Štvrtok 19. septembra, 2024
Medveď hnedý, ilustračná fotografia (Foto: Frank Vassen, CC BY 2.0)

Medveď z Liptovského Mikuláša: ochranár odhalil príčinu, prečo zviera vošlo do mesta

V marci ulicami Liptovského Mikuláša pobehoval medveď. Video sa šírilo sociálnymi sieťami a vyvolávalo u obyvateľstva rôzne vášnivé reakcie. Na záberoch pred zvieraťom v panike utekali chodci, ktorí ho boli schopní identifikovať v dostatočnom predstihu. Piatim osobám sa kontaktu s medveďom vyhnúť nepodarilo a utrpeli zranenia po škrabancoch a uhryznutí.

Už istý čas na Slovensku prebieha verejná diskusia, prečo medvede stratili plachosť a čo ich vedie k navštevovaniu ľudských obydlí. Juraj Lukáč z lesoochranárskeho zoskupenia VLK tvrdí, že o tomto konkrétnom prípade majú dostatok informácií, aby vedeli jasne vysvetliť príčiny vniknutia zvieraťa do Liptovského Mikuláša.

Podľa ochranára sa medveď chodil pravidelne kŕmiť do záhradkárskej kolónie blízko mesta na vnadisko, kde našiel určitú kopu potravy, už asi 2 roky. Bol však vyrušený zberačmi parohov a utekal do lesa. Cestou do lesa musel ísť okolo policajnej strelnice, kde práve prebiehali streľby. Policajti začali na medveďa strieľať, zviera sa teda otočilo a zmenilo smer. Nepokračovalo ďalej do lesa, ale vrátilo sa vyplašené späť do mesta.

„Opäť je tou pravou príčinou výskytu medveďa v meste človek. On ho tam vlastne nahnal tými výstražnými výstrelmi,“ povedal Lukáč.

Medveď bežal podľa neho mestom vyplašený a k stretu s ľuďmi došlo iba kvôli tomu, že mu stáli v ceste. Zviera sa malo len snažiť cez mesto čo najrýchlejšie prebehnúť a zmiznúť v bezpečí. „On nechcel ísť do toho mesta a vôbec sa nechcel stretnúť s ľuďmi. On tam bol nahnaný,“ uzavrel ochranár.

Koncom marca minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) ohlásil, že jedinca sa podarilo úspešne zneškodniť. Nevyhol sa však kritike z radov opozície, ktorá trvala na tom, že zabitá bola menšia 70-kilová samica, zatiaľ čo útočiaci samec mal okolo 100 kilogramov. Podľa ministra zneškodnili správneho medveďa, dokladoval to aj tým, že zamestnanci Štátnej ochrany prírody SR použili na identifikáciu jedinca dron s biometriou.

„Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, ktoré boli zhotovené počas viacerých sledovaní tohto jedinca,“ potvrdili ministrove slová štátni ochranári s tým, že takúto identifikačnú technológiu využili vôbec po prvýkrát.

Vladimíra Fabriciusová z ministerstva životného prostredia uviedla, že na základe softvéru ide na 70% o správneho jedinca.

Koncom apríla sa organizácia My sme les rozhodla podať trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha. „Jedinec, ktorý 17. 3. 2024 prebehol Liptovským Mikulášom a zranil 5 ľudí, bol identifikovaný ako samec s hmotnosťou 80 – 100 kilogramov, kým 26. 3. medzi Závažnou Porubou a Iľanovom bola usmrtená samica s hmotnosťou 67,9 kilogramu.“

Podľa My sme les v tomto prípade neboli splnené zákonné podmienky a išlo o odlišného náhodne zastreleného medveďa, ktorý nestratil plachosť a svojím správaním neohrozoval ľudí a ich majetok.

Prečítajte si aj