Štvrtok 19. septembra, 2024
Epicentrum zemetrasenia (United States Geological Survey - USGS)

Maroko bolo v piatok 8. septembra zasiahnuté ničivým zemetrasením

V piatok vo večerných hodinách bolo Maroko zasiahnuté najsilnejším zemetrasením za posledných 120 rokov.  Budovy padali v horských dedinách aj v starobylých mestách, nestavané tak, aby odolali takejto obrovskej sile.

Pohroma postihla každé mesto v okolí pohoria Vysoký Atlas rovnakým spôsobom, domy sa skadali na seba ako domčeky z kariet. V Marakéši, známom historickom mestečku, je okrem historických budov poškodená mestská mešita Koutoubia z 12.storočia i starobylé tehlové hradby zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Sila zemetrasenia bola podľa merania 6,8 stupňa Richterovej stupnice. Zatiaľ je hlásených 2012 mŕtvych a ďalších 2059 bolo zranených, z toho 1404 ťažko. Ako informuje  marocké ministerstvo vnútra, najviac obetí je hlásených z Marakéša a piatich provincií nachádzajúcich sa v okolí epicentra.

Kráľ Mohammed VI. a marocká vláda zatiaľ nepožiadali o zahraničnú pomoc, nariadili však armáde vytvoriť pátracie a záchranné tímy s poľnou nemocnicou. Záchranárom sťažujú pohyb zasypané cesty typu stop-and-go. V Maroku je vyhlásený trojdňový štátny smútok.

Podľa americkej geologickej služby USGC zemetrasenie s magnitúdou 6,8 zasiahlo Maroko v piatok o 0:11 (22:11 GMT) po dobu pár sekúnd. A o 19 minút prišlo ďalšie s magnitúdou 4,9 v relatívne malej  hĺbke.

V týchto končinách severnej Afriky nie sú zemetrasenia bežné. Posledné známe zemetrasenia v Maroku boli zaznamenané v roku 1960 s magnitúdou 5,8 stupňa pri meste Agadir s tísickami obetí. Ďalšie bolo v roku 2004 pri Stredozemnom mori s magnitúdou 6,4 stupňa a 600 obeťami.

Prečítajte si aj