Utorok 8. októbra, 2024
Francúzsky prezident Emmanuel Macron na podujatí „Berlínsky globálny dialóg 2024“ na Európskej škole manažmentu a technológií (ESMT) v Berlíne 2. októbra 2024 (Ludovic Marin/ AFP/ Getty Images)
»

Macron varuje, že EÚ by mohla do troch rokov „zaniknúť“ v dôsledku nadmernej regulácie, sociálneho zaťaženia a nedostatočných investícií

Francúzsky prezident varoval, že Európskej únii hrozí kolaps, ak nezníži regulácie, nezvýši investície a nevyrieši neudržateľné sociálne výdavky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vydal 2. októbra varovanie, že Európskej únii hrozí v nasledujúcich dvoch až troch rokoch existenčné riziko, ak zásadne nezreformuje svoj regulačný rámec, nezvýši investície a nevyrieši neudržateľne vysoké sociálne výdavky.

Macron sa takto vyjadril 2. októbra počas panelovej diskusie na konferencii v Berlíne, kde varoval, že súčasný hospodársky model EÚ je neudržateľný. Bez naliehavých reforiem podľa neho hrozí, že blok stratí svoju konkurencieschopnosť, výrazne zaostane za globálnymi mocnosťami, ako sú Čína a Spojené štáty, a nakoniec upadne do ekonomickej bezvýznamnosti.

„Náš starý model je minulosťou,“ poznamenal Macron. „Prevládajú regulácie, investície stagnujú. Ak budeme pokračovať v súčasnom pláne, do dvoch až troch rokov vypadneme z trhu.“

Obavy o konkurencieschopnosť EÚ narastajú v dôsledku pretrvávajúceho nedostatku investícií v kľúčových odvetviach, rastúceho regulačného zaťaženia a zvyšujúcich sa nákladov na sociálnu politiku. Francúzsky prezident uviedol, že Európa musí tieto výzvy riešiť priamo, inak riskuje, že v čoraz viac multipolárnom svetovom systéme stratí význam.

„Ak chceme byť jednoznačne konkurencieschopnejší a mať svoje miesto v tomto multipolárnom systéme, potrebujeme predovšetkým šok v podobe zjednodušenia,“ povedal Macron o potrebe reformovať regulačný rámec EÚ.

V uplynulom desaťročí EÚ zaviedla rôzne nariadenia zamerané na ochranu spotrebiteľov, životného prostredia a pracovníkov. Akokoľvek dobre mienené tieto politiky môžu byť, podľa Macrona vytvorili zložitý a príliš rigidný regulačný rámec, ktorý brzdí inovácie a bráni rastu – najmä v odvetviach, ako je umelá inteligencia a obrana.

Francúzsky prezident uviedol, že hospodársky model EÚ je zastaraný a potrebuje zásadnú modernizáciu, najmä preto, že sa už nemôže spoliehať na lacnú ruskú energiu, ktorá zvyšuje zisky podnikov, ani na Spojené štáty, aby zabezpečovali obranu bloku.

„EÚ môže zomrieť,“ povedal Macron. „Sme na pokraji veľmi dôležitého momentu.“

Macron sa dotkol aj rozsiahleho sociálneho systému EÚ, ktorý bol dlho pilierom európskeho riadenia, ale čoraz viac sa považuje za neudržateľnú finančnú záťaž v čase, keď blok čelí rastúcim problémom v oblasti konkurencieschopnosti.

Podľa Eurostatu vlády EÚ v roku 2022 spoločne vynaložia na rôzne sociálne programy približne 3,1 bilióna eur, čo predstavuje 19,5 % hrubého domáceho produktu EÚ.

Väčšina týchto výdavkov ide na dôchodky, dávky v nezamestnanosti a iné sociálne transfery na zmiernenie rizík, ako je choroba a staroba. Okrem toho je medzi Európanmi vôľa ďalej zvyšovať sociálne výdavky – 78 % občanov EÚ verí, že verejné výdavky na kľúčové sociálne politiky by sa mali zvýšiť, pričom polovica z nich podporuje zvýšenie daní na pokrytie týchto výdavkov. „Pri našom súčasnom sociálnom modeli to nie je udržateľné,“ domnieva sa Macron.

Pre porovnanie, podľa Centra pre rozpočtové a politické priority USA vynaložia v roku 2023 na rôzne sociálne programy približne 3,5 bilióna dolárov, čo predstavuje 14 až 15 % HDP.

Hoci Spojené štáty a EÚ vynakladajú na sociálnu ochranu podobné sumy v dolároch, podiel HDP vynaložený na tieto programy je v EÚ výrazne vyšší. Macronove poznámky na berlínskej konferencii sú zopakovaním záverov nedávnej správy bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, ktorý súčasnú hospodársku stratégiu EÚ označil za „existenčnú výzvu“.

V správe, ktorá bola zverejnená v septembri, sa uvádza, že zložité regulačné prostredie EÚ je kľúčovým faktorom jej zaostávania v produktivite v porovnaní so Spojenými štátmi. Draghi v správe vyzval na rozsiahle reformy na zjednodušenie regulácie, podporu inovácií a zvýšenie konkurencieschopnosti v kľúčových odvetviach.

Macron plne podporil Draghiho odporúčania a uviedol, že EÚ musí urýchlene prijať závery správy, ak si chce udržať konkurencieschopnosť na svetovom trhu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj