Pondelok 16. septembra, 2024
Živiny v dvoch alebo viacerých potravinách môžu mať niekedy synergický účinok, ako je to napríklad v kombinácii medu a jogurtu (Image by vecstock on Freepik)

Med pridaný do jogurtu zvyšuje jeho probiotickú účinnosť (Štúdia)

Vedci dokázali, že sladenie jogurtu medom môže predĺžiť prežívanie prospešných mikróbov v hrubom čreve.

Živiny v dvoch alebo viacerých potravinách môžu niekedy pôsobiť synergicky, čo znamená, že jedna alebo viac živín v každej z nich môže spôsobiť alebo posilniť priaznivý účinok, ak sa konzumujú spoločne. Tento účinok je vyšší ako účinok, ktorý vyvoláva každá potravina samostatne. V tomto prípade môžeme povedať, že 1 + 1 = 3.

Najnovšie dôkazy o tomto jave pochádzajú z dvoch štúdií, ktoré skúmali, ako môže kombinácia medu a jogurtu, potravinového zdroja probiotických baktérií, ovplyvniť črevný mikrobióm. Výsledky naznačujú, že jedna polievková lyžica medu pridaná k porcii jogurtu pomáha prospešným mikróbom prežiť v črevách dlhšie.

„Zaujímalo nás kulinárske spojenie jogurtu a medu, ktoré je bežné v stredomorskej strave, a to, ako ovplyvňuje gastrointestinálny mikrobióm,“ uviedla v tlačovej správe Hannah Holscherová, docentka na Katedre potravinárstva a výživy ľudí na Illinoiskej univerzite.

Zistenia

Výskum uverejnený v časopise The Journal of Nutrition (TJN) v marci a auguste, pozostával zo štúdie v skúmavke a následnej klinickej štúdie na ľuďoch.

V klinickej štúdii vedci uviedli, že predchádzajúce výskumy naznačili, že probiotiká môžu skrátiť čas črevného tranzitu, čo môže pomôcť zmierniť zápchu a iné gastrointestinálne symptómy. Niektoré výskumy tiež naznačujú, že probiotiká môžu zlepšiť poznávacie schoposti a náladu, napríklad klinická štúdia z roku 2013 zistila, že môžu zlepšiť pamäť, a klinická štúdia z roku 2019 ich spojila s menšou depresiou a úzkosťou.

Štúdia in vitro

Štúdia in vitro (v skúmavkách) hodnotila vplyv štyroch druhov medu na prežívanie probiotických baktérií Bifidobacterium animalis v jogurte počas simulovaného trávenia. Medzi testované druhy medu patrili ďatelinový, pohánkový, lucernový a med z pomarančových kvetov.

Mikróby sa pestovali v Petriho miskách obsahujúcich roztoky, ktoré napodobňovali rôzne zložky trávenia – sliny, žalúdočnú kyselinu, črevnú žlč a enzýmy.

„Enzýmy v našich ústach, žalúdku a črevách pomáhajú pri trávení a uľahčujú absorbovanie živín, zároveň však znižujú životaschopnosť mikroorganizmov,“ uviedla Holscherová. „To je skvelé, keď ide o patogény, ale nie nevyhnutne, keď ide o prospešné baktérie.“

Výsledky ukázali, že med nepredlžuje prežívanie probiotík v ústach alebo žalúdku, ale podporuje ich prežívanie v čreve. Tento prínos sa spájal najmä s ďatelinovým medom.

Klinické testy

V klinickej štúdii 66 zdravých účastníkov konzumovalo dva týždne dve potraviny – jogurt s ďatelinovým medom a jogurt bez medu. Jednotlivci si zaznamenávali informácie o svojej stolici a poskytli jej vzorky. Okrem toho vyplnili dotazníky a podstúpili testy, ktoré hodnotili kognitívne schopnosti a náladu.

Podobne ako v štúdii in vitro výsledky ukázali, že ďatelinový med podporuje prežívanie probiotík v črevách. Naopak, účastníci nepocítili žiadny zo zdravotných prínosov ako napríklad zlepšenie kognitívých funkcií, funkcie čriev alebo zlepšenie nálady.

V následnej štúdii 36 účastníkov konzumovalo jogurt s medom, jogurt bez medu a jogurt s cukrom. Rovnako ako v pôvodnej klinickej štúdii, jogurt s medom vyvolal najviac probiotických črevných prejavov.

Faktory, ktoré sú základom prínosu probiotík

Ďatelinový med má niektoré jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým môže byť účinnejší pri podpore prežívania bifidobaktérií, poznamenala Holscherová. „Napríklad množstvo glukózy bolo najvyššie v ďatelinovom mede. Glukóza pravdepodobne slúžila ako zdroj energie pre probiotické baktérie,“ uviedla.

„V ďatelinovom mede bolo tiež nižšie množstvo enzýmov, ktoré štiepia cukry s dlhším reťazcom, tzv. oligosacharidy, ktoré môžu bifidobaktérie využívať ako zdroj energie.“ To by malo za následok, že probiotiká by mali k dispozícii viac energie, ktorú by mohli využiť pri svojom putovaní črevným traktom.

Tretím faktorom je, že ďatelinový med môže obsahovať určité antioxidanty, ktoré by mohli pomôcť tlmiť pôsobenie probiotík v drsnom prostredí tenkého čreva, dodala Holscherová.

Prečo sa s tým nespájajú žiadne zdravotné prínosy?

Hoci med predĺžil prežívanie probiotík v hrubom čreve, nepriniesol s tým súvisiace zdravotné výhody, čo vyvoláva otázku: „Prečo?“

„Probiotiká vo všeobecnosti prinášajú najväčší úžitok osobám, ktoré majú zdravotné problémy,“ vysvetlila Holscherová. „Viacero probiotických kmeňov účinne podporuje zdravie tráviaceho traktu, napríklad pri zlepšení zápchy alebo skrátení trvania hnačky spojenej s užívaním antibiotík.“

Je možné, že konzumácia kombinácie jogurtu a medu môže posilniť zdravotný prínos probiotík obsiahnutých v jogurte, ale na presné určenie tejto skutočnosti je potrebný ďalší výskum, skonštatovala.

Opatrnosť pri používaní medu s jogurtom

„Med je pridaný cukor, preto je dôležité nekonzumovať ho príliš veľa,“ upozornila Holscherová. „Výživové odporúčania (pre Američanov) totiž odporúčajú konzumovať menej ako 10 % denných kalórií vo forme pridaných cukrov, čo zodpovedá 200 kalóriám v 2 000-kalorickej strave. Polievková lyžica medu má približne 64 kalórií.“

Spresnila, že jedna polievková lyžica medu môže zapadnúť do zdravej stravy, najmä ak ľudia zvážia jeho kombináciu s obyčajným jogurtom, ktorý je dobrým zdrojom bielkovín a vápnika.

Jedným z najzaujímavejších zistení našej práce je, že bežná kombinácia jogurtu a medu má funkčný prínos, uzavrela. „Jedlá, ktoré konzumujeme, pozostávajú z potravín v mnohých rôznych kombináciách a je príjemné vedieť, že dvojica, ktorá spolu dobre chutí, spolu aj dobre funguje – aspoň z probiotického hľadiska.“

Ďalšie synergie medu a potravín

Hoci štúdia TJN ukazuje jednu potravinu, ktorá synergicky pôsobí s medom, toto prírodné sladidlo ponúka synergický efekt s množstvom ďalších potravín:

Med s cesnakom

Med aj cesnak obsahujú antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu byť účinnejšie, ak sa používajú spoločne. Výskum na potkanoch naznačil, že kombinované lokálne použitie medu z rodu Euphorbia (zo stredomorských krajín, ako je Maroko) a cesnaku pri liečbe popálenín zlepšuje hojenie rán. Synergické pôsobenie môže skrátiť a zlepšiť hojenie rán.

Čaj s medom

Antioxidanty v mede a čiernom čaji pôsobia synergicky aj v zmesi. V jednom experimente sa zistilo, že súčasné použitie tmavých, jantárových a svetlých jantárových odrôd medu z Portugalska s čiernym čajom s citrónovou príchuťou zvyšuje antioxidačnú aktivitu čaju. K antioxidantom v čaji patria flavonoidy, fenolické látky a organické kyseliny vrátane kyseliny askorbovej.

Podľa iného experimentu má med antibakteriálny účinok, ktorý môže synergicky pôsobiť so zeleným čajom. Zistilo sa, že vyplachovanie úst zeleným čajom osladeným medom účinne znižuje populáciu Streptococcus mutans v slinách, baktérie spojenej so zubným kazom.

Med s citrónom

Hoci sa účinky medu s citrónom skúmali len v niekoľkých experimentoch, ide o osvedčený liek proti infekciám dýchacích ciest, napríklad prechladnutiu. Zmes týchto dvoch látok vytvára účinnú kombináciu na posilnenie imunity a upokojenie bolesti hrdla, uviedla pre Epoch Times odborníčka na výživu Lisa Richardsová.

„Med obsahuje antioxidanty a antimikrobiálne zlúčeniny, ako je peroxid vodíka a flavonoidy, ktoré v kombinácii s vitamínom C v citróne posilňujú imunitné funkcie,“ uviedla. „Upokojujúce vlastnosti medu vďaka jeho hustej konzistencii a prírodným enzýmom pomáhajú pokryť a upokojiť zapálené tkanivá hrdla.“

Zároveň podporuje trávenie, dodala Richardsová. Kyslosť citróna stimuluje tráviace enzýmy, zatiaľ čo med podporuje rast prospešných črevných baktérií.

Med s celozrnnými výrobkami

Podľa Richardsovej môže med zlepšiť biologickú dostupnosť minerálnych látok, ako je horčík a vápnik, v celozrnných produktoch. „Jeho kyslé pH a prítomnosť organických kyselín, ako je napríklad kyselina glukónová, pomáhajú chelatácii týchto minerálov, čím ich telo ľahšie absorbuje.“

Prírodné cukry v mede môžu tiež podporovať uvoľňovanie enzýmov, ktoré rozkladajú kyselinu fytovú, čo je látka v obilninách brániaca absorbovaniu minerálov, uviedla Richardsová.

Med do smoothies

Med zlepšuje absorbovanie antioxidantov z ovocia v smoothies. „Jeho prírodné cukry môžu pomôcť stabilizovať antioxidačné zlúčeniny počas trávenia, a tým zlepšiť ich biologickú dostupnosť,“ povedala Richardsová. „Med tiež obsahuje malé množstvo enzýmov a organických kyselín, ktoré môžu pomôcť pri rozpade bunkových stien ovocia, čím sa uvoľní viac živín.“

Poznamenala, že kombinácia antioxidačných vlastností medu a ovocia vedie k synergickému efektu, ktorý zlepšuje celkový výživový profil smoothies.

Med v pečive

„V pečive pôsobí med ako prírodný konzervačný prostriedok vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam a nízkej aktivite vody, ktoré bránia rastu plesní a baktérií,“ napísala Richardsová.

Cukry v mede tiež udržiavajú vlhkosť, udržiavajú pečivo mäkké a predlžujú jeho trvanlivosť, ozrejmila. Okrem toho obsah fruktózy v mede pomáha zlepšovať štruktúru, čo vedie k jemnej kôrke a vlhkému výrobku.

Med s ovocím

Richardsová poznamenala, že „med zlepšuje vstrebávanie živín, ako je vitamín C a antioxidanty, najmä v bobuľovom a citrusovom ovocí“.

Prírodné cukry v mede môžu zlepšiť prenos týchto živín cez bunkové membrány, zatiaľ čo jeho antioxidanty a enzýmy môžu chrániť a stabilizovať vitamíny počas trávenia, dodala. Táto synergia umožňuje telu lepšie využívať prospešné látky v ovocí a zosilňuje ich zdravotné účinky.

Záver: Hodnota synergie potravín

Výskumná práca zverejnená v časopise Proceedings of the Nutrition Society vysvetľuje, že synergia potravín je „viac ako aditívum“, čo znamená, že celok je väčší ako súčet jednotlivých častí. Je to preto, že kombinácia tisícov zložiek v zdravých potravinách pôsobí vo vzájomnej súhre.

Účinok konzumácie živín zo zdravých potravín sa líši od účinku konzumácie izolovaných živín, zdôraznili autori. Veľké dlhodobé klinické štúdie s izolovanými živinami zvyčajne ukazujú, že buď nemajú žiadny účinok, alebo majú škodlivé účinky. Z tohto dôvodu sa domnievajú, že zameranie sa na živiny namiesto potravín je v mnohých ohľadoch kontraproduktívne.

Štúdie TJN a ďalšie výskumy ilustrujú hodnotu synergie potravín, ktorá vzniká spoločnou konzumáciou plnohodnotných potravín. Vďaka synergickému javu vyplývajúcemu z komplexnosti zloženia potravín, môže zdravý stravovací režim podporovať zdravie lepšie ako užívanie vitamínových tabletiek.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj