Nedeľa 8. septembra, 2024
(Vľavo) Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ilustračná fotografia (Foto: FB / Matúš Šutaj Eštok)

Ľuďom hrozia prepadnuté dovolenky, ministerstvo však upezpečuje, že kríza s pasmi je zažehnaná. Čo spôsobilo meškanie?

Slovenskí občania v súvislosti s vybavovaním cestovných dokladov na svoje pasy čakali dlhšie než rátali. Ešte na konci júna rezort meškal s vydaním takmer 15 000 pasov. Opozičný poslanec Hargaš kritizoval šéfa rezortu za manažérske zlyhanie, na ktoré sa poskladajú všetci občania. Ministerstvo poznamenalo, že čiastočne za zmätky môže aj predchádzajúca vláda. Tlačový odbor rezortu vnútra Epoch Times Slovensko ubezpečil, že situácia sa stabilizovala a pasy by mali byť vydávané v štandardnej 30-dňovej lehote. 

Enormný nárast žiadostí

Mnoho Slovákov žiada o vydanie cestovného dokladu pred letnou sezónou. Od jari 2024 sme sa však nemohli spoľahnúť na to, že štát dodrží deklarované lehoty na vydávanie cestovných dokladov. Rezort vnútra pre Epoch Times Slovensko uviedol, že za meškajúcimi pasmi boli dve základné príčiny – avizované zvýšenie správnych poplatkov a meškajúce dodávky čistopisov.

“Avizované zvýšenie správnych poplatkov od 1. apríla spôsobilo, že najmä koncom marca sme mali aj 18-tisíc žiadostí o vydanie pasu týždenne, čo bol takmer 180-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v minulom roku,” popísal prvú príčinu hovorca ministerstva Matej Neumann. Dnes je už podľa štatistík rezortu situácia pokojnejšia, po 1. apríli klesol nápor na 8-tisíc žiadostí týždenne. Celkovo v roku 2024 zatiaľ rezort prijal 385-tisíc žiadostí o vydanie pasu.

Zvýšenie správnych ako aj súdnych poplatkov či cien kolkov za vydávanie dokladov sa stalo jedným z prvých konsolidačných opatrení kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Pre porovnanie, vydanie cestovného pasu do 30 dní pre osoby od 16 rokov stálo ešte v marci 33 eur, od apríla je to už 50 eur. Ak požiadate o vydanie pasu Národné personalizačné centrum (NPC) v zrýchlenej lehote do 10 dní, zaplatíte 100 eur a do 2 dní až 150 eur.

60-dňová lehota

V druhom rade celú situáciu negatívne ovplyvnili aj meškajúce dodávky čistopisov od dodávateľa “čo s prihliadnutím na nízke skladové zásoby spôsobilo obmedzenie výroby pasov v štandardnej 30-dňovej lehote, keďže zo zákona NPC muselo prioritne vyrábať pasy žiadané v dvoj a desať dňovej lehote za vyšší správny poplatok,” vysvetľuje rezort.

V dôsledku vyššie zmienených dôvodov bolo ministerstvo vnútra nútené pristúpiť k opatreniu v podobe vydávania pasov v 60-dňovej lehote.

Koncom júna poslanec Progresívneho Slovenska Ján Hargaš upozorňoval na situáciu, že takmer 15 000 cestovných pasov mešká s vydaním. „Nepredvídali, že ľudia budú chcieť využiť nižšie sadzby a nepripravili sa na to. Dnes absolútne nezvládajú nápor žiadostí a v omeškaní je k 21. júnu až 14 549 pasov,“ uviedol na tlačovej konferencii. Tiež poznamenal, že poplatok za omeškané pasy sa bude vracať, čo však podľa neho znamená, že za manažérske zlyhanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) doplatia všetci občania. „Pasy ale treba za niečo vyrobiť, a to bude daňových poplatníkov stáť takmer pol milióna eur,“ uzavrel Hargaš.

Ministerstvo v reakcii na Hargaša poukázalo na chyby predošlého vedenia v podobe nezazmluvnenia dodania nových strojov na výrobu pasov a rovnako nedostatok zakontraktovaných čistopisov.

Občanom sa vrátia správne poplatky

„Občan, ktorému sa blíži termín dovolenky, by mal kontaktovať oddelenie dokladov, na ktorom požiadal o pas. V naozaj urgentných prípadoch vychádzame žiadateľom maximálne v ústrety,“ radí ministerstvo. Nie každému sa však podarilo na príslušné oddelenie dovolať.

Tlačový odbor uviedol, že NPC vyrábalo pasy vo viaczmených prevádzkach, vrátane víkendov. “Pracovníci oddelení dokladov a Národného personalizačného centra vyvíjali maximálne úsilie aj pri riešení individuálnych prípadov občanov, ktorým sa blížil termín zahraničnej dovolenky.”

Ministerstvo ďalej informovalo, že občanom, ktorí čakali na vydanie cestovného pasu viac ako 60 dní, bude vrátená suma správneho poplatku bez toho, aby museli chodiť na úrad. “Pri preberaní dokladu naši zamestnanci žiadajú korešpondenčné údaje a číslo bankového účtu, na ktorý majú byť finančné prostriedky zaslané. Týka sa to asi 21-tisíc osôb, ktorým budeme vracať správne poplatky vo výške asi 600-tisíc eur,” uviedol rezort pre Epoch Times Slovensko.

Ministerstvo taktiež potvrdilo, že súčasná situácia so zásobami čistopisov je už oveľa stabilnejšia, aj keď ešte stále nie je ideálna. V priebehu niekoľkých dní by mali doručiť žiadateľom všetky pasy, v prípade ktorých bola prekročená štandardná zákonná lehota 30 dní. “V niektorých prípadoch to bude cca 55 dní. V súčasnosti prijímané žiadosti už vybavíme v štandardnej 30-dňovej lehote,” sľubuje rezort.

Slovenský pas je medzi desiatkou najlepších na svete

Aj keď v rámci schengenského priestoru sa nevykonáva systematická hraničná kontrola pri prekračovaní vnútorných hraníc, na preukázanie totožnosti občana Slovenskej republiky musíte mať aspoň platný občiansky preukaz. Na pohyb po území členských štátov EÚ teda pas pre Slováka nie je nevyhnutnosťou, vo zvyšných krajinách sveta sa bez neho už nezaobídeme. 

Slovenský pas je pomerne silný, čo znamená, že do väčšiny krajín nám vďaka nemu umožnia vstup. Podľa rozličných rebríčkov sily pasov sa často ocitá na vrchných priečkach. Portál startitup informoval, že podľa rebríčka Henley & Partners, ktorý sleduje 227 krajín po celom svete a využíva dáta Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA), sa slovenský pas delí o desiatu priečku s islandským, lotyšským a slovinským a dostaneme sa bezproblémovo do 184 krajín sveta.

Najsilnejší pas má podľa rebríčka Singapur. O druhé miesto sa delia pasy Japonska, Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska.

Prečítajte si aj