Nedeľa 8. septembra, 2024
Vodný slalomár Matej Beňuš vo finálovej jazde v kategórii C1 mužov počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 29. júla 2024. (FOTO TASR - Michal Svítok)
»

Matej Beňuš získal na OH v Paríži bronzovú medailu vo vodnom slalome (+Video)

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš si v Paríži to najlepšie nechával na záver. Najprv fanúšikov v semifinále trochu ponapínal, keď skončil až jedenásty, pričom do záverečného finále postupovala najlepšia dvanástka. Následne však v rozhodujúcom kole zajazdil svoju najlepšiu jazdu na olympiáde a teší sa z bronzu.

Do záverečného boja o medaily vyštartoval ako druhý a hneď podľa dobrého času 97,03 sekundy bolo jasné, že môže atakovať stupne víťazov. Po kvalitnej jazde Beňuša čakala, ďalšia náročná úloha – sledovať jazdy všetkých zvyšných súperov a tlačenie hodiniek očami, aby prišli do cieľa s pomalším časom ako on.

S naším reprezentantom hralo niekoľkokrát aj šťastie. Viacerí pretekári sa na trati dopustili chýb a dotkli sa bránok, za čo im boli pridelené časové penalizácie. Prvý z kritických momentov nastal, keď do cieľa prišiel s lepším časom Senegalčan Bourhis a zdalo sa, že odsunie nášho reprezentanta za seba. Avšak Senegalčanovi dodatočne pridelili penalizáciu 50 sekúnd za neregulérne prejdenú bránku, čím sa nakoniec zaradil do poľa porazených.

Podobne sa javilo, že Ír Jegou svojou bezchybnou jazdou predsa len Beňuša tromfne. Po celý čas viedol, no nezmestil sa do poslednej bránky a po dvojsekundovej penalizácii sa zaradil na predbežné tretie miesto. Všetci pretekári išli v podstate vabank, vedomí si, že medaila sa dá získať iba podstúpením úplného rizika.

Rovnaký scénar sa opakoval pri výbornom slovinskom reprezentantovi a obhajcovi zlata z Tokia Benajminovi Savšekovi. Ten aj napriek 2 sekundovej penalizácii prišiel do cieľa v lepšom čase ako náš kanoista. Nakoniec mu však 2 sekundovú penalizáciu v cieli zmenili na 50 sekúnd, čím sa aj on zaradil hlboko do štartového poľa.

Nakoniec Beňuš predsa len našiel prvého premožiteľa. Bol ním Adam Burgess z Veľkej Británie. Brit na 17. bránke stratil obrovské množstvo času, napriek tomu však dokázal výborným finišom Slováka zázračne predbehnúť o 19 stotín.

Na štarte ostávali 3 najrýchlejší jazdci zo semifinále. Nemec Tasiadis, Španiel Trave a domáci Gestin, ktorý počas celého olympijského preteku jazdil akoby z inej planéty. Tasiadis na trati nespravil žiadny dotyk, avšak do cieľa nakoniec dopádloval až s tretím najlepším časom. Španiel šiel svoju jazdu pomerne suverénne a zdalo sa, že pôjde priebežne do čela pretekov. Avšak prišiel dotyk na 14. bránke, po ktorom sa následne dostal do problémov, čo ho spomalilo a tak finišoval až na 4. mieste.

Posledný štartujúci Nicolas Gestin predviedol výkon z ríše snov. Na domácej trati úplne dominoval, keď zajazdil s víťazným časom o 5,48 sekúnd rýchlejším ako strieborný Brit. Celkom zaslúžene sa tak tešil zo zlatej medaily.

Víťazná jazda Nicolasa Gestina

Matej Beňuš, rodák z Bratislavy, tak dnes do svojej zbierky pridal k striebornej medaile z Ria de Janeira z roku 2016 aj parížsku medailu bronzového lesku. Historicky najúspešnejším slovenským kanoistom je Michal Martikán s dvoma zlatými (Atlanta 1996 a Peking 2008) a dvoma striebornými (Sydney 2000 a Atény 2004) medailami.

Celkové výsledky finále C1

1.Nicolas GestinFrancúzsko91,36 s (0)
2.Adam BurgessVeľká Británia+ 5,48 (0)
3.Matej BeňušSlovensko+ 5,67 (0)
4.Sideris TasiadisNemecko+ 5,91 (0)
5.Miquel TraveŠpanielsko+ 6,56 (2)
6.Lukáš RoganČesko+ 6,73 (2)

Rozhovor s Matejom Beňušom

V pondelok sa darilo aj Košičanovi Richardovi Turimu, keď sa ako jediný Európan dostal až do finálovej osmičky v skejtbordingu. Slovenský reprezentant dokonca celkom senzačne chvíľami bojoval až o medailu. Napokon skončil na skvelom 5. mieste. Zviťazil Japonec Horigome pred Američanmi Eatnom a Hustonom.

Ďalšou úspešnou slovenskou reprezentantkou je tenistka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá dnes zdolala Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiaovú 6:4, 6:4. Košičanka sa v osemfinále stretne so svetovou päťkou Taliankou Jasmine Paoliniovou.

Prečítajte si aj