Sobota 5. októbra, 2024
Americký prezident John F Kennedy (1917 - 1963) (vľavo) (foto: Hulton Archive/Getty Images)

Lekári prelomili mlčanie o atentáte na J.F. Kennedyho

Viacerí lekári, ktorí boli v službe počas atentátu na Johna F. Kennedyho, vyjadrili pochybnosti ohľadom oficiálnej vládnej verzie.

Podľa nového dokumentárneho filmu, ktorý obsahuje rozhovory z roku 2013, viacerí lekári, ktorí boli na pohotovosti, keď bol v roku 1963 zavraždený bývalý prezident John F. Kennedy, vyjadrili vážne pochybnosti o oficiálnej verzii, podľa ktorej bol za vraždu zodpovedný osamelý strelec.

Federálna Warrenova komisia tvrdila, že dva výstrely osamelého strelca Lee Harveyho Oswalda, ktorý sa nachádzal na šiestom poschodí Texaského školského skladu kníh, zasiahli prezidenta Kennedyho zozadu, keď cestoval v kolóne v Dallase. Jedna z guliek mu prenikla do hornej časti chrbta a vyšla v blízkosti hrtana, zatiaľ čo druhá guľka prenikla do pravej časti hlavy a vyšla cez čelo.

Bývalý prezident dýchal, keď ho priviezli do nemocnice v Parklande, a približne po pol hodine ho vyhlásili za mŕtveho. Avšak to, čo v dokumente uviedlo sedem lekárov, spochybňuje tvrdenia komisie.

Jacquelynn Luethová, výkonná producentka filmu „JFK: Čo videli lekári“, urobila pre tento dokumentárny film rozhovor so siedmimi lekármi z nemocnice v Parklande. Minulý týždeň pre CBS News napísala, že spomienky lekárov „boli presné a jasné, akoby ani neuplynuli desaťročia od incidentu.“

„Každý z nich dal jasne najavo svoj nesúhlas, keď sa na projektore premietali zábery z pitvy,“ napísala J. Luethová. „Nezhodli sa na všetkom, ale bolo zrejmé, že to, ako vyzeral prezident v nemocnici v Parklande, sa nezhodovalo s pitevnými fotografiami z Bethesdy dokonca ani pred začiatkom oficiálnej pitvy.“

Dodala, že lekári z nemocnice v Parklande „nemali iný zámer, len sa pokúsiť zachrániť prezidentov život“. Ďalej uviedla, že tí, ktorí videli ranu na prezidentovom krku, „boli presvedčení, že ide o vstupnú ranu“, čo by spochybňovalo závery Warrenovej komisie. „Viacerí z nich videli v zadnej časti prezidentovej hlavy obrovskú dieru,“ povedala.

Embed from Getty Images

Americký prezident John F. Kennedy, prvá dáma Jacqueline Kennedyová, guvernér Texasu John Connally a ďalší sa usmievajú na davy lemujúce cestu ich kolóny áut v Dallase v Texase 22. novembra 1963. O niekoľko minút neskôr bol prezident zavraždený, keď jeho auto prechádzalo cez Dealey Plaza. .

Varovaní, aby mlčali

V jednej z častí dokumentárneho filmu viacerí lekári spomínajú na slová doktora Malcolma Perryho, chirurga, ktorý ošetroval prezidenta Kennedyho. Okrem iného ošetroval aj L. H. Oswalda.

„Na tlačovej konferencii doktor Perry pri opise rany na krku povedal, že podľa neho to vyzerá ako vstupná rana,“ povedal doktor Robert McClelland vo videu z dokumentárneho filmu.

„Takže sme si mysleli, že tam boli dve rany. Musela tam byť vstupná aj výstupná rana. To bol jediné, čo nám dávalo zmysel. A preto som si myslel, že toto bola vstupná rana,“ povedal doktor Ronald Jones, ďalší lekár z nemocnice v Parklande.

Neskôr si doktor McClelland spomenul, že po tlačovej konferencii s doktorom Perrym o atentáte na Johna F. Kennedyho si všimol niečo nezvyčajné.

„Keď (doktor Perry) odišiel z miestnosti, prišiel k nemu niekto, o kom si doktor Perry myslel, že je možno z tajnej služby, a povedal doktorovi Perrymu: ‚Už nikdy nesmiete povedať, že to bola vstupná rana, ak chápete, čo je pre vás najlepšie,’“ povedal.

Doktor McClelland, ktorý zomrel v roku 2019 vo veku 89 rokov, povedal, že podľa záberov z dokumentárneho filmu, ktoré zverejnil denník Daily Mail, verí, že „s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o sprisahanie, t. j. bolo ich viac než len jeden strelec“.

A Dr. Jones povedal, že „pri spätnom pohľade“, ak L. H. Oswald „bol v depozitári na šiestom poschodí, ako mohol byť JFK strelený spredu? Bol tam teda viac ako jeden útočník?“

Ďalší lekár, Joe Goldstrich, ktorý bol v čase atentátu študentom medicíny, sa pýta: „Ako mohol výstrel zozadu odlúpnuť kožu na temene hlavy“?

Okrem Warrenovej komisie, ktorú zriadil bývalý prezident Lyndon B. Johnson, aj CIA dlho tvrdila, že jediným páchateľom bol Oswald, ktorého zastrelili o niekoľko dní neskôr.

Ďalšie tvrdenia

Tieto odhalenia prichádzajú v čase, keď bývalý agent americkej tajnej služby po prvýkrát po 60 rokoch zverejnil svoje svedectvo a vyvrátil teóriu o „zázračnej guľke“.

Paul Landis, 88-ročný bývalý agent, bol len niekoľko metrov od prezidenta Kennedyho, keď prezidenta zastrelili. Bol pridelený na ochranu Jackie Kennedyovej, bývalej prvej dámy.

V rozhovore pre denník The New York Times, ktorý bol uverejnený 9. septembra, si pán Landis spomína, že na námestí Dealey Plaza v Dallase počul viacero výstrelov, keď išiel za limuzínou prezidenta Kennedyho a videl, ako sa prezident po strele do hlavy pohol dopredu. Po atentáte pán Landis spomínal, že zo zadného sedadla limuzíny prezidenta Kennedyho, blízko miesta, kde prezident sedel, zdvihol guľku, o ktorej povedal, že bola v takmer dokonalom stave.

Bývalý agent potom guľku priniesol do nemocnice, kam prezidenta Kennedyho previezli a dal ju na nosidlá, aby to prešetrili. Povedal, že niekto by si inak mohol tú guľku vziať na pamiatku (čo nekonkretizoval).

Pán Landis naznačil, že dôvodom podozrenia vyšetrovateľov, že bývalého prezidenta zasiahla „zázračná guľka“, je skutočnosť, že guľka, ktorú objavil pán Landis, sa neskôr našla na nosidlách patriacich prezidentovi Kennedymu. Až v rozhovore pre New York Times pán Landis potvrdil, že to bol on, kto našiel guľku a umiestnil ju tam.

Až v roku 2014 si uvedomil, že miesto nálezu guľky, ktoré uviedol, bolo iné, ako spomínala Warrenova komisia, povedal pre New York Times. Potom si to overoval u viacerých amerických predstaviteľov, ale stretol sa so skepticizmom.

V tom istom roku bývalý kolega z tajnej služby Clint Hill varoval p. Landisa, že by nemal hovoriť o tom, čo v ten deň videl. Ak by to urobil, mohlo by to mať pre p. Landisa „mnohé následky“, spomína si na slová C. Hilla.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj