Štvrtok 19. septembra, 2024
Ľudia sa zhromažďujú na dvore školy, ktorú využívajú vysídlení Palestínčania ako dočasné útočisko po tom, ako ju zasiahol izraelský útok v meste Gaza 10. augusta 2024 (Foto: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images)

Lídri Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva podporili výzvu na zastavenie paľby v Gaze

Keir Starmer, Emmanuel Macron a Olaf Scholz vydali vyhlásenie, v ktorom vyzývajú na prímerie a prepustenie rukojemníkov v Gaze.

Vedúci predstavitelia Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka vydali v pondelok spoločnú výzvu na „deeskaláciu a regionálnu stabilitu“ na Blízkom východe.

Prezident Emmanuel Macron, kancelár Olaf Scholz a premiér Sir Keir Starmer v spoločnom vyhlásení vyzvali Irán a jeho spojencov, aby „neohrozili príležitosť dohodnúť sa na prímerí a prepustení rukojemníkov“ v Gaze.

„My, vedúci predstavitelia Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva, vítame neúnavnú prácu našich partnerov v Katare, Egypte a Spojených štátoch na dosiahnutí dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov,“ napísali Starmer, Macron a Scholz.

„Zhodli sme sa na tom, že už nemožno ďalej otáľať. Spolupracujeme so všetkými stranami, aby sme zabránili eskalácii, a nebudeme šetriť snahou o zníženie napätia a nájdenie cesty k stabilite. Boje sa musia okamžite skončiť a všetci rukojemníci, ktorých Hamas stále zadržiava, musia byť prepustení. Obyvatelia Gazy potrebujú naliehavé a neobmedzené dodávky a distribúciu pomoci.“

Vo vyhlásení sa dodáva, že vedúci predstavitelia sú „hlboko znepokojení“ súčasným napätím na Blízkom východe a naliehajú na deeskaláciu.
„Ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe neprinesie zisk žiadnej krajine ani národu,“ napísali.

Vyhlásenie európskych lídrov nadväzuje na podobné posolstvo, ktoré vydali prezident USA Joe Biden, egyptský prezident Abdel Fattah El-Sisi a katarský šejk Tamim bin Hamad al-Thani, v ktorom podporili trojfázový rámec požadujúci stiahnutie izraelských vojsk z Gazy, návrat rukojemníkov zajatých Hamasom a bezpečnú a účinnú distribúciu humanitárnej pomoci.

Americkí, egyptskí a katarskí predstavitelia vo svojom vyhlásení z minulého týždňa napísali: „Žiadna strana už nemôže strácať čas ani sa ospravedlňovať za ďalšie odklady.“

Vyzvali „obe strany“, aby sa 15. augusta pripojili k rozhovorom v Káhire alebo Dauhe: „Ako sprostredkovatelia sme v prípade potreby pripravení predložiť konečný preklenovací návrh, ktorý vyrieši zostávajúce otázky spôsobom, ktorý splní očakávania všetkých strán.“

Stupňujúce sa napätie

Iránom podporovaní teroristi z Hizballáhu so sídlom v Libanone si v posledných týždňoch vymieňajú raketovú paľbu s Izraelom.

Podľa palestínskych zdravotníckych úradov kontrolovaných hnutím Hamas, zahynulo v sobotu pri izraelskom nálete na budovu v meste Gaza najmenej 80 ľudí. Izrael tvrdil, že išlo o veliteľské centrum Hamasu.

Napätie v regióne vzrástlo po tom, ako 31. júla počas návštevy Iránu zahynul pri výbuchu politický vodca Hamasu Ismail Haníja. K zodpovednosti za zabitie Haníju sa neprihlásila žiadna strana, predstavitelia Iránu a Hamasu však ukázali prstom na Izrael a Spojené štáty.

Teroristická skupina 6. augusta vymenovala Yahyu Sinwara namiesto Haníja. Sinwar viedol Hamas v pásme Gazy od roku 2017 a Izrael ho považuje za strojcu útoku zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo približne 1 200 Izraelčanov a 251 ľudí bolo zajatých ako rukojemníci.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj