Pondelok 16. septembra, 2024
Screenshot Reuters

Líbyu zničili záplavy: „viac ako 2 000 mŕtvych“ (+ Video)

Prudké záplavy spôsobené prívalovými dažďami v dôsledku prechodu hurikánu Daniel spôsobili katastrofu vo východnej Líbyi, najmä v meste Derna, ktoré sa podľa fotografií a videí kolujúcich v týchto hodinách zdá byť dramaticky zaplavené vodou.

Podľa predsedu cyrenajskej vlády Osamu Hammada, ktorý má podporu parlamentu v Tobruku, je v tomto meste s výhľadom na Stredozemné more „najmenej 2 000 mŕtvych a tisíce nezvestných“.

Po zemetrasení v Maroku sa tak v regióne otvára nový front ohrozenia. Ten znepokojuje orgány krajiny aj medzinárodné spoločenstvo. Situáciu v meste ešte zhoršilo zrútenie dvoch priehrad, ktoré podľa miestnych zdrojov citovaných denníkom The Libya Observer „uvoľnili viac ako 33 miliónov kubických metrov vody, a to spôsobilo ničivé záplavy“.

V hlavnom meste Tripolise vyhlásil predseda vlády Abdul Hamíd Dbeibah trojdňový smútok, zatiaľ čo premiér Hammad vyhlásil dva štátne sviatky pre všetky oblasti na východe krajiny, s výnimkou bezpečnostných, zdravotníckych a záchranných služieb. V týchto oblastiach na východe Líbye sa nachádzajú kľúčové ropné lokality. Národná ropná spoločnosť (Noc) vyhlásila stav najvyššej pohotovosti a pozastavenie letov medzi ťažobnými lokalitami, kde bola činnosť drasticky obmedzená.

Búrka, označená odborníkmi za „extrémny jav vzhľadom na množstvo spadnutej vody“, zasiahla v uplynulých dňoch aj Grécko, Turecko a Bulharsko a zabila najmenej 27 ľudí. Počas uplynulého víkendu sa dostala na pevninu v Cyrenaike a zaplavila rozsiahle územie od Bengází, kde bol zavedený zákaz vychádzania a školy sú zatvorené, až po El Beidu. Vietor podľa regionálneho arabského meteorologického centra dosahoval rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. Množstvo zrážok sa odhaduje na 50 až 250 mm. Podľa líbyjského národného meteorologického centra sa očakáva, že búrka sa bude presúvať ďalej na východ, okolo oblastí Jaghbubu, a dosiahne regióny hraničiace s Egyptom.

Organizácia Spojených národov v Líbyi pozorne sleduje mimoriadnu situáciu: „Vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o život, a myslíme na všetkých postihnutých,“ uviedla podporná misia OSN v severoafrickej krajine (UNSMIL).

Prečítajte si aj