Pondelok 16. septembra, 2024
Maroš Šefčovič bude dočasným podpresedom Európskej Komisie (Foto: Dudás Szabolcs, 2015.06.16.)
»

Maroš Šefčovič prevezme rolu výkonného podpredsedu Európskej Komisie 

V dôsledku rozhodnutia bývalého výkonného podpredsedu Európskej komisie (EK) Fransa Timmermansa kandidovať v nadchádzajúcich predčasných parlamentných voľbách v Holandsku, prezidentka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ohlásila zmenu v zložení exekutívy EÚ. 

Šéfka Európskej komisie oznámila, že zelenou agendou EÚ a postom výkonného podpredsedu EK po Timmermansovi poverí Maroša Šefčoviča. Okrem toho bude Šefčovič dočasne zodpovedať aj za riadenie klimatickej politiky.

Timmermans, ktorý viedol implementáciu Európskej zelenej dohody v kabinetnej zostave von der Leyenovej, sa rozhodol odstúpiť z postu kvôli svojmu rozhodnutiu vstúpiť do politiky v domovskej krajine. Ako prvý podpredseda Európskej komisie bol zodpovedný za iniciatívy zamerané na ochranu klímy a udržateľnosť. 

Von der Leyenová vo svojom vyhlásení pre médiá zdôraznila, že Šefčovič na poste podpredsedu EK prevezme po Timmermansovi viaceré zodpovednosti. Šefčovič sa doteraz zviditeľnil svojou angažovanosťou v medziinštitucionálnych vzťahoch. V roku 2019 kandidoval na post prezidenta SR. 

Podpredseda EK Maroš Šefčovič bude dočasne viesť klimatickú politiku až do menovania nového komisára z Holandska. Súčasne s touto novou úlohou bude naďalej zabezpečovať strategický výhľad a vzťahy medzi inštitúciami EÚ.

Timmermans pôsobil v Európskej komisii aj v minulosti, kedy zastával pozíciu prvého podpredsedu s dôrazom na lepšiu právnu úpravu, právny štát a medziinštitucionálne vzťahy. Neskôr prevzal vedenie Európskej zelenej dohody a bol koordinátorom strategických iniciatív v oblasti biodiverzity a udržateľného hospodárstva.

Ursula von der Leyenová informovala o týchto zmenách aj predsedníčku Európskeho parlamentu a španielske predsedníctvo Rady EÚ. Zároveň poslala oficiálny list holandskému premiérovi so žiadosťou o nomináciu nového kandidáta na post eurokomisára z Holandska.

Prečítajte si aj