Štvrtok 19. septembra, 2024
Prezident Emmanuel Macron pri národnom okrúhlom stole o diplomacii na ministerstve zahraničných vecí v Paríži 16. marca 2023 (MICHEL EULER/POOL/AFP via Getty Images)
»

Macron odmieta ľavicovú francúzsku vládu, patová situácia pretrváva naďalej

Emmanuel Macron povedal, že koalícia vytvorená zo Socialistickej strany, Zelených a komunistov by nevytvorila „inštitucionálnu stabilitu“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nebude súhlasiť s vládou vedenou ľavicovou alianciou Nový ľudový front (NFP), čím sa predlžuje pretrvávajúca patová situácia medzi viacerými stranami, v ktorej krajina od júnových predčasných volieb nedokáže zostaviť vládu.

V pondelok vyhlásil, že Francúzsko potrebuje „inštitucionálnu stabilitu“ a že vláda vedená NFP by okamžite čelila hlasovaniu o nedôvere zo strany všetkých ostatných strán. Uviedol, že v utorok začne nové konzultácie s lídrami strán, a vyzval ľavicu na spoluprácu s ostatnými politickými silami.

Politická neistota

Macron 9. júna vypísal predčasné voľby, ktoré priniesli nerozhodný parlament a vytvorili politickú neistotu. Od volieb viedol rozhovory o novej vláde a povedal, že v nich bude pokračovať.

Z predčasných volieb nevzišla žiadna skupina s jasnou väčšinou, pričom hlasy boli rovnomerne rozdelené medzi NFP, Macronovu centristickú politickú stranu En Marche a pravicové Národné zhromaždenie.

Ľavicová koalícia, do ktorej patria La France Insoumise, Socialistická strana, Ekológovia a Francúzska komunistická strana, vznikla ako výsledok politickej aliancie, ktorá bola na poslednú chvíľu vytvorená 10. júna po víťazstve Národného zjazdu vo voľbách do Európskeho parlamentu.

„Je mojou zodpovednosťou zabezpečiť, aby krajina nebola paralyzovaná ani oslabená. Vládne politické strany nesmú zabúdať na výnimočné okolnosti, za ktorých boli ich poslanci zvolení v druhom kole parlamentných volieb. To nás zaväzuje,“ povedal Macron.

„Socialistická strana, Zelení a komunisti zatiaľ nenavrhli spôsoby spolupráce s ostatnými politickými silami. Teraz je na nich, aby tak urobili,“ dodal.

La France Insoumise vyzýva k demonštráciám

La France Insoumise (Nepokorné Francúzsko) na čele s Jeanom-Lucom Mélenchonom vo svojom vyhlásení obvinila Macrona, že odmieta „uznať výsledok ľudového hlasovania“.

Ľavicová strana uviedla, že akýkoľvek pokus nominovať na post premiéra niekoho iného ako jej kandidátku, málo známu štátnu úradníčku Lucie Castetsovú, vyvolá návrh na vyslovenie nedôvery. Vyzvala tiež na masové protesty a Macronovo odvolanie.

„Ako dôvod uvádza „inštitucionálnu stabilitu“. Nie je však jeho úlohou zabezpečiť ju – je to úloha parlamentu. Ide o ďalšie zneužitie moci! A čo tým vlastne myslí? Našiel ďalšiu parlamentnú väčšinu, ktorá ho chce podporiť? Na koho alebo na čo sa odvoláva?“

„Tento moment je príliš kritický na to, aby sme ho nechali prejsť bez dôraznej reakcie francúzskeho ľudu proti tomuto šokujúcemu autokratickému zneužívaniu moci… La France Insoumise vyzýva na demonštrácie na obranu demokracie,“ uzavrela strana.

Le Penová: Prezident si zvolil chaos

Líderka pravicovej nacionalistickej strany Národné zhromaždenie a Macronova dvojnásobná prezidentská súperka Marine Le Penová vo vyhlásení na sociálnej sieti X uviedla, že prezident si zvolil „chaos“.

„Požiadali sme prezidenta republiky, aby premiér, ktorý bude zvolený, rešpektoval 11 miliónov Francúzov, ktorí volili Národnú radu. Spôsob, akým sa s nimi v posledných týždňoch zaobchádzalo, je neprijateľný,“ uviedla.

„V skutočnosti sme jedinou opozíciou voči tejto jedinej strane, jedinou opozíciou voči chaosu,“ dodala.

Le Penovej 28-ročný chránenec a predseda Národného zjazdu Jordan Bardella povedal, že ich strana zablokuje akéhokoľvek kandidáta na premiéra z NFP.

„NFP svojím programom a osobnosťami, ktoré ho stelesňujú, predstavuje vážne nebezpečenstvo pre verejný poriadok, občiansky mier a hospodársky život Francúzska. Budeme hlasovať za zablokovanie akejkoľvek vlády z ľavice, ktorá by rozdelila krajinu,“ povedal na X.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj