Streda 3. júla, 2024
V dnešnej digitálnej dobe je skutočný ľudský kontakt nevyhnutný (Biba Kayewich)

Smiech má liečivú silu, nič nestojí a nemá vedľajšie účinky

Humor je prirodzeným liekom proti bolesti a môže dokonca posilniť pamäť.

Múdrosť možno niekedy nájsť na nezvyčajných miestach. Napríklad aj v slovách z hitu známeho pesničkára Jimmyho Buffetta z roku 1977: „Keby sme sa nemohli smiať, všetci by sme sa zbláznili.“ Pochybujem, že zosnulá veľká ikona populárnej hudby ponúkala seriózny komentár k duševnému zdraviu alebo že by vedela, že jej tvrdenie má vedecké opodstatnenie. Ale jeho malá veta obsahuje skvelý postreh.

To, že smiech sa vypláca, nie je žiadny vtip – pribúdajú dôkazy o tom, že sústavný smiech skutočne prospieva duševnému, fyzickému a emocionálnemu zdraviu.

Prínos smiechu pre pohodu človeka je nepopierateľný – od zníženia stresu cez posilnenie imunitných funkcií až po zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia a posilnenie sociálnych väzieb. Začlenenie smiechu do každodenného života, či už prostredníctvom sociálnych interakcií, humorných aktivít alebo hľadania radosti v absurdnostiach života, môže mať hlboké a trvalé účinky na naše celkové zdravie a šťastie.

Ako veriaci človek, ktorý vyrastal v rodine, kde sa čítalo Písmo, oceňujem nápovedy, ktoré ponúka biblická múdrosť vrátane tohto starozákonného príslovia: „Radostné srdce je najlepší liek, strápený duch ničí kosti.“ (Príslovie 17, 22). Už pred tisíckami rokov si autori Písma uvedomovali, akú odmenu a regeneračnú hodnotu majú smiech a radosť.

Teraz sa posunieme o mnoho storočí dopredu, do roku 1979, kedy Norman Cousins vydal svoju prelomovú knihu Anatómia choroby, jednu z prvých kníh, ktorá sa zaoberala liečivými vlastnosťami smiechu. Cousins bol väčšine Američanov dobre známy ako dlhoročný redaktor vtedy populárneho časopisu Saturday Review. Bol tiež autorom 15 uznávaných kníh a uznávaným rečníkom v celej krajine.

Vo svojej knihe Cousins opísal ohromujúce účinky smiechu na svoj boj s ankylozujúcou spondylitídou, ochromujúcim ochorením spojivového tkaniva. V zúfalej snahe zmierniť ťažký zápal chrbtice a kĺbov použil smiech ako ústredný prvok svojho liečebného režimu. Počúval komediálne albumy a pozeral filmy, ktoré ho rozosmievali. Zistil, že desať minút srdečného smiechu mu zabezpečí dve hodiny spánku bez bolesti.

Cousinsov objav, že smiech môže zmeniť priebeh jeho choroby, vyvolal v lekárskych kruhoch obrovský záujem. V nasledujúcich rokoch boli opakovane zdokumentované empirické dôkazy jeho tvrdenia. Vedci zistili, že ľudia, ktorí majú radi humor, sa najlepšie vyrovnávajú so širokou škálou chorôb.

Ako odborník na duševné zdravie, ktorý pracuje už 40 rokov, plne súhlasím s Cousinsovým prístupom. Poskytol som poradenstvo tisícom ľudí, ktorí sa potýkali s depresiami, úzkosťami, závislosťami a mnohými ďalšími ťažkosťami. Okrem toho, že našich klientov vediem cielenými a často náročnými terapeutickými postupmi, s mojím tímom sa neustále snažíme vytvárať prostredie plné zábavy a radosti. To preto, lebo vieme, že ako hovorí vyššie uvedené príslovie, veselé srdce je skutočne dobrým liekom a podporuje uzdravenie.

Trvalý prínos smiechu

V dnešnej digitálnej dobe je skutočný ľudský kontakt nevyhnutný (Biba Kayewich)

Smiech je univerzálnym jazykom radosti a už dlho sa oceňuje ako silný elixír duše. Okrem schopnosti zlepšovať náladu a oživiť vzťahy má však smiech hlboký vplyv aj na naše fyzické a duševné zdravie. Tu sú niektoré zo spôsobov, ktorými smiech pozitívne ovplyvňuje náš život:

Zníženie stresu. Smiech slúži ako prirodzený prostriedok proti stresu, pretože spúšťa uvoľňovanie endorfínov, hormónov dobrej nálady v tele. Tieto neurochemikálie nielen zlepšujú náladu, ale pomáhajú aj zmierniť pocity obáv a napätia. Výskumy naznačujú, že aj očakávanie smiechu môže znížiť stresovú reakciu organizmu, čo vedie k uvoľnenejšiemu stavu mysle.

Posilnenie imunitného systému. Štúdie ukázali, že smiech môže posilniť funkciu imunitného systému zvýšením produkcie ochranných buniek a protilátok. To môže viesť k posilneniu obrany proti patogénom, zníženiu rizika ochorenia a podpore celkového zdravia.

Kardiovaskulárne zdravie. Hoci nenahrádza pravidelné cvičenie vyvolávajúce potenie, mnohé štúdie preukázali, že sústavný smiech prispieva k zdravému srdcu. Keď sa smejeme, naše cievy sa rozširujú, čo zlepšuje prietok krvi a okysličovanie celého tela. To môže viesť k zníženiu krvného tlaku, zníženiu rizika srdcových ochorení a zlepšeniu zdravia ciev.

Úľava od bolesti. Smiech pôsobí ako prirodzený liek proti bolesti a prináša úľavu pri chronických a akútnych problémoch. Keď sa smejeme, naše telo uvoľňuje endorfíny, ktoré nielen zlepšujú náladu, ale aj tlmia signály bolesti v mozgu. Smiech naviac stimuluje produkciu prirodzených chemických látok zmierňujúcich bolesť, čím poskytuje vítané rozptýlenie od fyzického nepohodlia.

Uvoľnenie svalov. Zažili ste niekedy príjemný pocit uvoľnenia a relaxácie po srdečnom smiechu? Smiech vyvoláva uvoľnenie svalov a pomáha zmierniť napätie a stuhnutosť. To môže mať hlboký význam pre ľudí s ochoreniami, ako je fibromyalgia alebo chronická bolesť svalov, a ponúka prirodzený a príjemný spôsob, ako zmierniť nepohodlie.

Sociálne väzby. Smiech je silným spoločenským pojivom, ktoré podporuje väzby medzi jednotlivcami a posilňuje vzťahy. Spoločný smiech vytvára pocit priateľstva a spojenia a zároveň znižuje pocity osamelosti a izolácie. V dnešnej digitálnej dobe, keď sú osobné interakcie často nahrádzané virtuálnym kontaktom, je význam smiechu pri posilňovaní skutočných ľudských vzťahov zásadný.

Kognitívne prínosy. Bolo preukázané, že smiech zlepšuje pamäť, produktivitu, kreativitu a schopnosť riešiť problémy. Vďaka stimulácii uvoľňovania dopamínu, neurotransmitera spojeného s potešením a odmenou, môže smiech zlepšiť sústredenie a duševnú jasnosť, čo vedie k zvýšeniu kognitívneho výkonu v mnohých smeroch.

Vykročte z depresie a úzkosti. Vo svojich knihách Liečenie depresie na celý život (Healing Depression for Life) a Reset úzkosti (The Anxiety Reset) uvádzam popisy toho, ako je smiech dôležitou súčasťou liečby oboch týchto stavov. Fyziologické a psychologické prínosy smiechu prinášajú úľavu tým, ktorí uviazli v temnote alebo trápení. V časoch zúfalstva môže dobrý smiech poskytnúť tak potrebný oddych a záblesk svetla v šere. Samotný smiech nemusí byť liekom na klinickú depresiu a úzkostné poruchy, ale určite výrazne prispieva k uzdraveniu.

Praktické tipy, ako vniesť smiech do svojho života

Vo svete, ktorému často dominuje stres, termíny a znepokojivé správy, sa niekedy môže zdať, že hľadať dôvody na smiech je luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť. Ako sme si však ukázali, smiech má taký veľký prínos pre naše celkové zdravie, že by mal byť neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Ako teda môžeme do svojho života vniesť viac smiechu, najmä v obdobiach, keď sa zdá, že nám chýba najviac? Začnite tu:

Nájdite humor v každodenných situáciách. Život je plný irónie a nezrovnalostí. Skúste pozorovať svoje okolie z hravej perspektívy a hľadajte humor vo všedných situáciách. Táto zmena uhlu pohľadu môže zmeniť frustrujúcu situáciu na odľahčenú.

Neberte život príliš vážne. Dovoľte si byť hlúpy a akceptujte nedokonalosti, a to tak u seba, ako aj u druhých. Chyby a neúspechy sú súčasťou ľudskej skúsenosti – a smiať sa na nich môže urobiť život znesiteľnejším a príjemnejším.

Trávte čas s veselými ľuďmi. Stretávajte sa s priateľmi a členmi rodiny, ktorí majú zmysel pre humor. Ich smiech je nákazlivý a čoskoro sa budete smiať s nimi.

Pravidelne sledujte alebo počúvajte niečo vtipné. Nasledujte príklad Normana Cousinsa a venujte každý deň nejaký čas zábavnému filmu, televíznemu programu alebo špeciálnemu stand-up komediálnemu programu. Počúvajte humorný podcast alebo audioknihu cestou do práce alebo pri domácich prácach.

Hrajte sa s deťmi alebo domácimi zvieratami. Deti a zvieratá sú experti na spontánnu radosť. Venujte sa s nimi hravým činnostiam a zistíte, že ich radosť zo života zvýši tú vašu.

Organizujte herné večery. Interaktívne stolové hry, šarády alebo kartové hry, ktoré podporujú hravé súťaženie, môžu byť fantastickým zdrojom smiechu a radosti medzi priateľmi a rodinou.

Vyskúšajte nové zážitky. Vystúpte zo svojej komfortnej zóny a vyskúšajte aktivity ako karaoke, hodiny improvizácie alebo jogu smiechu. Nové zážitky môžu viesť k nečakaným okamihom ľahkosti a bezstarostnosti.

Veďte si „denník radosti“. Každý deň si zapíšte tri veci, ktoré vás pobavilii alebo rozosmiali. Táto prax nielenže podporuje vďačnosť, ale zároveň trénuje váš mozog, aby vyhľadával a rozpoznával momenty radosti.

Vyžiadajte svojho lekára „recept na smiech“ alebo si ho napíšte sami. Vedci začali nabádať lekárov, aby svojim pacientom písali recepty na pravidelný smiech. Ide o to, aby pacienti cielene vyhľadávali príležitosti na smiech z terapeutických dôvodov. Navyše smiech nič nestojí a nemá žiadne škodlivé vedľajšie účinky.

Keďže som predtým citoval jedno príslovie, zakončím ho ešte jedným: „Každý deň chudáka býva ťažký, láskavé srdce však stále hoduje.“ (Príslovia 15, 15).

Som si istý, že ste na tom rovnako ako ja – chceme, aby bol život neustálou hostinou. A smiech nám v tom pomôže.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj