Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinskí utečenci nastupujú do vlaku, ktorý ich odváža späť na Ukrajinu na železničnej stanici Zahony na ukrajinsko-maďarskej hranici vo východnom Maďarsku 9. apríla 2022. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP via Getty Images)
»

Maďarsko: Tisíce ukrajinských utečencov prišli o ubytovanie v dôsledku zmeny zákona

Maďarská vláda odteraz kladie podmienky na ubytovanie utečencov z Ukrajiny. Podľa odhadov sa nová legislatíva týka až 3 000 ľudí.

Odteraz budú mať nárok na bezplatné ubytovanie v Maďarsku len ukrajinskí utečenci z oblastí „priamo postihnutých vojenskými operáciami“. Tieto oblasti sú uvedené v právnych predpisoch a v budúcnosti sa budú prehodnocovať každý mesiac.

„Všetci utečenci z Ukrajiny sú v Maďarsku stále v bezpečí: môžu požiadať o azyl, pracovať a študovať v Maďarsku, dostávať zdravotnú starostlivosť a niektoré sociálne dávky. Zároveň si predĺženie vojny, podobne ako v susedných krajinách, vyžiadalo prehodnotenie niektorých podporných systémov,“ uviedol tlačový odbor úradu predsedu vlády vo vyhlásení, ktoré získal obchodný denník “hvg.hu“.

Súkromne prevádzkované útulky pre utečencov už začali sťahovať Ukrajincov, oznámila v stredu organizácia Migration Aid. Organizácie poskytujúce právnu pomoc sa vláde sťažovali už od prvého návrhu zákona.

Vláda: nová úprava je „primeraná a vhodná“

Gergely Gulyás, minister zodpovedný za úrad predsedu vlády, na tlačovej konferencii vysvetlil zmeny v zákone, ktorý v krajine vstúpil do platnosti 21. augusta. Podľa jeho štvrtkového vyhlásenia 4 000 ukrajinských utečencov dostávalo peniaze od maďarského štátu 2,5 roka „bez toho, aby vykonávali akúkoľvek prácu“.

Títo ľudia zatiaľ neboli ubytovaní v utečeneckých táboroch v Maďarsku. Štát im síce poskytol bezplatné ubytovanie, ale táto situácia je pre tých, ktorým nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo, už neudržateľná.

Minister Gulyás na štvrtkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že nová úprava je „plne v súlade s českými, poľskými a rumunskými opatreniami“.

Podobne sa vyjadril aj vládny splnomocnenec Norbert Pál pre provládne noviny „Magyar Nemzet“. Podľa neho sú nariadenia „rozumné a primerané“. Dva a pol roka po vypuknutí vojny na Ukrajine mali tí, „ktorí sa chceli postaviť na nohy v Maďarsku“, dostatok príležitostí, aby tak urobili, povedal Pál.

Utečenci bez bezplatného ubytovania

V dôsledku zmien v zákone bolo tento týždeň z takéhoto bezplatného ubytovania vyhostených viac ako 120 ľudí. Vláda ponúkla postihnutým krátkodobú pomoc v spolupráci s organizáciou Malteser Hilfsdienst. Dlhodobé riešenie tohto problému sa ešte musí nájsť.

Podľa odhadov agentúry OSN pre utečencov UNHCR by v dôsledku vyhlášky mohlo o štátom dotované ubytovanie v Maďarsku prísť ďalších 2 000 až 3 000 Ukrajincov. UNHCR a ďalšie ľudskoprávne organizácie vyzvali vládu v Budapešti, aby svoju politiku prehodnotila. Dôvodom je, že doteraz ponúkané formy právnej pomoci problémy nevyriešili.

Podľa nariadenia mohli osoby, ktoré už žili v Maďarsku, požiadať o výnimku. Žiadosť mali podať do 10. júla (s lehotou šesť dní), aby si zachovali nárok na výnimku. Vládny splnomocnenec však približne 80 % žiadostí zamietol, zatiaľ čo ostatným udelil odklad, informovali opozičné médiá.

Ako informoval portál „444.hu“, tridsať Ukrajincov v súčasnosti zastupuje Maďarský helsinský výbor. Chcú sa obrátiť na súd, aby im bolo umožnené zostať v ich bývalom ubytovacom zariadení alebo aby dostali alternatívnu podporu od maďarského štátu. Väčšina z nich sú rómske ženy a deti zo západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti, kde žije početná maďarská menšina.

Situáciu komplikuje skutočnosť, že mnohí z postihnutých Ukrajincov majú dvojité občianstvo. To znamená, že nemôžu vycestovať do inej krajiny EÚ, kde dúfajú v lepšie zaobchádzanie. Keďže sú zároveň maďarskými občanmi, nemajú nevyhnutne nárok na azylové dávky, na ktoré majú ukrajinskí utečenci nárok v iných krajinách EÚ.

Vo väčšine prípadov sa nevyskytli žiadne problémy

Maďarská ľudskoprávna organizácia Helsinský výbor pre Euronews uviedla, že navštívila niekoľko postihnutých miest. „Situácia nie je všade rovnako vážna. Celkovo má problémy možno dve až tri tisícky ľudí, ale niektorí už našli riešenie.“

Organizácia dodala, že niektorí si problém vyriešili sami. „Niektorí odišli domov, iní k príbuzným a priateľom. Tí, ktorí môžu platiť nájomné, už samozrejme odišli,“ napísali.

Bezpečnostno-politický analytik Bálint Somkuti pri hodnotení situácie na kanáli „Ultrahang“, ktorý poskytuje politické analýzy, zdôraznil, že Maďarsko doteraz pomáhalo ukrajinským utečencom veľmi zvláštnym spôsobom. Podľa Somkutiho utečenci v skutočnosti nie sú ubytovaní v utečeneckých stanoch, ale je im bezplatne poskytnuté vhodné ubytovanie. Zdôraznil však, že maďarský štát si to dlhodobo nemôže dovoliť, a to ani pre vlastných občanov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj