Streda 18. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: JOE KLAMAR/AFP cez Getty Images)

Medvede pod kontrolou: nová legislatíva zrýchľuje manažment, odborník varuje, že to nemusí stačiť

Otázka premnoženia medveďov, nárastu počtu stretov medveďa s človekom a možnosť nastavenia ich lovu často rezonuje v našej spoločnosti. Nová legislatíva, ktorú schválila ústavná väčšina parlamentu, umožňuje efektívny a rýchly manažment medveďov, reagujúc na alarmujúci nárast útokov. Podľa novej úpravy budú môcť realizovať odstrel medveďa aj poľovné združenia v prípade, že sa medveď opakovane vyskytuje v blízkosti ľudských obydlí a predstavuje riziko. Cieľom je ochrana ľudí a zároveň udržanie stabilnej populácie medveďa hnedého v ich prirodzenom teritóriu. Podľa odborníka na medvede je aj nová legislatíva nedostatočná a lov na medvede by sa mal legalizovať.

Niektorí ochranári zmenili názor

Jednou z nosných tém predvolebnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami bola aj otázka premnoženia medveďov, nárastu počtu stretov medveďa s človekom a možné nastavenie ich lovu. Štátna ochrana prírody však poukazovala na výsledky štúdie Univerzity Karlovej v Prahe týkajúcej sa početnosti medveďa hnedého na Slovensku, podľa ktorej je na Slovensku relatívne stabilná populácia.

S odstupom času aj samotný predstavitelia štátnej ochrany prírody menia názor. Jedným z takých ochranárov je aj Jaroslav Slašťan, ktorý v rozhovore pre Postoj objasnil, ako na základe skúseností z výjazdov z pozície šéfa Zásahového tímu pre medveďa hnedého zistil, že všetky problémy s medveďom nezapríčinili iba ľudia, a že len prevencia v tomto smere nestačí. 

„Do zásahového tímu som prišiel s víziou, že ideme chrániť medvede. Po čase som však pochopil, že ľudia opakovanými „návštevami“ medveďov naozaj trpia. Začal som sa na to pozerať úplne inak. Svoj postoj k tejto téme som zmenil,“ povedal Slašťan.

Minister Taraba: Na prvom mieste je ľudský život

Rezort životného prostredia informoval, že Štátna ochrana prírody SR v roku 2016 evidovala len jeden útok medveďa na človeka, v tomto roku je to už 15, z toho jeden smrteľný. Podľa vicepremiéra a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) predchádzajúce vlády povýšili ochranu medveďa nad ochranu ľudského života.

„Budeme chrániť prírodu, ale rovnako aj objektívne záujmy ľudí. Každý medveď, ktorý sa priblíži k obydliam ľudí, bude napriek aktivitám politických strán, ktoré obhajujú záujmy a práva všetkých, len nie našich občanov, na základe nového zákona, eliminovaný. Na prvom mieste budeme chrániť deti, ženy a ľudský život, rovnako medveďom patrí ochrana v ich prirodzenom teritóriu, ktorým nie sú určite záhradky a ulice miest a dedín,“ skonštatoval minister.

Tarabov zákon o zjednodušenom odstrele medveďov prešiel v máji ústavnou väčšinou. Ako uvádza ministerstvo životného prostredia, právna úprava dostala zelenú aj od Európskej komisie. Podľa novely zákona o ochrane prírody a krajiny budú odstrel medveďa môcť realizovať aj poľovné združenia. Dôvodom na odstrel už bude samotný výskyt medveďa na území, ktoré bude vyhlásené za územie odstrelu.

„Ministerstvo životného prostredia usmerňuje okresné úrady, štátnych ochranárov aj správy národných parkov, ako postupovať v zmysle novej legislatívy pri vyhlasovaní mimoriadnych situácií v dôsledku čoraz častejších stretov medveďa s človekom v blízkosti ľudských obydlí,“ informuje rezort na svojej webstránke.

Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa na tlačovej konferencii uviedol, že situácia s populáciou medveďa hnedého je kritická, čo je podľa jeho slov dôsledkom nekompetentných rozhodnutí predchádzajúcich vlád. „Prirodzený areál výskytu medveďa je nasýtený, a medvede sa rozširujú aj do oblastí mimo prirodzeného areálu. Preto sme presadili legislatívnu zmenu, ktorá zjednoduší postup pri eliminácii problémových medveďov,“ povedal.

Poľovnícka komora ocenila prístup vlády

Ulovenia medveďa hnedého bude potrebné nahlásiť Štátnej ochrane prírody SR (ŠOP), ktorá bude tieto počty evidovať. Budú si tiež viesť evidenciu DNA vzoriek jednotlivých šeliem a GPS súradnice miesta ulovenia. Generálny riaditeľ ŠOP Štefan Kysel informoval, že v priebehu prvého polroka 2024 dostali 800 hlásení o výskyte medveďa.

Aj z týchto dôvodov ŠOP od polovice júla spustila činnosť operačného strediska s novým telefónnym číslom 18 081 na zefektívnenie nahlasovania rizík. „Číslo bude slúžiť 24 hodín, sedem dní v týždni pre nahlasovanie nebezpečných situácií s možným vznikom rizika, pre nahlasovanie škôd, ako aj nahlasovanie útokov v súvislosti s medveďom hnedým,“ vysvetlil Kysel.

Riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba ocenil, že Ficova vláda prizvala k diskusii aj zástupcov poľovníckej obce, nielen ochranárov. Podľa jeho slov predošlé vlády ohľadom manažovania situácie s medveďom hnedým ignorovali názory poľovníkov. „Ochranu živočícha, aj keď zákonom chráneného, povýšili nad ochranu ľudského života. Som rád, že dnes si už dokážu sadnúť za jeden stôl ochranári aj poľovníci a prinášať riešenia, ktoré ochránia ľudí, ich majetok a rovnako prispejú k zachovaniu zdravej populácie medveďa na Slovensku,“ poznamenal Šuba.

Podľa odborníka by sa lov medveďov mal legalizovať

Odborník na medvede na Slovensku, Ing. Tibor Pataky, CSc. z Katedry aplikovanej zoológie a manažmentu zveri Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene v rozhovore pre Epoch Times Slovensko vysvetlil súvislosti ohľadom situácie s medveďom hnedým u nás.

Podľa jeho slov, aktuálna právna úprava situáciu s medveďmi nenapraví. „Terajšie nastavenie však tiež nie je riešením. Hrniec už kypí a my stále prikladáme do kotla namiesto toho, aby sme hrniec odstavili.“

Spomenul, že pred tridsiatimi rokmi bolo povolené loviť 10 % z populácie a populácia medveďov aj tak mierne narastala, hoci aj vtedy sa vyskytol nelegálny lov, medvede sa zrážali s autami.

„Ja som za legalizovanie lovu medveďov s tým, že je potrebné rešpektovať regionálne rozdiely na Slovensku a pravidelne situáciu s populáciou medveďa vyhodnocovať,“ skonštatoval Pataky.

Mimoriadnu situáciu budú vyhlasovať spravidla okresné úrady

Podľa novej legislatívy mimoriadnu situáciu budú spravidla vyhlasovať okresné úrady na základe žiadostí podaných dotknutými mestami a obcami, v ktorých katastroch vznikla mimoriadna udalosť v súvislosti s výskytom problémových medveďov. Ak mimoriadna udalosť vznikne výlučne v katastrálnom území jedného mesta alebo obce, mimoriadnu situáciu môže vyhlásiť priamo dotknuté mesto či obec. „Taktiež môže nastať situácia, že budú dotknuté 2 a viaceré okresy, v takom prípade bude mimoriadnu situáciu vyhlasovať okresný úrad v sídle kraja,“ objasnila štátna tajomníčka ministerstva Gabriela Matečná.

Ako ďalej informuje rezort k metodike eliminácie medveďov – užívatelia poľovných revírov môžu požiadať o povolenie výnimky z druhovej ochrany na usmrtenie medveďa potom, čo to odporučí krízový štáb. Pokiaľ budú identifikované lokality, kde sa medveď opakovane vyskytuje a kde ohrozuje obyvateľov priľahlých obcí čí návštevníkov prírody, v tejto oblasti bude vymedzená zóna, kde sa budú môcť medvede loviť a zároveň tam bude zakázané vykladať vnadiská, aby nedochádzalo k lákaniu šeliem.

„Žiadosť o povolenie výnimky z druhovej ochrany na usmrtenie medveďa hnedého bude obsahovať napr. údaje o počte problémových jedincov tejto šelmy, mapový podklad so zakreslením hraníc katastrálneho územia a navrhovanej časti revíru, v ktorej bude možné lov realizovať. Rovnako aj navrhovaný počet jedincov, ktorý bude možné odloviť,“ vysvetľuje envirorezort. Ten následne doručené podklady vyhodnotí a rozhodne o povolení výnimky. 

Prečítajte si aj