Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Nový podpredseda EP Martin Hojsík vystriedal na poste Michala Šimečku (vpravo). (Foto: FB / Martin Hojsík)

Martin Hojsík z PS zvolený za podpredsedu EP, Michal Šimečka sa bude uchádzať o post podpredsedu NR SR

Slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko – PS) bol včera (18. 10.) zvolený za podpredsedu Európskeho parlamentu (EP). Do funkcie ho nominovala liberálna politická frakcia Obnovme Európu, ktorej je aj sám členom. V aklamačnej voľbe dostal plnú podporu pléna a nikto nehlasoval proti. Vo funkcii nahradí Michala Šimečku (PS), ktorý bude po slovenských parlamentných voľbách pôsobiť ako poslanec Národnej rady SR.

Predsedníčkou EP je momentálne Roberta Metsolová z Malty. Má 14 podpredsedov zodpovedných za konkrétne úlohy, ktorí majú právomoc ju v prípade potreby zastúpiť alebo viesť na miesto nej plenárne zasadnutia.

Martin Hojsík sa po Michalovi Šimečkovi stal druhým Slovákom v predsedníctve EP za takmer 20 rokov trvajúceho členstva našej krajiny v Európskej únii. Svoj mandát bude vykonávať do júna 2024, kedy sa uskutočnia ďalšie eurovoľby.

Som obzvlášť hrdý na niekoľko úspechov, ktoré sa mi s mojím tímom za posledné štyri roky v Európskom parlamente podarili. Medzi ne patrí pomoc farmárom pri náhrade škodlivých pesticídov, ochrana včiel, ochrana zdravia pred toxickými chemikáliami vo výrobkoch, boj s klimatickou krízou či ochrana pôdy,“ vysvetlil M. Hojsík.

Michala Šimečku by mal v EP vystriedať Jozef Mihál, ktorý v nedávnych parlamentných voľbách kandidoval za stranu Demokrati. Ten je podľa výsledkov posledných eurovolieb 2019 prvým náhradníkom v europarlamente.

Michal Šimečka podľa všetkého vymení post podpredsedu EP za rovnaký post v slovenskom parlamente. Poslanci opozičných subjektov za KDH, SaS, OĽANO, Kresťanskú úniu a Za ľudí už avizovali, že podporia zvolenie lídra PS na podpredsedu NR SR.

Politická kultúra v NR SR bola vždy taká, že najsilnejšia opozičná strana mala podpredsednícke miesto, takže KDH ho podporí,“ oznámil predseda KDH Milan Majerský.

Prečítajte si aj