Štvrtok 19. septembra, 2024
Utečenci sedia na chodníku neďaleko svojho bývalého prístrešia v obci Kocs, asi 70 km severozápadne od maďarského hlavného mesta Budapešť, 21. augusta 2024 po tom, ako bolo približne 120 utečencov vyhnaných z penziónu. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)
»

Maďarsko: Migrantov by sme mohli poslať do Bruselu

Maďarsko nevylučuje nové prístupy k migračnej kríze. Orbánova vláda nie je pripravená pustiť migrantov do krajiny ani v prípade, že bude musieť zaplatiť EÚ pokuty vo výške stoviek miliónov eur.

Koncom minulého týždňa maďarský minister kancelárie Gergely Gulyás v tlačovej správe vysvetlil postoj Maďarska k novému migračnému paktu EÚ. „Ak chce Brusel aj naďalej Maďarsku vnucovať nariadenie, ktoré neumožňuje zadržiavanie migrantov na hraniciach, umožníme, aby boli všetci migranti na maďarských hraniciach dobrovoľne a bezplatne prepravení do Bruselu,“ povedal.

Toto vyhlásenie v nedeľu v rozhlasovom rozhovore potvrdil aj parlamentný štátny tajomník ministerstva vnútra Bence Rétvári. Rétvári dodal, že okrem Maďarov aj východné krajiny EÚ vo všeobecnosti „úplne odmietajú masové usídľovanie nelegálnych migrantov“. Ak Brusel skutočne chce migrantov, maďarská vláda zvažuje, ako ich tam dopraviť.

V pozadí konfliktu je rozhodnutie najvyššieho súdu EÚ.

Pokuta 200 miliónov eur

V polovici júna Európsky súdny dvor udelil Maďarsku pokutu za nedodržiavanie azylových predpisov. Podľa rozsudku musí Maďarsko zaplatiť jednorazovú pokutu vo výške 200 miliónov eur, ako aj 1 milión eur za každý deň omeškania.

Premiér Viktor Orbán vtedy vysvetlil, že Maďarsko bolo potrestané „za to, že neumožnilo nelegálnym migrantom vstúpiť do krajiny“.

„Toto rozhodnutie je poburujúce a neprijateľné. Nepodľahneme finančnému vydieraniu bruselských byrokratov! Budeme brániť naše hranice a chrániť maďarský ľud!“ napísal na Facebooku.

Diskusia sa datuje od decembra 2020. Vtedy Európsky súdny dvor (ESD) prvýkrát odsúdil Maďarsko za obmedzenie prístupu k azylovému konaniu pre ľudí žiadajúcich o medzinárodnú ochranu. Maďarské orgány boli obvinené z nezákonného zadržiavania žiadateľov o azyl v tranzitných zónach.

Podľa práva EÚ nesmú byť žiadatelia o azyl zadržiavaní dlhšie ako 28 dní. Počas tejto doby musí byť ich žiadosť preskúmaná. Ak ešte nebolo prijaté žiadne rozhodnutie, musí im byť umožnený vstup do krajiny.

ESD okrem toho zistil, že Maďarsko porušilo právo, keď orgány deportovali žiadateľov o azyl v čase, keď sa odvolávali proti zamietnutým žiadostiam.

Jednotný lístok do Bruselu je len poslednou možnosťou

Nápad maďarskej vlády posielať migrantov priamo do Bruselu nie je bezprecedentný. Viktor Marsai, riaditeľ Inštitútu pre výskum migrácie, pre provládny denník Magyar Nemzet uviedol, že texaský guvernér Greg Abbott priviezol desaťtisíce migrantov do New Yorku, Chicaga, Denveru, Philadelphie, Los Angeles a Washingtonu, kde väčšinu obyvateľstva tvorili demokrati.

To však zjavne nie je riešenie, o ktoré sa usiluje maďarská vláda, uviedol expert. Skôr je potrebné dosiahnuť rozumnú dohodu s Bruselom.

Problém spočíva v novom migračnom pakte Bruselu. Podľa paktu z apríla je Maďarsko povinné paralelne vyšetriť 8 000 ľudí v azylovom konaní na hraniciach, čo by malo trvať maximálne tri mesiace. Ak to nepôjde tak rýchlo, migranti musia dostať povolenie na vstup do Maďarska.

„To je 32 000 ľudí ročne. To by si vyžadovalo jedenásťnásobok kapacity súčasných tranzitných zón, ktoré majú kapacitu približne 700 ľudí,“ povedal Marsai. Akčný plán musí byť dokončený do decembra.

Ústavný právnik: Maďarsko má právo žalovať Komisiu

Ústavný právnik Zoltán Lomnici pre Magyar Nemzet povedal, že maďarská vláda sa už roky snaží dosiahnuť, aby Brusel financoval ochranu hraníc Európskej únie, na ktorú Maďarsko od roku 2015 vynaložilo približne 700 miliárd forintov (1,8 miliardy eur).

Podľa článku 263 Zmluvy o Európskej únii (ZEÚ) má Maďarsko právo žalovať Európsku komisiu na Súdnom dvore EÚ o náhradu výdavkov na ochranu hraníc zo strany EÚ. Ide o oveľa vyššiu sumu, než akú by Maďarsko muselo zaplatiť na základe rozhodnutia súdu z 13. júna, ktorým mu bola uložená pokuta vo výške 200 miliónov eur, uviedol.

Hoci Maďarsko už nemá možnosť odvolať sa proti rozsudku súdu EÚ, krajina by mohla získať značné sumy prostredníctvom ďalšej žaloby.

Lomnici tiež zdôraznil, že výkon právomocí EÚ musí byť v súlade so základnými právami a slobodami. Napríklad nesmie obmedzovať neodňateľné právo Maďarska nakladať so svojou územnou celistvosťou, obyvateľstvom, formou vlády a štátnym zriadením.

Brusel reaguje

Hovorkyňa Európskej komisie Anitta Hipperová reagovala na oznámenie maďarskej vlády o tom, že Maďarsko by mohlo prípadne prepravovať migrantov priamo do Bruselu.

Hipperová vysvetlila, že Komisia nemá v úmysle komentovať maďarské vyhlásenia, ale zdôraznila, že cieľom EÚ je efektívne a humánne riadenie migrácie.

„Pracujeme na tom, aby EÚ v tejto oblasti konala dôsledne, či už prostredníctvom právnych predpisov, operačných opatrení alebo spolupráce s partnerskými krajinami. Budeme naďalej spolupracovať s členskými štátmi, aby sme zabezpečili riadne riadenie migrácie,“ povedala Hipperová.

Poznamenala tiež, že Komisia je zvyknutá na „ostré pripomienky“ maďarskej vlády k otázkam prisťahovalectva.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj