Streda 31. júla, 2024
Kvitnúca vetvička mäty (Piixabay/ Buntysmum)

Mäta pieporná: v lete osvieži a pomôže pri nevoľnosti, bolestiach hlavy, zápche aj ďalších ťažkostiach

Mäta sa široko používa pre svoje kulinárske, liečivé a aromaterapeutické vlastnosti. Predstavuje skupinu trvácich bylín, ktorá zahŕňa 18 druhov a 11 hybridov. Najznámejšie sú mäta pieporná, mäta klasnatá a mäta roľná.

V súčasnosti je mäta známa najmä vďaka svojej osviežujúcej chuti a vôni. Už v staroveku však bola uznávaná pre svoje početné zdraviu prospešné účinky.

V starovekom Egypte, Grécku a Ríme sa mäta používala na liečbu tráviacich ťažkostí a upokojenie žalúdka. Listy mäty piepornej sa našli v egyptských pyramídach z doby 1 000 rokov pred Kr.

V stredoveku sa mäta používala na leštenie zubov a na ochranu obchodov pred krysami a myšami. V 18. storočí sa v západnej Európe mäta pieporná používala pri nevoľnosti, zvracaní, menštruačných ťažkostiach a infekciách dýchacích ciest. V roku 1721 bola mäta pieporná uvedená v Londýnskom liekopise ako prostriedok proti prechladnutiu, bolestiam hlavy, vredom a pohlavným chorobám.

Mäte sa pripisuje aj schopnosť pôsobiť na centrálny nervový systém. Napríklad v Južnej Afrike sa sušené listy pálili a dym sa vdychoval ako liek na duševné choroby.

Vedci nedávno potvrdili účinnosť týchto starodávnych praktík početnými štúdiami, ktoré preukázali, že mäta dokáže regulovať nervový systém.

Vďaka svojim rozmanitým liečivým vlastnostiam môže mäta pieporná nahradiť viaceré umelé lieky bežne dostupné v modernej lekárničke.

Mäta klasnatá (Zdroj: http://www.biolib.de/thome/band4/tafel_052.html)

Bolesti hlavy

Pri bolestiach hlavy siaham po mäte priepornej namiesto Aspirínu alebo Paracetamolu. Hoci sa všeobecne verí, že syntetické lieky sú účinnejšie ako prírodné liečivá, vedecký výskum naznačuje opak.

Lokálna aplikácia mätového oleja je účinná pri liečbe tenzných bolestí hlavy, najčastejšej formy bolesti hlavy. Štúdie totiž preukázali, že mätový olej je pri tenzných bolestiach hlavy rovnako účinný ako kyselina acetylsalicylová (Aspirín) a paracetamol.

Zatiaľ čo mäta pieporná je prírodný rastlinný prostriedok, aspirín môže obsahovať syntetické zložky, ako je karnaubský vosk, umelé farbivá, polysorbát 80, propylénglykol a triacetín.

Nevoľnosť

Pri nevoľnosti alebo cestovnej nevoľnosti siahnem opäť po mätovej vňati namiesto Dramaminu alebo Kinedrylu.

Štúdia uverejnená v lekárskom časopise Nursing v roku 2016 dospela k záveru, že „inhalácia mätového oleja je vhodnou liečbou prvej voľby nevoľnosti u pacientov po operácii srdca“. Tridsaťštyri pacientov po operácii pociťovalo nevoľnosť, pričom priemerné hodnotenie nevoľnosti bolo 3,29 na stupnici od 0 do 5 (5 znamenalo najťažšiu nevoľnosť). Dve minúty po inhalácii mätového oleja sa priemerné hodnotenie nevoľnosti výrazne kleslo na 1,44.

Zápcha

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Gastroenterology sa zistilo, že kapsuly s mätovým olejom v enterickom obale sú bezpečné a účinné pri liečbe syndrómu dráždivého čreva. Podľa štúdie sa u 79 % dospelých pacientov užívajúcich kapsuly 3-krát alebo 4-krát denne 15-30 minút pred jedlom počas jedného mesiaca, znížila intenzita bolesti brucha, 56 % bolo úplne bez bolesti a 83 % uviedlo menšie nadúvanie brucha.

Kým mäta pieporná je prírodný rastlinný liek, napr. liek MiraLAX obsahuje polyetylénglykol 3350, ktorý sa získava z fosílnych palív.

Kedy používať mätu piepornú

Na základe vedeckých štúdií sa preukázalo, že mäta pieporná je užitočná v nasledujúcich prípadoch:

Najrôznejšie terapeutické možnosti

Priama konzumácia surovej mäty je síce účinným prostriedkom, ale podlieha rýchlemu skazeniu, takže je pre lekárničku nepraktická. Podobne účinnou možnosťou je mätový čaj, ktorý však vyžaduje teplú vodu a čas na vylúhovanie, čo nie je ideálne na rýchle použitie.

Medzi najlepšie voľby do lekárničky patrí zriedený esenciálny olej z mäty priepornej, aromaterapia a kapsuly.

Mentol obsiahnutý v mäte piepornej príjemne chladí a znecitlivuje, čo pomáha pri bolestiach, podráždení alebo svrbení. Na úľavu od bolesti svalov alebo kĺbov pravdepodobne použijete mätu piepornú vo forme masti alebo oleja. Mätu možno použiť aj zvonka a často sa pridáva do rôznych mastí a balzamov. Je účinná napríklad pri liečbe ekzémov alebo žihľavky.

Tieto prostriedky si môžete vyrobiť doma alebo si kúpiť už hotové. Teraz niekoľko receptov, ako si ich pripraviť doma:

Zriedený esenciálny olej z mäty piepornej

Do 2 čajových lyžičiek organického frakcionovaného kokosového oleja pridajte 3 kvapky mätového esenciálneho oleja. Ja pridávam oleje do sklenenej valčekovej fľaštičky na esenciálne oleje kvôli jednoduchšej aplikácii, ale dobre funguje aj sklenená fľaštička s kvapkadlom. Zriedený esenciálny olej jednoducho naneste na pokožku tam, kde ho potrebujete. Napríklad na zmiernenie bolesti hlavy z napätia naneste zriedený esenciálny olej z mäty piepornej na spánky a zadnú časť krku. Pri zápche ho aplikujte na brucho.

Aromaterapia mätou piepornou

Pridajte dve alebo tri kvapky esenciálneho oleja mäty piepornej do odparovača alebo difuzéra a vychutnajte si mätovú vôňu. Na relaxačný kúpeľ pridajte niekoľko kvapiek mätového esenciálneho oleja priamo do vody vo vani. Prípadne pridajte niekoľko kvapiek do destilovanej vody v rozprašovači a postriekajte ňou svoj domov, auto alebo kanceláriu.

Mätové kapsuly

Mätové kapsuly si môžete ľahko vyrobiť doma alebo kúpiť v lekárni. Bežne sa odporúčajú kapsuly s enterickým obalom, aby sa zabránilo rozpadu kapsúl skôr, ako sa dostanú do čriev. To pomáha znížiť pravdepodobnosť výskytu nežiaducich vedľajších účinkov, ako je napríklad pálenie záhy.

Dodržiavajte odporúčania na dávkovanie uvedené na etikete výrobku alebo sa opýtajte svojho lekára na odporúčané dávkovanie. Uvádza sa, že mätový olej je bezpečný v dávke 0,2-0,4 ml oleja 3-krát denne v kapsulách s enterickým obalom pre dospelých (jedna kvapka je asi 0,05 ml).

Slovo o kvalite mäty piepornej

Nie každý esenciálny olej z mäty piepornej je rovnaký. V záujme zníženia nákladov sa niekedy éterické oleje falšujú pridávaním podobného, ale lacnejšieho oleja alebo riedením prírodného oleja rôznymi rozpúšťadlami.

V roku 2023 organizácia ConsumersAdvocate.org testovala 11 vzoriek mätových esenciálnych olejov a uviedla, že 4 z nich boli falšované. Rozpoznať falšovaný esenciálny olej môže byť ťažké, pretože môže voňať rovnako ako nefalšovaný esenciálny olej, ale jeho kvalita a účinnosť sú často znížené.

Pri výbere esenciálneho oleja kupujem len výrobky, ktoré sú ekologické, neobsahujú prídavné látky ani syntetické chemikálie a sú testované na prítomnosť ťažkých kovov, mikróbov a glyfosátu.

Bezpečnostné opatrenia

Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali pred konzumáciou mäty poradiť so svojím lekárom. Mäta pieporná môže interagovať s niektorými liekmi na predpis, ako je cyklosporín, lieky na zníženie kyslosti, lieky na vredy, blokátory vápnikových kanálov a ďalšími liekmi používanými na hypertenziu alebo vysoký krvný tlak. Ľudia s hiátovou herniou, gastroezofageálnou refluxnou chorobou (GERD), hnačkou alebo ochorením, ktoré spôsobuje, že žalúdok neprodukuje dostatok kyseliny, by sa mali pred konzumáciou mäty poradiť s lekárom. Mätový olej je kontraindikovaný u detí do 2 rokov. Vyhnite sa kontaktu s očami, vnútorným uchom a citlivými oblasťami.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj