Piatok 5. júla, 2024
Šéfka francúzskej strany Národný front Marine Le Penová drží hlasovací lístok vedľa starostu mesta Henin-Beaumont Steeva Brioisa (vpravo) pred hlasovaním v prvom kole parlamentných volieb v Henin-Beaumont na severe Francúzska 30. júna 2024. (Francois Lo Presti/AFP via Getty Images)

Macron nadbieha posilnenej francúzskej ľavici, aby spoločne zablokovali Le Penovú (Analytický komentár)

Strana Marine Le Penovej zvíťazila v prvom kole francúzskych parlamentných volieb so ziskom 33,2 % hlasov. Nemá však taký náskok, ktorý by jej zaručil absolútnu väčšinu v parlamente. Le Penová už skôr vyhlásila, že bez nej vládnuť nebude. Nádej na absolútnu väčšinu ešte nestratila, rozhodujúce však budú včerajšie a dnesné rokovania, do kedy musí zostaviť kandidátov pre druhé kolo. 

Ide o to, že vďaka nebývale vysokej volebnej účasti, najvyššej za posledných takmer štyridsať rokov, sa počas nadchádzajúceho víkendu vo viac ako polovici z 577 francúzskych volebných obvodov uskutoční súboj troch kandidátov v druhom kole volieb. Je teda čas na taktiku. Niektoré strany môžu najmä stiahnuť svojich kandidátov, ak v danom obvode skončia na treťom mieste. V mnohých prípadoch to bude mať zásadný vplyv na to, kto v danom obvode zvíťazí.

„Menšie zlo

Jean-Luc Melenchon, šéf ľavicovej aliancie včera vyhlásil, že stiahne svojich kandidátov, ktorí sa umiestnili na treťom mieste, aby zablokoval stranu Marine Le Penovej. Aliancia získala 28 % hlasov. Melenchon vsádza na to, že stiahnutím kandidáta ľavicovej aliancie zabráni rozdeleniu síl a jej voliči sa v prvom kole budú musieť rozhodnúť pre „menšie zlo“ – uprednostnia napríklad stranu prezidenta Emmanuela Macrona pred stranou Le Penovej. Tá by tak bola odrezaná od absolútnej parlamentnej väčšiny v podobe minimálne 289 kresiel, najmä ak by ostatní politickí lídri uvažovali podobne ako Melenchon.

Samotný Macron, ktorého strana získala 20,8 % hlasov, už naznačil, že tak urobí. Zatiaľ však nie je úplne jasné, čo urobí v obvodoch, kde odstúpenie jeho kandidáta povedie k víťazstvu predstaviteľa Melenchonovej ľavicovej aliancie. Samotný Macron sa tak bude musieť rozhodnúť, či on sám považuje za „menšie zlo“ zoskupenie Le Penovej s mediálnou nálepkou krajnej pravice, alebo Melenchonovu formáciu, ktorá je zasa označovaná za krajnú ľavicu.

V súčasnosti sa však zdá pravdepodobnejšie, že Macron by mohol vidieť „menšie zlo“ v ľavicovom spojenectve. Včera povedal, že kandidáti jeho strany na treťom mieste sa stiahnu, ak pomôžu tým kandidátom, ktorí „ctia hodnoty republiky“, zvíťaziť nad krajnou pravicou. 

Zdá sa, že v Macronových očiach má Melenchonova aliancia predsa len tento široký atribút. Francúzsky prezident koniec koncov nezostáva len pri slovách. Včera večer pozastavil zavedenie úprav dávok v nezamestnanosti, hoci doteraz ich chcel jeho kabinet znížiť, aby nezamestnaných viac motivoval hľadať si prácu. Opozičné strany tento plán kritizovali s poukazom na rastúcu mieru nezamestnanosti v krajine. Pozastavením uplatňovania legislatívy sa však Macron možno len snaží vytvoriť základ širokej aliancie s ľavicou – vytvorenej ad hoc s cieľom zabrániť strane Le Penovej získať absolútnu väčšinu – a nakloniť si Melenchona pred rozhodujúcim druhým kolom volieb.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times.

Prevzaté z webovej stránky Konzervatívnych novín.

Prečítajte si aj