Sobota 5. októbra, 2024
Noví regrúti sa zúčastňujú na cvičení vo vojenskom tábore v severozápadnom maďarskom meste Gyor 28. mája 2020, keď maďarské obranné sily začínajú realizovať vládny program ochrany hospodárstva a vytvárania pracovných miest prostredníctvom zavedenia špeciálnej dobrovoľnej vojenskej služby záložníkov. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)
, »

Maďarsko spustilo rozsiahlu náborovú kampaň

V Maďarsku sa začala rozsiahla náborová kampaň. V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa krajina pripravuje na núdzové situácie. Vojna na Ukrajine uviedla do pohotovosti zvyšok Európy. Maďarsko nie je výnimkou. Vo vyšehradskom štáte sa už prijímajú opatrenia proti prípadnému ozbrojenému konfliktu.

Hoci je vláda Viktora Orbána presvedčená, že kľúč k mieru leží za rokovacím stolom, a nie na bojisku, Maďarsko napriek tomu v pondelok spustilo rozsiahlu náborovú kampaň. Uviedol to minister Kristóf Szalay-Bobrovniczky na prezentácii kampane v Budapešti.

Szalay-Bobrovniczky povedal, že želaný mier bude v prípade potreby brániť aj armáda. „Je nás veľa, ktorí sme dozreli na myšlienku postaviť sa za Maďarsko. Preto sme sa rozhodli spustiť kampaň zameranú špeciálne na nábor záložníkov,“ povedal minister.

Armáda sa má rozšíriť

„Mám ťa rád, budem ťa chrániť!“ – je motto náborovej kampane. Do záloh sa môžu prihlásiť muži a ženy vo veku od 18 rokov. Kampaň je súčasťou komplexného programu rozvoja armády. Orbánova vláda tento projekt realizuje od svojho nástupu do funkcie.

Minister Szalay-Bobrovniczky na prezentácii kampane zdôraznil, že maďarská vláda urobí všetko, čo je v jej silách, aby zabránila ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine. Maďarsko chce zostať mimo vojny.

Voľby do EÚ, ktoré sa konali začiatkom júna, boli podľa neho pre maďarskú vládu tiež veľkým impulzom, aby pokračovala v politike deeskalácie. „Zároveň je našou povinnosťou zabezpečiť, aby sme v prípade potreby mohli brániť mier aj zbraňami,“ vysvetlil minister.

Jeho prejav bol zverejnený na armádnom YouTube kanáli.

Zameriava sa na výcvik

Vláda avizuje vstup do armády takto: „Vstup do armády je dôležitý: Vojenská služba zaručuje „celoživotné skúsenosti, výcvik, verejnoprospešnú prácu a finančné uznanie“. Územní záložníci dostanú pri podpise zmluvy jednorazovú platbu približne 400 eur a bonus za dostupnosť vo výške 1 500 eur ročne. 

Záložníci sa zameriavajú na odbornú prípravu. Pri nástupe absolvujú päť týždňov intenzívneho výcviku, po ktorom nasleduje týždeň zdokonaľovacieho výcviku. Tieto výcvikové jednotky sa potom vykonávajú každoročne. Hlavnou úlohou záložníkov bude podpora profesionálnej armády a ochrana oblasti v blízkosti ich bydliska. V budúcnosti sa záložníci budú môcť zúčastňovať aj na pomoci pri katastrofách a medzinárodných misiách podľa vlastného výberu.

Povolaniu predchádza lekárska prehliadka, fyzické hodnotenie a pohovor. Podľa ministra „mladý Maďar s priemernými schopnosťami ním môže bez problémov prejsť“. Program je navrhnutý tak, aby sa služba v zálohe dala ľahko kombinovať s civilným životom, prácou alebo vysokoškolským vzdelávaním.

Maďarsko chce získať najmodernejšie obranné vybavenie

Rozvoj maďarských obranných síl sa od roku 2016 stal jedným z prioritných projektov vlády. Premiér Orbán už premenil výrok, že Maďarsko „potrebuje silné, účinné a odstrašujúce sily, ktoré môžu zaručiť mier“, na slogan.

V minulom roku sa Maďarsko stalo tretím najväčším odberateľom zbraní pre nemecký obranný priemysel – po Ukrajine a Nórsku. Ako uvádza portál defensenews.com, vyšehradský štát doviezol nemecké zbrane v hodnote jednej miliardy eur.

Podľa indexu Global Firepower (GFP) 2024 je maďarská armáda z hľadiska efektívnosti na 14. mieste v EÚ, pričom v porovnaní so Srbskom, Rakúskom, Slovinskom, Bulharskom, Chorvátskom a Slovenskom má Maďarsko najsilnejšiu armádu v strednej Európe. Podľa indexu GFP je Taliansko krajinou s najlepšou armádou v EÚ v tomto roku, nasleduje Francúzsko, Nemecko a Španielsko.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj