Sobota 5. októbra, 2024
BUDAPEŠŤ, MAĎARSKO - 16. februára 2024: Protestujúci držia transparenty počas demonštrácie proti zneužívaniu detí a za zdravú spoločnosť na Námestí hrdinov 16. februára 2024 v Budapešti. (Photo by Janos Kummer/Getty Images)

Maďarské nepokoje: demonštrácie po škandále s pedofíliou v politike

Pred voľbami do Európskeho parlamentu je škandál to posledné, čo vláda premiéra Viktora Orbána potrebuje. Zdá sa však, že škandál so sexuálnym zneužívaním sa tak skoro neskončí.

Maďarský premiér Viktor Orbán prisľúbil nový legislatívny balík v reakcii na škandál sexuálneho zneužívania detí, ktorý šokoval krajinu. V sobotu 17. februára vyhlásil, že v prípadoch zneužívania detí by sa nemali udeľovať milosti. Svojím prejavom sa predseda vlády pokúsil urobiť za škandálom hrubú čiaru.

Koncom minulého týždňa sa v Budapešti konalo niekoľko demonštrácií proti maďarskej vláde. Časť opozície požadovala odstúpenie V. Orbána a šéfa jeho kabinetu Antala Rogána. Politikov obviňujú z neplnenia si svojich politických povinností.

Protesty súvisia s pedofilným škandálom okolo prezidentky Katalin Novákovej, ktorá medzitým odstúpila. Udelila milosť mužovi, ktorý bol odsúdený za napomáhanie sexuálnemu zneužívaniu detí a mladých ľudí.

Tento škandál môže znamenať pokles podpory pre Orbánovu stranu Fidesz v komunálnych a európskych voľbách, ktoré sa uskutočnia o štyri mesiace.

Po Novákovej odstúpila pre účasť na škandále aj Judit Vargová, hlavná kandidátka Fideszu do Európskeho parlamentu. Vargová, ktorá bola v tom čase ministerkou spravodlivosti, prevzala za tento prípad zodpovednosť.

Bývalý manžel obvinil Orbánovu vládu z korupcie

Protesty nasledovali po rozhovore s Vargovej exmanželom Pétrom Magyarom na kanáli YouTube „Partizán„, ktorý vyvolal rozruch v maďarskom mediálnom priestore. Video malo v krajine s necelými 10 miliónmi obyvateľov viac ako dva milióny zhliadnutí.

P. Magyar v ňom vyslovil silné obvinenia voči Orbánovej vláde. Podľa Magyara by za súčasné demisie mohli byť zodpovední iní skutoční vinníci. Bližšie podrobnosti o prípade však neuviedol.

Magyar tiež povedal, že mnohí členovia Fideszu a vlády chcú slúžiť svojej krajine a sú to obetaví ľudia. Zároveň však spomenul, že existuje mnoho prípadov vnútorného napätia v dôsledku toho, že niektorí politici uprednostňujú svoje vlastné záujmy pred záujmami krajiny.

Vláda sa úplne dištancovala od vyhlásení P. Magyara a jeho obvinení z korupcie a zastrašovania vo vláde. „Zúfalé pokusy ľudí v beznádejnej situácii vláda neberie na vedomie,“ komentoval rozhovor hovorca vlády Bertalan Havasi.

Vláda obhajuje svoje kroky

Vláda minulý týždeň pred novinármi obhajovala svoje kroky. Líder vládnucej strany Máté Kocsis pre rozhlasovú stanicu Kossuth povedal:

„V pravici sú za chyby vyvodzované dôsledky, zatiaľ čo v ľavici ani zločiny nemajú žiadne dôsledky.“

Gergely Gulyás, minister úradu predsedu vlády na tlačovej konferencii v piatok 16. februára uviedol, že vláda vždy považovala ochranu detí za prioritu. Dôležitú úlohu pri opatreniach na ochranu rodín zohrali aj prezidentka Nováková a ministerka spravodlivosti Vargová. Táto vládna politika sa vraj v budúcnosti nezmení.

Vláda bola v prípade omilostenia prekvapená, ale Nováková a Vargová prevzali zodpovednosť. Vláda by sa teraz mala pozrieť do budúcnosti a predložiť novelu ústavy, ktorá stanoví prísnejšie kritériá pre rozhodovanie vo všetkých prípadoch týkajúcich sa detí, uvádza tlačová správa.

Ďalšie protesty

Protesty proti vláde však pokračovali aj po podaní demisie. Prvý protest proti Orbánovi zorganizovala 15. februára liberálna strana Hnutie Momentum.

Druhý veľký protest sa konal minulý týždeň v piatok večer. Namiesto toho, aby ho organizovala politická strana, zorganizovalo ho niekoľko známych vplyvných ľudí. Demonštrácia bola za obete prípadov pedofílie, za deti a za zdravú spoločnosť, informoval portál 444.hu.

To, čo sa stalo, presahuje bývalú prezidentku a bývalú ministerku spravodlivosti, píšu organizátori vo svojej výzve.

Odhaduje sa, že sa na nej zúčastnilo až 50 000 ľudí. S veľkým ohlasom sa stretol prejav jednej z matiek obetí, Ediny Pottyondyovej. Povedala, že maďarský štát zlyhal nielen vtedy, keď omilostil pedofila, ale zlyháva aj, keď neexistujú správy o komplexnom a nezávislom vyšetrovaní.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj