Nedeľa 8. septembra, 2024
Pre Maďarsko predstavuje ropa od ruskej spoločnosti Lukoil tretinu všetkého dovozu ropy do krajiny, zatiaľ čo pre slovenskú rafinériu Slovnaft to znamená o 40 % menej ropy, než potrebuje (By Mikulova - Own work, CC BY-SA 3.0 )
»

Maďarsko a Slovensko chcú, aby EÚ urýchlene zasiahla v otázke zastavenej dodávky ropy cez Ukrajinu

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár a jeho maďarský kolega Péter Szijjártó včera (22. 7.) odsúdili ukrajinské rozhodnutie nepovoliť spoločnosti Lukoil tranzit ropy cez Ukrajinu a vyzvali Európsku komisiu, aby urgentne konala.

Uviedli, že konanie Ukrajiny porušuje asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou a zásadne ohrozuje energetickú bezpečnosť oboch krajín.

„Jedná sa o neprijateľný a nepochopiteľný krok krajiny, ktorá sa chce stať členom Európskej únie, ale svojím jedným rozhodnutím zásadne ohrozuje dodávky ropy do dvoch členských štátov EÚ,“ uviedol Szijjártó pre médiá.

Pre Maďarsko predstavuje ropa od ruského Lukoilu tretinu všetkého dovozu ropy do krajiny, pre slovenskú rafinériu Slovnaft to znamená o 40 % menej ropy, ako potrebuje. Zásobovanie z Ruska zaisťuje ropovod Družba, ktorý pred vojnou na Ukrajine slúžil ako hlavný zdroj ropy aj pre Českú republiku.

Maďarský minister zahraničných vecí v Bruseli uviedol, že hovoril so svojím ukrajinským partnerom, ktorý mu povedal, že jeho krajina nijako neblokuje tok ropy, „ale nie je to pravda“, povedal Szijjártó.

Maďarsko a Slovensko preto začali predarbitrážne konzultácie s Európskou komisiou. Tá musí v mene oboch členských štátov rokovať s Kyjevom. „Keďže zabezpečenie dodávok energie je akútna záležitosť, Európska komisia má tri dni na konzultácie s Ukrajinou,“ spresnil Szijjártó a dodal, že ak nebude dohovor Európskej komisie dostatočný, „začne sa proces urovnania sporu“.

Podľa maďarského politika jeho krajina dodáva Ukrajine elektrinu, ktorá tvorila minulý mesiac 42 % celkových dovozov. Slovensko zasa zásobuje Kyjev naftou, ktorá tvorí približne 10 % importu tejto komodity do krajiny.

Slovenský premiér Robert Fico v sobotu 20. júla telefonicky hovoril s ukrajinským predsedom vlády Denisom Šmyhalom, pričom označil sankcie voči Lukoilu za nezmyselné. Podľa neho ublížia najmä členským štátom EÚ namiesto Ruska. „Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov,“ prehlásil cez víkend Fico.

Zákaz prepravy ropy sa vzťahuje len na Lukoil, ostatných ruských dodávateľov sa netýka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj