Utorok 22. októbra, 2024
Hasiči poskytujú pomoc zranenému migrantovi po tom, ako sa 3. septembra 2024 pri severnom francúzskom pobreží v Boulogne-sur-Mer v severnom Francúzsku potopilo plavidlo s desiatkami ľudí, ktorí sa snažili dostať cez Lamanšský prieliv do Anglicka. (Foto: BERNARD BARRON/AFP via Getty Images)

Dieťa na lodi s nelegálnymi prisťahovalcami v panike udupali a zomrelo

K úmrtiu došlo necelé dva týždne po tom, čo vo francúzskych vodách zahynul dvojročný chlapec, žena a dvaja muži, ktorí sa snažili dostať do Spojeného kráľovstva na malých člnoch.

Dieťa zomrelo po tom, ako sa čln s nelegálnymi prisťahovalcami, ktorí sa snažili dostať do Spojeného kráľovstva, dostal do ťažkostí pri pobreží Francúzska. Francúzske úrady potvrdili, že po incidente pri pobreží Wissantu v regióne Pas-de-Calais vo štvrtok večer (17. 10.) našli dieťa v bezvedomí a neskôr ho vyhlásili za mŕtve.

Francúzska námorná prefektúra pre Lamanšský prieliv a Severné more uviedla, že ďalších 65 ľudí bolo zachránených a prevezených späť do Boulogne-sur-Mer. Loď francúzskeho námorníctva a vrtuľník pokračujú v pátraní po ďalších nezvestných osobách. Prokuratúra v Boulogne uviedla, že sa začalo vyšetrovanie.

Nedávne úmrtia v Lamanšskom prielive

K tomuto úmrtiu došlo necelé dva týždne po tom, ako vo francúzskych vodách zomrelo ďalšie veľmi malé dieťa– dvojročný chlapec – keď loď preťažená 90 ľuďmi, ktorí sa snažili dostať do Spojeného kráľovstva, dostala poruchu motora. Francúzsky minister vnútra Bruno Retailleau uviedol, že chlapec bol „udupaný na smrť“.

Podobné okolnosti mali za následok smrť ženy a dvoch mužov pri druhom incidente v ten istý deň, keď loď s 83 ľuďmi utrpela niekoľko porúch motorov, čo viedlo k panike na palube. Francúzske orgány sa domnievajú, že počas paniky boli pravdepodobne rozdrvené a udusené a utopili sa vo vode na dne lode.

Britské ministerstvo vnútra nedávno uviedlo, že je „odhodlané rozbiť zločinecké pašerácke gangy zodpovedné za preplňovanie lodí ľuďmi s cieľom získať finančný zisk“.

Prišlo viac ako 27 000 ľudí

Po preplávaní Lamanšského prielivu dorazilo v tomto roku na malých člnoch zatiaľ celkovo 27 557 nelegálnych prisťahovalcov, čo je o 6 % viac ako v tomto období minulého roka, ale o 26 % menej ako v roku 2022.

V niektorých dňoch bol zaznamenaný vysoký počet prekročení, vrátane 5. októbra, keď sa cez Lamanšský prieliv dostalo celkovo 973 nelegálnych prisťahovalcov v 17 člnoch, čo je zatiaľ najvyšší počet za jeden deň v tomto roku.

Spojené kráľovstvo a ostatné krajiny G7 sa 4. októbra dohodli na akčnom pláne proti prevádzačstvu, ktorý by zahŕňal spoločné vyšetrovanie a výmenu spravodajských informácií na boj proti nadnárodnej organizovanej imigračnej trestnej činnosti.

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že medzinárodné partnerstvo posilní vládnu stratégiu na narušenie operácií pašeráctva ľudí na vyšších úrovniach, napríklad prerušením trás v tranzitných krajinách.

„Zločinecké prevádzačské gangy, ktoré organizujú prekračovanie hraníc malými loďami, podkopávajú bezpečnosť našich hraníc a ohrozujú životy. Naša nová vláda rýchlo urýchľuje spoluprácu s ostatnými krajinami s cieľom potlačiť tieto nebezpečné gangy,“ uviedla ministerka vnútra Yvette Cooperová.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj