Pondelok 16. septembra, 2024
Martina Klinčoková na súťaži v Trenčíne (foto: Martina Klinčoková)
,

Martina prekonala svoj strach z vody a dnes je viacnásobnou víťazkou hobby paddleboardingu (Rozhovor)

Martina Klinčoková, rodáčka z Levíc, sa pri svojej práci venuje vo voľnom čase paddleboardingu. Už viackrát vyhrala celoslovenské preteky v paddleboardingu v kategórii „hobby”. 

V rozhovore s Martinou sme sa pýtali na jej začiatky,  a ako a kedy je najvhodnejšie začať s týmto vodným športom.

Čo vás priviedlo k paddleboardingu a aké boli vaše prvé skúsenosti?

Začala som, keď si známa kúpila prvý paddleboard, bolo to tak pred ôsmimi rokmi. Po prvých pokusoch ma donútila ísť tri kilometre dole po Hrone a potom proti prúdu tri kilometre hore. Vtedy som si myslela, že zomriem (smiech). 

Tie začiatky boli rozpačité, keďže sa bojím vody. Covidové obdobie ma donútilo viac sa venovať športu, pretože bolo všetko zatvorené. Začala som intenzívnejšie pádlovať a to skoro každý deň.

Môžete nám priblížiť priebeh súťaže, v ktorej ste vyhrali?

Súťaž, ktorú som posledne vyhrala, sa konala na Váhu. Pádlovalo sa od Trenčína, súťaž sa volá Padlecup – tam som vyhrala prvé miesto v kategórii ženy, kde boli kategórie hobby a profi spojené dokopy. Na Dolnohronskom maratóne som bola prvá v kategórii ženy nad 40 rokov v rámci kategórie hobby, čo ma tiež veľmi potešilo.

Obrázok, na ktorom je exteriér, tráva, ošatenie, strom

Automaticky generovaný popis

Martina vyhrala 1. miesto v kategórii ženy nad 40 rokov – hobby na Dolnohronskom maratóne v paddleboardingu (foto: Martina Klinčoková)

Aké boli vaše očakávania pred súťažou v Trenčíne? Verili ste, že môžete zvíťaziť?

Najprv som si prešla súperky, boli tam aj mladšie baby, tak som si povedala, že musím zamakať. Ale nakoniec som to dala a vyhrala som. Pred pretekom je vždy výklad trate – čomu sa vyhnúť, čo očakávať na vode. Pri ťažkých prekážkach na vode sú väčšinou záchranári, ktorí dohliadajú pri súťaži. Proti prúdu sa šlo možno iba 200 metrov, inak sa pádlovalo dole prúdom takže táto trať mi vyhovovala.

Obrázok, na ktorom je exteriér, ošatenie, osoba, strom

Automaticky generovaný popis

Celoslovenská súťaž v paddleboardingu v Trenčíne – Martina vyhrala 1. miesto v kategórii ženy (foto: Martina Klinčoková)

Akým spôsobom ste sa pripravovali na súťaž?

Nepripravovala som sa nejako extra, len tak bežne. Vždy trénujem, skoro každý deň som na vode.

Máte nejaké obľúbené miesta na paddleboarding, kde zvyknete robiť tréningy?

Chodím pádlovať najviac na Hron a  Dunaj, a tiež na zatopenú pieskovú baňu Palatinus, ktorá je pri Ostrihome, a samozrejme aj na naše tajchy v Banskej Štiavnici. 

Chodievam pádlovať aj na Perec. Je to veľmi úzky kanál, ktorý má v najužšej časti okolo 3 metrov. Je to umelo vytvorený vodný kanál popri Hrone, na ktorom bolo vybudovaných niekoľko mlynov, pretože Hron slúžil v minulosti na prepravu dreva do Čierneho mora.

Obrázok, na ktorom je exteriér, strom, rekreácia, exteriérové rekreačné aktivity

Automaticky generovaný popis

Tréningy na štiavnických tajchoch (foto: Martina Klinčoková)

Čo vás na paddleboardingu najviac baví?

Veľmi ma baví byť na vode, je to relax – na vode je pokoj a krásna príroda naokolo a skvelý tím ľudí, taktiež si pri tom precvičíte celé telo. 

Plánujete sa zúčastniť ďalších súťaží alebo podujatí v paddleboardingu?

Nejaké svetové súťaže už neplánujem, ale určite chcem ísť do Čiech na maratón v Krumlove, kde je veľa súťaží naraz na vode a úplne úžasná atmosféra. Napríklad paddleboarding s kajakom a ďalšie súťaže sa štartujú popri sebe a o to je na tom to zaujímavé.

Čo by ste poradili začiatočníkom, ktorí by chceli začať s paddleboardingom?

Určite si treba nájsť na začiatku profesionála alebo inštruktora, ktorý vás naučí celú techniku paddleboardingu. Môže sa napríklad stať, že príde vietor a nedá sa prísť s padleboardom naspäť, vtedy je dobré ovládať správnu techniku pádlovania.

Kde sú vhodné plochy pre začiatočníkov a rekreačných paddleboardistov?

Na začiatok sú určite vhodné jazerá, napríklad tajchy, neskôr je možné skúsiť i rieky, čo je už obťažnejšie a určite si treba dať aj vestu. Napríklad na Dunaji je vesta pri paddleboardingu povinná výbava, inak vás na vodu nepustia, resp. hrozí pokuta do 100 eur a kontroluje sa to.

Pre začiatočníkov je ideálny aj kemping K2 v Kameníne, kde chodím aj ja a intenzívne sa tam venujeme začiatočníkom. Odtiaľ najčastejšie začíname splavy z Hrona do Dunaja až po Budapešť. 

Každý rok tu usporadúvame vodácky festival, kde splavujeme 3 rieky – Hron, Dunaj a Ipeľ, tento rok aj kanál Perec.

Obrázok, na ktorom je exteriér, voda, šport, surfovacia doska

Automaticky generovaný popis

Pádlovanie na Kanárskych ostrovoch – Martina Klinčoková (foto: Martina Klinčoková)

Je paddleboarding vhodný aj pre deti? 

Kľudne by som tento šport odporúčala deťom od 5 rokov. Deti sa vedia ohýbať, sú flexibilné, takže vedia sa na doske dosť hýbať.

Prispieva tento šport aj k formovaniu postavy?

Určite formuje postavu, zapája stabilizačné svaly a šľachy, kolená, nohy a celé telo, takže je zdraviu prospešný. Každý pohyb je prospešný. 

Na čo si treba pri paddleboardingu dávať pozor?

Keďže sa stále bojím vody, aj keď sa venujem tomuto vodnému športu, mám pred vodou rešpekt. Ale myslím si, že rešpekt treba mať vždy, pretože aj skúsený plavec sa môže dostať do ťažkostí.

Na rieke je potrebné vedieť čítať vodu, aby sme sa vedeli vyhnúť nebezpečenstvu a samozrejme alkohol na vodu nepatrí. Často hrá významnú rolu, keď sa udejú nešťastia.

Čomu sa okrem paddleboardingu venujete vo voľnom čase? 

Pomáham zachraňovať tajchy. Ide konkrétne o čistenie jarkov pri tajchoch  a zúčastňujem sa všetkých sprevádzaní na Štiavnických tajchoch – to ma veľmi baví a zaujíma. Pomáham občianskemu združeniu Štiavnický tajch ako dobrovoľník. Toto je také moje vyplnenie voľného času, ak práve nepádlujem.  

Obrázok, na ktorom je exteriér, voda, oblak, nebo

Automaticky generovaný popis

Martina rada trénuje na jej srdcu blízkych tajchoch(foto: Martina Klinčoková)

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa úspechov!

Prečítajte si aj