
Liečba hepatitídy B prirodzenou cestou: Lekár tradičnej čínskej medicíny sa uzdravil vďaka klíčkom
Klíčky červenej kapusty a brokolica patria medzi kapustovitú zeleninu, ktorá je bohatá na rôzne rastlinné látky s protivírusovými a protirakovinovými účinkami.
Zhang Wei-jun je predstaviteľ piatej generácie renomovanej taiwanskej kliniky tradičnej čínskej medicíny (TČM) Huai Sheng Tang a riaditeľ kliniky TČM Taichung Ji Sheng. Po tom, čo sa nakazil hepatitídou typu B, začal hľadať prírodný liek a vyskúšal množstvo rastlinných liečiv. Po troch mesiacoch konzumácie dvoch špecifických druhov klíčkov mal negatívny test na vírus hepatitídy B a zároveň sa mu vyliečila stukovatená pečeň.
V relácii Health 1+1 televízie NTDTV (sesterského média Epoch Times) sa Zhang podelil o poznatky o liečivých účinkoch dvoch druhov klíčkov – červenej kapusty a brokolice – ktoré posilňujú pečeň, podporujú detoxikáciu a môžu pomôcť pri prevencii rakoviny.
Osobná skúsenosť s hepatitídou B
Hepatitídu B spôsobuje vírus hepatitídy B. Môže prejsť do chronickej formy, ktorá časom vedie k cirhóze alebo k rakovine pečene. V minulosti bol na Taiwane vysoký výskyt infekcií hepatitídy B, pričom častými spôsobmi prenosu boli transfúzie krvi, zdieľanie ihiel a prenos z matky na dieťa pri pôrode.
Zhang prezradil, že hepatitída B mu bola diagnostikovaná počas rutinnej lekárskej prehliadky pred tým, než narukoval. Domnieva sa, že sa ňou nakazil v detstve – pravdepodobne v dôsledku zdieľaných ihiel počas lekárskych zákrokov.
„S hepatitídou B som žil viac ako 30 rokov bez akýchkoľvek príznakov. Počas pravidelných zdravotných prehliadok mi ultrazvuk pečene ukázal len mierne stukovatenie pečene…,“ uviedol.
„Posledných 20 rokov som hľadal prírodné spôsoby, ako zvládnuť toto pretrvávajúce ochorenie. Inšpirovaný starodávnym príbehom Shennonga (čínska mýtická postava prekladaná napr. ako Božský oráč), ktorý ochutnal stovky bylín, som systematicky skúšal rôzne tradičné čínske byliny a potraviny – jednu po druhej. Každé tri mesiace som si kontroloval vírusovú záťaž a pečeňové enzýmy.“
„V roku 2013 som začal konzumovať klíčky červenej kapusty a brokolice. Po troch mesiacoch kontrolné vyšetrenie ukázalo, že som prestal byť nositeľom vírusu hepatitídy B a moja vírusová záťaž klesla na nulu. Laborant bol výsledkom tak ohromený, že si najprv myslel, že došlo k omylu. Odvtedy sa moja stukovatená pečeň úplne upravila.“
„Mnohí moji kolegovia a pacienti, ktorí sú tiež nositeľmi hepatitídy B, zaznamenali po tejto metóde podobne pozitívne výsledky.“
Zhang dodal, že jeho kliniku nedávno navštívil pacient, ktorý po diétnej terapii založenej na klíčkoch tiež obdržal negatívny test na vírus hepatitídy B.
Zdravotné prínosy klíčkov
Klíčky červenej kapusty a brokolice patria medzi kapustovité zeleniny a sú bohaté na rôzne rastlinné látky s antivírusovými a protirakovinovými účinkami, uviedol Zhang. Z výskumu vyplýva, že mladé klíčky obsahujú výrazne vyššie koncentrácie fytochemikálií. Napríklad brokolicové klíčky obsahujú 10 až 100-krát viac sulforafánu – zlúčeniny bohatej na síru – ako zrelá brokolica.
V posledných rokoch pribúdajú výskumy potvrdzujúce zdravotné prínosy látok obsiahnutých v kapustovitej zelenine, vrátane detoxikácie pečene a zníženia rizika vzniku rakoviny.
Podpora zdravia pečene
Systematický prehľad ukázal, že sulforafán nachádzajúci sa v kapustovitej zelenine dokáže zvýšiť hladinu glutatiónu – látky nevyhnutnej pre detoxikáciu v pečeni – a tým znížiť oxidačný stres spôsobený toxickými látkami. Pomáha tiež chrániť pečeň pred poškodením karcinogénmi.
V inej prehľadovej štúdii sa uvádza, že kvercetín prítomný v brokolici má detoxikačné účinky proti aflatoxínom – karcinogénom známym svojou vysokou toxicitou pre pečeň.
Zníženie rizika rakoviny
Pacienti s chronickou hepatitídou B majú vyššie riziko vzniku rakoviny pečene – štúdie odhadujú, že viac než polovica prípadov rakoviny pečene na celom svete je spôsobená práve hepatitídou B.
Zlúčeniny síry obsiahnuté v kapustovitej zelenine sú známe svojimi protirakovinovými účinkami. V jednej prehľadovej štúdii sa zistilo, že klíčky obsahujú vyššie koncentrácie týchto látok. V rámci jednej z pokusných štúdií na zvieratách zahrnutých do tohto prehľadu mali trojdňové brokolicové klíčky najväčšiu účinnosť pri potláčaní rakovinových buniek prsníka.
Porovnávacia štúdia ukázala, že šťava z mladých klíčkov červenej kapusty mala v laboratórnych testoch silnejšiu schopnosť potláčať rast buniek rakoviny prostaty ako šťava zo zrelej kapusty. Mladé kapusty navyše obsahovali vyššiu hladinu vitamínu C a karotenoidov.
Štúdia publikovaná v roku 2019 v časopise Science objasnila protirakovinové mechanizmy kapustovitej zeleniny. Rakovina môže vzniknúť čiastočne z dôvodu narušenej funkcie mechanizmov potláčajúcich nádory v tele. Kapustovitá zelenina obsahuje glukobrassicín, ktorý sa počas trávenia rozkladá na indol-3-karbinol (I3C). Ukázalo sa, že I3C pomáha reaktivovať protirakovinové faktory v tele, čím dáva tejto zelenine potenciál prispieť k prevencii a liečbe rakoviny.
Spôsoby prípravy
Zhang sa podelil o dva spôsoby konzumácie klíčkov, aby sa maximalizovali ich zdravotné benefity.
Šalát
Pripraviť si surové klíčky červenej kapusty alebo brokolice ako súčasť šalátu ochuteného za studena lisovaným extra panenským olivovým olejom je jednoduché a zároveň veľmi výživné. Pretože sulforafán je rozpustný v tukoch, jeho konzumácia spolu so zdravými tukmi napomáha vstrebávaniu.

Polievka
Ďalším skvelým spôsobom, ako zvýšiť príjem klíčkov, je pridať ich do polievky. Môžete si uvariť kurací vývar s čerstvým zázvorom a na záver, počas varenia, pridať klíčky červenej kapusty alebo brokolice.
Krátke sparenie klíčkov pomôže uvoľniť sulforafán a zlepšiť jeho vstrebávanie. Vyhnite sa však dlhému ohrievaniu, pretože to môže znížiť obsah živín. Tuk obsiahnutý v kuracej koži tiež zlepšuje vstrebávanie živín rozpustných v tukoch, ktoré klíčky obsahujú.

Zhang uviedol, že si zvyčajne kupuje štyri balenia klíčkov naraz a pri každom jedle – raz alebo dvakrát denne – skonzumuje polovicu balenia.
Podľa teórie tradičnej čínskej medicíny majú klíčky ochladzujúci účinok. Konzumácia príliš veľkého množstva môže u citlivejších ľudí alebo u ľudí so sklonom k hnačkám spôsobiť tráviace problémy. Telo lepšie znáša studené potraviny na poludnie, preto je obed ideálny čas na ich zaradenie do jedálnička. Ak sa rozhodnete konzumovať ich pri všetkých troch jedlách denne, postačí tretina balíčka na porciu.
Aby klíčky zostali čerstvé, vyberte z krabičky len porciu potrebnú na jedlo a zvyšok vložte do chladničky.
Bezpečnostné opatrenia
Hoci konzumácia surových klíčkov prináša mnoho zdravotných výhod, nemusí byť vhodná pre každého. Surová kapustovitá zelenina môže narušovať syntézu hormónov štítnej žľazy, preto by sa jej podľa Zhanga mali vyhýbať ľudia s hypotyreózou alebo strumou spôsobenou nedostatkom jódu. Na druhej strane, ľuďom s hypertyreózou môže konzumácia surových klíčkov červenej kapusty alebo brokolice pomôcť tlmiť funkciu štítnej žľazy.
Systematický prehľad z roku 2024 naznačil, že konzumácia veľkého množstva surovej kapustovitej zeleniny, ako je kapusta a brokolica, môže mať negatívny vplyv na činnosť štítnej žľazy. Vedci však poznamenali, že to nebolo jednoznačne preukázané. Tepelná úprava týchto potravín môže pritom tento účinok zmierniť.
Pečeňové toxíny
Okrem konzumácie klíčkov na podporu zdravia pečene by sa pacienti s chronickou hepatitídou mali vyhýbať potravinám, ktoré môžu pečeň poškodiť. Zatuchnuté arašidy, orechy a obilniny môžu produkovať aflatoxíny, ktoré poškodzujú pečeňové bunky a zvyšujú riziko cirhózy a rakoviny pečene.
Zhang upozornil, že arašidové maslo a arašidový prášok by sa nemali skladovať dlhší čas, aby sa predišlo neúmyselnému požitiu aflatoxínov. Odporúča tiež kupovať bielu ryžu v malých baleniach a neuchovávať ju dlhodobo vo vlhkom alebo teplom prostredí.
Priemyselne spracované potraviny často obsahujú veľké množstvo prídavných látok a nezdravých tukov, ktoré zvyšujú záťaž pečene. Najmä údeniny môžu vytvárať nitrozamíny – zlúčeniny škodlivé pre pečeň, ktoré môžu byť spojené aj s rakovinou tráviaceho traktu.
Príliš rýchle jedenie, prejedanie sa alebo nadmerná konzumácia studených nápojov a sladkostí môžu narušiť trávenie. Zlé trávenie môže spôsobiť kvasenie potravy v črevách, čím vznikajú toxíny, ktoré viac zaťažujú detoxikačné procesy pečene.
Riziká spojené s infekciou hepatitídou B
Príznaky akútnej infekcie hepatitídy B často pripomínajú bežné prechladnutie – zahŕňajú únavu, nepríjemné pocity v hornej časti brucha, stratu chuti do jedla a v zriedkavých prípadoch žltačku. Akútna fáza zvyčajne netrvá dlho a príznaky rýchlo odznejú, hoci u niektorých pacientov môže ochorenie prejsť do chronického štádia.
Po nákaze hepatitídou B môžu pacienti prejsť vývojom označovaným ako „hepatitídna cirhóza – rakovina pečene“. Zatiaľ čo niektorí nositelia zostávajú počas celého života bez príznakov, u iných sa nakoniec rozvinie chronický zápal pečene, ktorý môže viesť až k fibróze. Ak sa nelieči, tento stav môže prejsť do cirhózy a v ťažkých prípadoch do rakoviny pečene.
Štúdia realizovaná v Spojených štátoch ukázala, že u pacientov s chronickou hepatitídou B je výskyt hepatocelulárneho karcinómu 30-krát vyšší, pričom sa významne zvyšuje aj riziko iných druhov rakoviny, napríklad rakoviny žalúdka.
Zhang odporučil, aby nositelia hepatitídy B podstupovali každých šesť mesiacov pečeňové testy a ultrazvukové vyšetrenie pečene. Akékoľvek problémy by mali byť okamžite riešené a liečené.
Názory uvedené v tomto článku vyjadrujú autorove postoje a nemusia nevyhnutne odrážať názory redakcie Epoch Times.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK