Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Matúš Šutaj Eštok)

M. Šutaj Eštok: Krajský súd odmietol návrhy čurillovcov na neodkladné opatrenia

Krajský súd odmietol návrhy policajtov, tzv. čurillovcov, na vydanie neodkladných opatrení proti dočasnému postaveniu mimo služby. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že rozhodnutia krajského súdu sú právoplatné.

„K diskriminácii žalobcov, teda čurillovcov, konaním ministra pri vydaní personálnych rozkazov nedošlo, to konštatuje krajský súd,“ povedal M. Šutaj Eštok. Rozhodnutia súdu sa týkajú ôsmich policajtov.

Súd podľa ministra tiež konštatoval, že žalobcovia neučinili kvalifikované oznámenie o závažnej protispoločenskej činnosti a toto oznámenie nemá súvis s postavením mimo služby. V súvislosti s poskytnutím ochrany policajtom podal ešte v závere minulého roka trestné oznámenie.

Minister ďalej informoval, že od policajtov, ktorým boli neoprávnene vyplatené mzdové nároky, bude Ministerstvo vnútra SR žiadať ich vrátenie. „Ak tieto prostriedky nevrátia, budeme ich súdne vymáhať,“ podotkol.

Minister vnútra po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacerých policajtov vrátane tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) sa mal minister najprv obrátiť najskôr naň.

Advokát niekoľkých z čurillovcov Peter Kubina nedávno uverejnil na svojej sociálnej sieti informáciu, že ÚOO udelil ministrovi Šutajovi Eštokovi pokutu 90 000 eur za to, že porušil zákon, keď policajtov NAKA postavil mimo službu bez prechádzajúceho súhlasu úradu.

Kubina dodáva, že tento súhlas je vyžadovaný podľa zákona, pričom o takýto súhlas minister ani len nepožiadal. Úrad tým reagoval na podnet, ktorý bol podaný v novembri 2023.

„Keďže pokuta bola uložená blízko zákonnej hornej hranice (ktorá je 100 000 eur), toto porušenie zákona bolo evidentne vyhodnotené ako závažné,“ vysvetľuje Kubina.

Ministerstvo vnútra už avizovalo, že sa voči rozhodnutiu ÚOO odvolá.

Prečítajte si aj