Štvrtok 19. septembra, 2024
Podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka (PS) schôdzi parlamentu v Bratislave 16. januára 2024. (Foto: TASR - Jaroslav Novák)

M. Šimečka vyzýva na stiahnutie novely Trestného zákona pre ohrozenie eurofondov

Predseda PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka vyzval vládnu koalíciu a premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby stiahli novelu Trestného zákona, ktorá mení viaceré trestné sadzby a ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. M. Šimečka upozornil na ohrozenie čerpania eurofondov. Poukázal pritom aj na uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré kritizuje spomínanú novelu.

„Toto uznesenie je jedno z posledných upozornení, že ak Slovensko nezatiahne ručnú brzdu a neustúpi od promafiánskeho balíčka, tak Európska komisia začne konať. Je už najvyšší čas sa spamätať a nepripraviť pre ochranu zopár Ficových nominantov o peniaze celé Slovensko,“ tvrdí M. Šimečka.

Skonštatoval, že EP kritizuje likvidáciu právneho štátu na Slovensku. Premiér podľa Šimečku hazarduje s eurofondmi. Kritizoval aj vyjadrenie premiéra o „ráznej reakcii“ zo strany vlády. Miesto vyhrážania by mal podľa Šimečku konať zodpovedne voči krajine.

Poslanci EP v stredajšom hlasovaní v Štrasburgu prijali uznesenie, ktoré kritizuje návrh novely Trestného zákona. Dokument vyjadruje obavy o schopnosť novej slovenskej vlády bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy EÚ, ak bude schválená navrhnutá novela Trestného zákona. Premiér v reakcii uviedol, že rukopis uznesenia EP je rukopisom slovenských opozičných europoslancov, ktorí narozprávali kolegom nezmysly a tie sa prejavili v obsahu dokumentu.

Prečítajte si aj