Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke advokát Peter Kubina a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: FB/ Peter Kubina / Matúš Šutaj Eštok)

M. Šutaj Eštok: Odmietam štvavú kampaň voči vyšetrovateľovi ÚIS

Minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok odmieta štvavú kampaň voči vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý obvinil bývalých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a bývalého prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Uviedol to vo videu na sociálnej sieti. Podotkol, že orgány činné v trestnom konaní musia konať nezávisle, bez akéhokoľvek politického tlaku.

„Garantujem vám, že doba zastrašovania poctivých vyšetrovateľov skončila. Nikto sa už nebude vyšetrovateľom vyhrážať podpálením auta, ako to podľa nahrávok robili čurillovci. Nikto už nebude brániť zatknutiu obvinených osôb a pašovať ich v kufri auta, ako popísal bývalé praktiky kajúcnik v rozhovore pre noviny,“ dodal M. Šutaj Eštok.

Podotkol, že obdobie vyvíjania mediálneho a politického tlaku na vyšetrovanie skončilo. „‚Padni komu padni‘ platí bez výnimky pre všetkých, ale na základe dôkazov a faktov, a nie na domnelých predstavách alebo želaniach politikov,“ doplnil.

P. Kubina: V obvinení nesedia základné časové súvislosti

Advokát viacerých obvinených policajtov Peter Kubina na sociálnej sieti uviedol, že podľa vyšetrovateľa ÚIS Kevina Dlabaja mali Ďurka, Čurilla, Daňko a Šúrek vykonávať právomoc v rozpore so zákonom v úmysle sťažiť právo na obhajobu osobám obvineným v kauzách Očistec (realizácia november 2020), Judáš (realizácia december 2020) a Mýtnik (realizácia január 2021).

„Povedané zjednodušene, obvinení vraj mali svedkov najskôr vypočúvať „na nečisto“ vo vyšetrovacom spise č. 80 a až potom sa podľa obsahov ich výpovedí mali rozhodnúť, čo z týchto výpovedí a kedy použijú proti obvineným v kauzách Očistec, Judáš a Mýtnik, pričom toto mali robiť v úmysle sťažiť výkon práva na obhajobu obvineným v daných kauzách,“ vysvetľuje P. Kubina.

Advokát ďalej uvádza, že z uznesenia o vznesení obvinenia nie je vôbec zrejmé, ktoré paragrafy ktorého zákona mali obvinení touto činnosťou porušiť. V tomto obvinení taktiež nesedia základné časové súvislosti keďže vo vyššie uvedených kauzách boli svedkovia vypočutí ešte predtým ako vznikol vyšetrovací spis č. 80, objasňuje P. Kubina.

„Ako teda mohli ich výsluchy vo vyšetrovacom spise č. 80 z mesiacov apríl 2021 až január 2023 zasiahnuť do práva obvinených na obhajobu v trestných veciach, v ktorých boli obvinenia vznesené niekoľko mesiacov predtým a v ktorých boli všetky tieto osoby riadne vypočuté za prítomnosti obhajoby EŠTE PREDTÝM, než mohli byť a boli vypočuté vo vyšetrovacom spise č. 80?“ pýta sa advokát.

Bývalý šéf NAKA Ľubomír Daňko uvádza, že svoju právomoc nezneužil. „Nikdy som nepochybil a ani nerozumiem, čo mi je kladené za vinu. Ako vedúci pracovnej skupiny Očistec som mal určovať, kto vykoná aký úkon, čo bola súčasť mojej funkcie,“ dodáva Ľ. Daňko.

Úrad inšpekčnej služby obvinil bývalých vyšetrovateľov NAKA a bývalého prokurátora ÚŠP

Prečítajte si aj