Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke europoslanec Michal Wiezik (PS) sa prihovára ľuďom na druhom spoločnom proteste opozície - hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) - proti rušeniu Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚPŠ) na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici 19. decembra 2023. (Foto: TASR - Ján Krošlák)

M. Šimečka označil spoluprácu opozície v parlamente za dobrú

Spolupráca naprieč celou opozíciou v parlamente funguje dobre. Skonštatoval to predseda PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka v rozhovore pre TASR. Iná záležitosť sú podľa neho protesty proti vláde.

Fungujúca spolupráca opozície sa podľa Michala Šimečku ukázala napríklad pri parlamentnej diskusii k novele kompetenčného zákona či ku konsolidačnému balíčku. Výsledky vidí v oddialení rokovania o novele Trestného zákona, ktorá hovorí aj o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podotkol, že na organizácii protestov sa dohodli s partnermi z KDH a SaS. Poukázal na vysokú účasť protestujúcich. Deklaroval, že v organizovaní zhromaždení budú pokračovať v tomto formáte. „Na tom sa nič nemení,“ dodal.

M. Majerský: KDH nepodpísalo dohodu o opozičnej spolupráci, dohodnúť sa vieme ad hoc

KDH s nikým nepodpísalo dohodu o opozičnej spolupráci, hnutie tak nič neviaže ku konkrétnemu postupu v Národnej rade (NR) SR. Na spoločnom postupe sa strany môžu dohodnúť vždy pri konkrétnych bodoch. Skonštatoval to predseda KDH Milan Majerský v rozhovore pre TASR.

„Možno niekto povie, že to nie je správne rozhodnutie, ale ja si myslím, že máme ísť do spolupráce ad hoc, ku konkrétnym veciam,“ podčiarkol s tým, že nie vždy a za každých okolností sa to dá. Takto to považuje za lepšie.

Za dobrú považuje M. Majerský spoluprácu opozície pri protestoch. Podľa vlastných slov mal záujem o spojenie celej opozície. Vzhľadom na to, že nie všetci organizátori súhlasili, tak sa s tým hnutie zmierilo.

„Svoj názor sme definovali jasne – sme proti rušeniu špeciálnej prokuratúry. To sme mali aj v predvolebnom programe, mali sme to vo všetkých našich vyjadreniach, naše červené čiary boli nakreslené jasne a zreteľne a aj to bol napríklad dôvod, prečo sme ani neuvažovali nad vstupom do tejto vlády,“ dodal.

Prečítajte si aj