Štvrtok 12. decembra, 2024
Nadchádzajúce obdobie sviatkov je časom rodinnej pohody, spoločných aktivít a rozvoniavajúcej domácnosti po pečení. (Foto: Anikó Hanzlová)
»

Máte chuť na slané vianočné pečivo? Pripravte si s nami zemiakové pagáčiky

Nadchádzajúce vianočné sviatky nie sú iba sviatkom pokoja. Sú aj príjemným očakávaním najkrajšieho sviatku roka. Zdobia sa domovy, ulice a nákupné centrá, aby sa v nich vytvorila sviatočná nálada. S výzdobou je spojené aj tradičné vianočné pečenie, počas ktorého domácnosti rozvonievajú najčarovnejšími zimnými vôňami. Varí sa punč, pečú perníčky, grilážky a iné pochúťky. 

Keď už máte napečené sladké dobroty a radi by ste pripravili aj slané pečivo pre vašich najbližších, môže vás inšpirovať náš nenáročný recept na slané zemiakové pagáčiky. Môžete ich jesť pri dobrom filme, k polievkam alebo ozdobené salámou a zeleninou. Ostanú dlho mäkké a môžete si byť istí, že sa po nich len tak zapráši. 

Potrebujeme:

3 šálky polohrubej múky
2 šálky varených zemiakov (asi 4 väčšie)
200 ml oleja
200 ml mlieka
1 kocka kvasníc
1 vajíčko
soľ
papier na pečenie

Postup:

(Foto: Anikó Hanzlová)

Ako prvé dáme variť zemiaky. Po uvarení ich necháme trochu vychladnúť a postrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme ich a začneme si pripravovať kvások. Do mlieka vložíme rozdrobené droždie, pridáme štipku soli a cukru. Necháme vykysnúť.

Do väčšej misy si odvážime múku, osolíme ju a pridáme olej. Premiešame a pridáme kvasnice. Z tejto masy začneme vypracovávať cesto, ktoré následne aj ochutnáme, ak si nie sme istí, či sme pridali dostatok soli. Naše vláčne cesto necháme odpočívať asi 30 minút, aby nám krásne vykyslo a nabralo objem. Trošku ho posypeme múkou, zakryjeme utierkou a medzitým si nachystáme plechy na pečenie. Keď si chceme prácu uľahčiť, nachystáme si papier na pečenie. Ďalšou možnosťou je stará dobrá klasika – plechy vymastiť a posypať múkou.

(Foto: Anikó Hanzlová)

Po 30 minútach sa vrátime k nášmu cestu, rozvaľkáme ho a preložíme. Znova ho rozvaľkáme a môžeme vykrajovať vianočnými formičkami ako sú hviezdičky alebo srdiečka. Pripravené pagáče na plechu potrieme vajíčkom a posypeme nastrúhaným syrom, sezamom alebo rascou, podľa toho, čo kto preferuje a má doma.

(Foto: Anikó Hanzlová)

Pagáče vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme do hneda.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Prečítajte si aj