Štvrtok 19. septembra, 2024
Stret protestujúcich a polície počas demonštrácie "Enough is enough" (Čo je veľa, to je veľa) pred vchodom na Downing Street 10 v centre Londýna 31. júla 2024. (Foto: BENJAMIN CREMEL/AFP via Getty Images)

Londýnske nepokoje po útoku nožom v Southporte: viac ako 100 zatknutých, 39 zranených policajtov

Pokus ultranacionalistov využiť útok nožom v Southporte (pri ktorom zomreli tri deti) na politické účely, vyústil do viac ako 100 zatknutí a 39 zranení policajtov. Odvolávajúc sa na fámy sa pravicoví extrémisti zhromaždili pred mešitou a na iných miestach.

Viac ako 100 zatknutých a 39 zranených policajtov v Londýne: to je výsledok najnovších nepokojov v súvislosti s útokom nožom, ktorý sa odohral v pondelok (29.7.) v britskom meste Southport. Sedemnásťročný mladík napadol deti, ktoré boli na hodine tanca. Tri z nich zomreli. Kráľ Karol III, britský premiér Keir Starmer a popová speváčka Taylor Swift vyjadrili sústrasť rodinám obetí. Deti na tanečnom kurze cvičili zostavu na speváčkinu hudbu.

Vynechanie správ o útoku nožom v Southporte kvôli veku podozrivého

Podozrivého spacifikovali a zatkli. V súčasnosti je vyšetrovaný pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu vo viacerých prípadoch. Na žiadosť vyšetrovacích orgánov sudca predĺžil pôvodne 96-hodinovú lehotu, počas ktorej sa má rozhodnúť o vznesení obvinenia alebo prepustení podozrivého. Médiá medzitým informovali, že obvinenia budú vznesené v prípade troch vrážd a desiatich pokusov o vraždu.

Vo Veľkej Británii právne predpisy zakazujú uverejňovať údaje, ako je meno, bydlisko alebo zamestnanie neplnoletých podozrivých pred ich právoplatným odsúdením. Vzhľadom na to polícia a médiá zostali mlčať a podrobnosti o 17-ročnom mladíkovi nepublikovali.

To zjavne neuspokojovalo viacerých používateľov sociálnych médií. Tí na vlastnú päsť hľadali odpovede ohľadom incidentu, ktorý šokoval celú krajinu. Ideologickí aktéri tak mali jedinečnú príležitosť ponúkať vlastné vysvetlenia.

Ani žiadateľ o azyl, ani spojitosť s islamom – fáma bola aj tak zdieľaná

V súlade s tým sa začala zámerne šíriť fáma, podľa ktorej sa podozrivý volal „Ali Al-Shakati“ a bol „žiadateľom o azyl pôvodom z islamskej krajiny“. Do krajiny „vstúpil nelegálne na lodi minulý rok“.

Nepravdivej správy sa chytila senzácií chtivá stránka „Channel 3 Now“ a súvisiace príspevky na jej profile na X mali viac ako štyri milióny zobrazení. Čoskoro sa začali šíriť prvé výzvy na demonštráciu, ktorá sa mala konať v utorok pod heslom „Čo je veľa, to je veľa“.

Avšak podozrivý sa mal v skutočnosti narodiť vo waleskom hlavnom meste Cardiff. Podľa správ už viac ako desať rokov žije v Southporte – neďaleko Liverpoolu. O jeho náboženskej príslušnosti nie je nič známe; bezpečnostné orgány sa k tomu nevyjadrili z dôvodu nízkej relevantnosti informácie k samotnému prípadu.

Rodičia podozrivého sa do Británie prisťahovali z Rwandy, ktorá je z viac ako 95 % kresťanská. Boli považovaní za priateľskú, ale pomerne samotársku rodinu. Ako uvádza BBC, otec niekoľko rokov viedol hodiny karate. Syn sa však o tento šport nezaujímal. Vyšetrovacie orgány považujú teroristický motív za nepravdepodobný. Zameriavajú sa na duševné zdravie 17-ročného mladíka.

Výtržníci nepochádzali zo Southportu

Okrem samotného útoku nožom zamestnávajú britskú vnútornú politiku aj nadväzujúce nepokoje, ktoré sa odohrali v nasledujúcich dňoch. Podľa BBC sa v utorok večer v Southporte priaznivci islamofóbnych skupín najprv pokúsili skandovaním hesiel narušiť priebeh bohoslužby za obete. Potom sa presunuli do blízkosti miestnej mešity a začali hádzať dlažobné kocky na budovu a policajtov. Päť ľudí bolo zatknutých.

Podľa obyvateľov a policajtov na mieste činu výtržníci nepochádzali zo Southportu ani z okolia. Namiesto toho išlo o organizovaných demonštrantov, ktorí sa vykazovali vysokú mieru agresivity. Samotný Southport nie je považovaný za spoločensky významný ani nemá problém s vysokou kriminalitou.

V stredu sa v centre Londýna konalo zhromaždenie, ktoré sa taktiež miestami menilo na násilné. Podľa polície tam bol napadnutý prítomný zdravotník. Ľahko zranení boli aj policajti a bolo zaznamenaných niekoľko porušení predpisov. Protestujúci hádzali fľaše a pyrotechniku okrem iného aj smerom k sídlu vlády na Downing Street. Polícia zatkla viac ako 100 osôb.

Obvinenia platformy X za šírenie nepravdivých informácií

Udalosti v Southporte a Londýne opäť poskytli priestor na obvinenie platformy X. Owen Jones v denníku Guardian napísal, že X sa stalo „hadím brlohom dezinformácií a krajne pravicových názorov“. Avšak aj iné sociálne platformy rovnako šírili neoverené tvrdenia, ktoré sa v konečnom dôsledku ukázali ako nepravdivé.

Fámy sú však úspešné len tam, kde nájdu vnímavé publikum. Krajná pravica, ktorá mala v minulosti styčné body v podobe Britskej únie fašistov, neskôr Národného frontu a BNP, a najnovšie v Anglickej obrannej lige, je v súčasnosti roztrieštená a relatívne neefektívna. Islamofóbia a nepriateľstvo voči utečencom sa však stali účinnými témami aj mimo nich.

Podobný prípad sa stal v novembri minulého roka v Írsku. Aj tam vypukli nepokoje po útoku nožom na deti v Dubline. Podozrivým je írsky občan, pôvodom z Alžírska. 50-ročný bezdomovec Riad Bauchaker na súde v reakcii na obvinenia povedal, že je „chorý”.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj