Pondelok 16. septembra, 2024
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) predstavuje na tlačovej konferencii balík opatrení pod názvom Lex Konsolidácia, december 2023. (Foto: FB / Ministerstvo financií SR)
,

Lex Konsolidácia: 2 miliardy do štátneho rozpočtu, t.j. zvýšia sa dane a množstvo poplatkov (+Video)

Ministerstvo financií v spolupráci s ministerstvami práce, zdravotníctva a kultúry vypracovalo balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť stabilizáciu verejných financií a eliminovať negatívne vplyvy na vývoj hospodárstva a životnej úrovne na Slovensku.

Lex Konsolidácia pozostáva dokopy z 18 opatrení (14 za ministerstvo financií, 2 za ministerstvo kultúry a po 1 za ministerstvo práce a zdravotníctva), ktoré by mali budúci rok priniesť do štátnej kasy 1,96 mld. eur. O legislatívnych návrhoch budú rokovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

Najväčší balík v histórii Slovenska

„Nepamätám si ministra financií, ktorý by robil takéto obrovské množstvo opatrení v rámci konsolidácie. Toto je jeden z najväčších, ak nie vôbec najväčší konsolidačný balík, ktorý kedy minister financií predkladal. Vôbec sa tomu neteším vzhľadom na to, že verejné financie sú skutočne v zlom stave,” uviedol na tlačovej konferencii minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Podľa ministerstva sú opatrenia navrhnuté tak, aby primerane rozdelili daňovú záťaž medzi rôzne daňové subjekty, hlavne také, ktoré dosahovali mimoriadne zisky a je predpoklad, že ich budú dosahovať naďalej.

L. Kamenický sa vyjadril, že existovalo viacero návrhov, ako postupovať. Odmietli napríklad zvýšiť DPH, pretože tým by sa automaticky zvýšili všetky ceny na Slovensku. Odmietli taktiež zrušiť sociálne opatrenia.

„Zdedili sme financie v katastrofálnom stave a nejaké opatrenia proste urobiť musíme. Vyberali sme tie, čo dopadnú na Slováka na Slovensku, na rodiny a na dôchodcov, čo najmenej,” povedal.

Konkrétne opatrenia

Väčšina opatrení by mala začať platiť hneď od nového roka. Niektoré ďalšie od februára, apríla či septembra. Hlavným opatrením ministerstva financií, ktoré má platiť už od 1. januára, je regulovaný odvod pre banky. Do štátnej pokladnice by mal doniesť 336 mil. eur. Bankový odvod už bol v minulosti zavedený, no v roku 2021 bol zrušený.

Podľa ministra financií, či bol alebo nebol v minulosti bankový odvod zavedený, banky stále zvyšovali svoje poplatky a svoje zisky. Zo ziskov bánk podľa neho musí štát zobrať a redistribuovať tým ľuďom, ktorí to potrebujú. „My sme bankový odvod nastavili tak, aby bankám nepoškodil.” Podľa ministra boli k bankám aj teraz ešte veľmi ústretoví.

Hlavným opatrením ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny je zníženie príspevku do II. piliera z 5,5 % na 4 %, ktoré prinesie 364,7 mil. eur. Ministerstvo zdravotníctva zvýšením sadzieb zdravotného poistenia z 10 % na 11 % pre zamestnávateľov, SZČO a samoplatcov prinesie do štátnej kasy 357 mil. eur.

Medzi ďalšie opatrenia patria napríklad vyššia spotrebná daň z tabaku, zvýšenie DPH na alkohol či zrušenie pracovného pokoja 1. septembra (Deň Ústavy SR). 

Vláda navrhuje aj opätovné zavedenie Dorovnávacej dane z DPPO (daň z príjmov právnických osôb). Ak by bol vládny návrh schválený parlamentom, daň vo výške minimálne 340 eur by musela každoročne zaplatiť každá právnická osoba a to aj v prípade, ak nevykonáva žiadnu činnosť alebo sa ocitla v strate.

Všetkých 18 opatrení

Zdroj: Úrad vlády SR

KDH sa obáva nastúpenia na grécku cestu

Podľa opozičného poslanca Jozefa Hajka (KDH) vládne opatrenia poškodia firmám a zabúdajú na tých najchudobnejších. Ekonomický expert KDH na sociálnej sieti uviedol:

„Na jednej strane počúvame od členov vlády o avizovanom žmýkaní peňazí z ekonomiky a od občanov vyššími daňami a odvodmi, na druhej strane evidujeme budúce plytvanie na neadresnú pomoc pre majiteľov hypotekárnych úverov či určité skupiny obyvateľov.”

Za zlú správu pre ekonomiku KDH považuje aj dvíhanie daní z príjmu, opätovné uplatnenie predpísanej dane z príjmu aj pre stratové firmy, väčšie daňové zaťaženie dividend či uvalenie bankového odvodu priamo na zisk bánk. Podľa J. Hajka vláda zvýšením odvodov pre firmy a živnostníkov oslabí ekonomickú aktivitu a tým zamedzí zvýšenie príjmov do štátnej pokladnice zdravým spôsobom.

„Matematika je jasná – ak prejdú tieto návrhy, konsolidačný výsledok bude veľká nula. Preto nie div, ako minister financií Ladislav Kamenický vykresľuje budúcnosť. Potvrdzuje, že zadlženie Slovenska bude ďalej rásť a zastaví sa až v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti. Obávame sa, že táto budúcnosť začne plynúť až po skončení funkčného obdobia súčasnej vlády. S výsledkom po nás potopa, so všetkými dôsledkami vrátane zvýšenia rizika nastúpenia na grécku cestu bankrotu.“

Zvýšenie viac ako 900 poplatkov

Poslanec Július Jakab z hnutia Slovensko upozorňuje, že vláda chce od apríla zvýšiť viac ako 900 poplatkov. Množstvo poplatkov sa týka dopravy. Jedným z nich je poplatok za vydanie vodičského preukazu. Momentálne sa platí 6,50 eur, cena by však od apríla mala stúpnuť na 10 eur.

Za vydanie evidenčného čísla vozidla, ľudovo nazývaného – ŠPZ – sa momentálne platí 33 eur. Od apríla by mala cena stúpnuť na 50 eur. Všetky zvýšenia poplatkov v doprave poslanec zverejnil na stránke ficovepoplatky.sk, kde plánuje postupne uverejniť zoznam všetkých viac ako 900 zvýšených poplatkov v rôznych sektoroch.

Prečítajte si aj