Pondelok 16. septembra, 2024
Sovietsky propagandistický plagát z roku 1932: 8. marec deň povstania robotníčiek proti kuchynskému otroctvu. (foto: wikipedia)

MDŽ z pohľadu histórie: prežitok socializmu?

Medzinárodný deň žien (MDŽ) je medzinárodne uznávaný sviatok a jeho korene na Slovensku siahajú až do roku 1921. 

V tento deň 8. marca muži prejavujú ženám úctu a rešpekt v podobe kytice kvetov. Napriek tomu, že má dnes tento sviatok skôr citový charakter, jeho historické pozadie v skutočnosti poukazuje na úsilie žien a demonštrácie za dosiahnutie rovnoprávnosti. Mnoho ľudí považuje MDŽ za socialistický prežitok.

Tento sviatok vznikol na počesť demonštrácií za práva žien, ktoré sa začali konať v USA na popud Socialistickej strany.  Jedno z týchto veľkých zhromaždení prebehlo 8. marca 1908 v New Yorku, kde pochodovalo zhruba 15 000 krajčírok za také ženské práva, ktoré sú dnes pre nás už samozrejmosťou – proti nízkym mzdám, nevyhovujúcim pracovným podmienkam a za skrátenie pracovného času na 8 hodín.

Za presadenie sviatku MDŽ sa zasadila socialistka a bojovníčka za práva žien Klára Zetkinová (vedúca kancelárie žien pre Sociálnodemokratickú stranu v Nemecku) na medzinárodnej ženskej konferencii v Kodani v roku 1910. Pevný dátum sviatku sa tu však nestanovil. Medzinárodný deň žien bol prvýkrát uznaný v Rakúsku, Dánsku, Nemecku a Švajčiarsku v roku 1911.

Sviatok sa pevne ustanovil po prvej svetovej vojne. V Petrohrade sa 23. februára 1917 konala veľká demonštrácia žien proti svetovej vojne, čo v gregoriánskom kalendári zodpovedá 8. marcu. Viedla k cárovej abdikácii a uznaniu volebného práva žien. Sviatok sa teda ustanovil na počesť štrajku krajčírok z textilných tovární na 8. marec a oslavoval sa ako deň ženského boja za zrovnoprávnenie nielen v sociálnej, ale aj v politickej oblasti.

Počas druhej svetovej vojny sa sviatok MDŽ na Slovensku neslávil. Obnovil sa až po druhej svetovej vojne.

Oslavovanie žien poznáme ešte zo starého Ríma. Vydaté ženy sa zúčastňovali osláv, tvz. matronálií. Oslavovala sa rímska bohyňa plodnosti, manželstva a žien – Juno. Muži v prvý jarný deň obdarovávali svoje ženy darmi a otroci boli pozbavení svojich povinností. Ženy žiadali bohyňu o šťastné manželstvo.

Kontroverzné vnímanie sviatku MDŽ

Otázka rovnoprávnosti mužov a žien môže vyvolávať rôzne názory v závislosti od hodnôt, kultúry a osobných presvedčení. Niektoré formy feministických aktivít môžu vyvolávať konflikty v spoločnosti a spôsobovať neporozumenie medzi pohlaviami.

Po páde komunizmu v krajinách strednej a východnej Európy po roku 1989 mnohí politici a členovia spoločnosti prehodnocovali a kritizovali niektoré aspekty komunistického režimu vrátane jeho sviatkov.

Medzinárodný deň žien bol totiž mnohými politikmi vnímaný ako sviatok využívaný komunistickými režimami na podporu svojich ideológií a zároveň na vyjadrenie ich kontroly nad verejným životom.

Prečítajte si aj