Pondelok 16. septembra, 2024
Na snímke zhorené autá v spálenej časti parkoviska po požiari na londýnskom letisku Luton 11. októbra 2023. Londýnske letisko Luton pozastavilo všetky lety až do stredajšieho popoludnia a požiadalo cestujúcich, aby tam necestovali po tom, čo „rozsiahly požiar“ spôsobil čiastočné zrútenie parkovacej konštrukcie. (Foto: HENRY NICHOLLS/AFP via Getty Images)
,

Londýnske letisko Luton sa v noci ocitlo v plameňoch, všetky lety sú zrušené

Na britskom letisku Luton severne od Londýna, kam lietajú aj lety z Prahy, vypukol v noci na dnes rozsiahly požiar. Všetky lety boli až do dnešného popoludnia zrušené.

Miestni hasiči informovali, že správu o nešťastí dostali v utorok o 20:38 SEČ. Podľa Sky News bolo na miesto vyslaných viac ako 100 požiarnikov a 15 hasičských vozidiel, ktorí s obrovskými plameňmi bojovali až do hlbokého rána.

Požiar vznikol vo viacpodlažnom parkovacom dome, pričom podľa niektorých správ išlo o miesto, kde sa nabíjajú elektromobily. Veľká časť parkoviska sa zrútila. Podľa veliteľa hasičov Andrewa Hopkinsona sa na parkovisku nachádzalo 1 500 áut.

Podľa správy hasičského zboru sa požiar podarilo uhasiť až po 9.00 h ráno nášho času. Časť zásahových jednotiek zostáva na mieste, aby dohliadali na budovu, oznámili hasiči na X (predtým Twitter). Príčina požiaru bude predmetom vyšetrovania.

Všetky lety do Lutonu a z Lutonu boli zrušené do 15.00 h britského času. Úrady varujú ľudí, aby sa vyhli oblasti letiska kvôli extrémnym dopravným zápcham.

Prečítajte si aj