. Jednou z kľúčových požiadaviek Ruska na ukončenie nepriateľských akcií na Ukrajine je, aby sa Kyjev zaviazal, že nikdy nevstúpi do NATO.
Hoci bol Medvedev v rokoch 2008 až 2012, keď bol ruským prezidentom, všeobecne považovaný za umierneného politika, po odchode z funkcie a po tom, ako sa stal kľúčovým členom ruskej Bezpečnostnej rady, je čoraz tvrdší.

Je známy svojimi jastrabími vyhláseniami, napríklad keď nedávno pohrozil jadrovými údermi proti Washingtonu, ak sa Spojené štáty a ich spojenci pokúsia prinútiť Rusko, aby sa vzdalo svojich územných ziskov na Ukrajine.

NATO sa vo všeobecnosti vyhýba zmienkam o svojom jadrovom arzenáli, pretože sa možno obáva, že by mohlo byť vnímané ako eskalačný krok. Šéf NATO však v polovici júna povedal, že NATO prispôsobuje svoje jadrové kapacity v reakcii na súčasné bezpečnostné hrozby, pričom vzal na vedomie najnovšie jadrové cvičenia a rétoriku Ruska.

„To, čo sme videli v posledných rokoch a mesiacoch, je nebezpečná jadrová rétorika z ruskej strany… Vidíme aj ďalšie cvičenia, jadrové cvičenia z ruskej strany,“ povedal Stoltenberg 12. júna na tlačovej konferencii v Budapešti.

Šéf NATO uviedol, že Spojené štáty modernizujú svoje jadrové zbrane v Európe a že Holandsko, člen aliancie, nedávno vyhlásilo, že niektoré jeho stíhačky F-35 sú pripravené niesť jadrové zbrane.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj