Piatok 13. septembra, 2024
Na snímke štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Štefan Kuffa. (Zdroj: FB / Štefan Kuffa)

Divadelné predstavenie v Malej Frankovej narušil incident, jeho súčasťou bol Š. Kuffa

Divadelné predstavenie v obci Malá Franková v okrese Kežmarok narušil v nedeľu (18. 8.) večer incident. Jeho súčasťou bol aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Štefan Kuffa, ktorý tvrdí, že bol napadnutý. Herečka Ľuba Blaškovičová na sociálnej sieti uviedla, že do predstavenia mal vstúpiť Kuffa a zastaviť ho, nasledovať mala hádka medzi ním a divákmi.

K incidentu došlo počas predstavenia „Moje baby“, ktoré hrali herci Národného divadla Košice. Divadelníci mali odohrať len prvú polovicu predstavenia. „Mali sme krásny večer, bolo tam folklórne podujatie, svätá omša a na záver pustili perverzný film a v javisku boli malé deti. Keď som ich upozornil, aby to nepúšťali, že je to nevhodné a vyzval som rodičov, aby deti poslali preč, napadli nás tyčami, rozbíjali aj môj telefón,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti Kuffa.

Starosta Malej Frankovej Milan Kalafut sa k incidentu odmietol vyjadriť, povedal, že „si to v obci vyriešili“. Šéfredaktor Zamagurských novín Lukáš Marhefka, ktorý bol na predstavení, vo videu na sociálnej sieti skonštatoval, že Kuffa mal svojvoľne vstúpiť do predstavenia a ani po výzvach od divákov nechcel opustiť priestor. „Začal určovať, pre koho je predstavenie vhodné a pre koho nie, kto by tam mal ostať sedieť v hľadisku, a kto by tam sedieť nemal,“ priblížil s tým, že Kuffa nechcel opustiť priestor, až kým neprišiel starosta a neodviedol ho.

Národné divadlo (ND) Košice považuje situáciu za nešťastnú a plne stojí za svojimi zamestnancami. V reakcii na sociálnej sieti upozornilo, že inscenácia Moje baby je vhodná pre divákov od 18 rokov a vybrali si ju organizátori. Vo svojich materiáloch však vhodnosť predstavenia neuviedli. „Za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili. Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov,“ zdôraznilo ND. Dodáva, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich deti vhodné a odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne. Zároveň sa ohradilo voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.

Košickí divadelníci hosťovali v Malej Frankovej na festivale Zogrod. Inscenácia najúspešnejšej írskej hry roku 2008 Moje baby je v repertoári divadla od roku 2016 a poskytuje priestor pre herecký koncert troch herečiek rôznych generácií. ND dodalo, že divadelné predstavenie v Malej Frankovej herečky napokon na žiadosť divákov dohrali v inom priestore.

Štefan Kuffa v reakcii na medializáciu incidentu odmieta „šírenie nenávisti, zla a klamstiev“. Tých sa podľa neho dopustil šéfredaktor Zamagurských novín. Odmieta, že by svojvoľne vstúpil do divadelného predstavenia a určoval, pre koho je vhodné. „Je to práve Národné divadlo Košice, ktoré na svojej webovej stránke upozorňuje, že inscenácia s názvom ‚Moje baby‘ je vhodná publiku od 18 rokov. To, že som konal v dobrej viere, aby sa predstavenie s perverznými scénami, navyše, určené iba dospelým, neodohrávalo v hľadisku pred očami našich detí, na čo som upozornil obecenstvo, nemôže byť v žiadnej demokratickej krajine dôvodom na začatie násilia,“ uviedol Š. Kuffa.

Incidentom sa v súčasnosti zaoberá aj polícia, čo potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Štefan Pecuch. „Bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ dodal.

A. Danko odsúdil útok na Š. Kuffu, verí vo vyšetrenie incidentu

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko odsúdil útok na štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu. Verí, že to polícia vyšetrí. Uviedol to v reakcii na nedeľňajší (18. 8.) incident počas divadelného predstavenia v obci Malá Franková v okrese Kežmarok.

„Predstavenie nebolo vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Štefan Kuffa na to upozornil. A v tom návale emócií, samozrejme, vznikol konflikt, čo si však myslím, že žiaden ‚slniečkar‘, ak sú teda takí mierumilovní, by nemal oceľovou tyčou zaútočiť na Štefana Kuffu,“ poznamenal šéf národniarov na sociálnej sieti.

Útok nazval brutálnym a odsúdil ho. „Verím, že ak to bol zamestnanec košického Národného divadla, tak veľmi rýchlo skončí,“ dodal. Incident by mal byť podľa Danka poučením pre organizátorov, že by mali upozorniť na to, ak predstavenie nie je vhodné pre maloleté deti.

SaS vyzvala vládu, aby odvolala štátneho tajomníka envirorezortu Š. Kuffu

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR by mal byť okamžite odvolaný. Jeho správanie je agresívne a neprijateľné. Uviedla to opozičná SaS v reakcii na to, že Kuffa mal byť súčasťou incidentu na divadelnom predstavení v obci Malá Franková. Strana vyzvala vládu, aby odvolala Kuffu z pozície štátneho tajomníka. Aj opozičné PS žiada koniec Kuffu vo funkcii. Vyzýva ho, aby odstúpil a ak tak neurobí, požiada o jeho odvolanie ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS).

„Sledovať konanie SNS a jej nominantov je tragédiou v priamom prenose. Najnovšie to dokázal štátny tajomník Štefan Kuffa, ktorý prerušil divadelné predstavenie a začal napádať umelcov a neprijateľne určovať, kto sa môže dívať a kto musí odísť,“ skonštatoval v stanovisku SaS jej predseda Branislav Gröhling.

SaS tvrdí, že Štefan Kuffa zatiaľ nevykázal žiadnu činnosť v rezorte ministerstva životného prostredia. „Agresivita, urážky, nulová pracovná činnosť a najnovšie aj snahy o cenzúru sú jasné dôvody, pre ktoré nesmie Kuffa ostať na svojej pozícii,“ doplnil predseda strany.

Opozičné PS v reakcii uviedlo, že Kuffa sa vo svojom presvedčení „morálnej nadradenosti“ rozhodol kázať prítomným o tom, pre koho je a pre koho nie je predstavenie o troch generáciách žien a ich životoch vhodné. „Nehorázne tak zasiahol nielen do umeleckej tvorby, ale aj do slobody ľudí, ktorí sa rozhodli kultúrne a príjemne stráviť večer s rodinami a priateľmi,“ napísalo PS na sociálnej sieti.

Správanie Kuffu počas divadelného predstavenia podľa PS dokazuje, že nie je spôsobilý zastávať akúkoľvek verejnú funkciu. „Kuffa si očividne pomýlil rolu štátneho tajomníka vlády demokratickej krajiny so stredovekou rolou inkvizítora,“ uviedla v stanovisku podpredsedníčka PS Zora Jaurová. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) zdôraznila, že neexistuje dôkaz akejkoľvek jeho práce za mesiace na poste štátneho tajomníka envirorezortu.

Exministerka kultúry za hnutie OĽANO (dnes hnutie Slovensko, pozn. redakcie) Natália Milanová uviedla, že je nebezpečné, ak sa predstaviteľ štátu, ktorý má v prvom rade slúžiť ľuďom, „zaháňa kladivom na čarodejnice“ a chce brániť všetkému, čo nespĺňa jeho predstavy. „Umenie vždy bolo a vždy bude slobodné. Aj keď muselo v histórii prežívať ťažké časy, pretrvalo a pretrvá. Problém s ním môžu mať iba radikáli, ktorí majú strach,“ uviedla na sociálnej sieti.

M. Šimkovičová zvažuje prešetriť organizáciu divadla v Malej Frankovej

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) zvažuje nariadiť prešetrenie organizácie nedeľňajšieho (18. 8.) divadelného predstavenia Moje baby v obci Malá Franková. Na sociálnej sieti to zdôvodnila podozrením na porušenie zákona v súvislosti s ohrozením mravnej výchovy mládeže.

Šimkovičová pritom poukazuje na fakt, že inscenácia nie je vhodná pre divákov mladších ako 18 rokov. „Organizátori festivalu Zogrod v Malej Frankovej túto skutočnosť však vo svojich materiáloch neuviedli, čo považujem za veľkú chybu a zlyhanie pri organizácii,“ uviedla ministerka. Konanie štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu vysvetlila snahou upozorniť na nevhodnosť programu.

„Chcem odsúdiť akékoľvek násilie na kultúrnych podujatiach a zdôrazniť potrebu dôsledného a zodpovedného správania organizátorov pri verejných podujatiach,“ zdôraznila Šimkovičová, upozorňujúca na škodlivý efekt, ktorý mohla mať inscenácia, svojím obsahom i jazykom, na prítomných maloletých divákov.

Prečítajte si aj