Utorok 1. októbra, 2024
Šéfka francúzskej strany Národné združenie Marine Le Penová drží hlasovací lístok vedľa starostu mesta Henin-Beaumont Steeva Brioisa (vpravo) pred hlasovaním v prvom kole parlamentných volieb v Henin-Beaumont na severe Francúzska 30. júna 2024. (Francois Lo Presti/AFP via Getty Images)
»

Le Penovú a ďalších 26 ľudí súdia za zneužitie fondov EÚ

Prokurátori tvrdia, že jeden z obžalovaných, Thierry Legier, poberal plat ako asistent poslanca, ale bol ochrankárom Le Penovej a jej otca Jeana-Marieho.

Marine Le Penová, ktorá desať rokov viedla francúzsku pravicovú stranu Národné združenie (RN), sa v pondelok postaví pred súd v Paríži spolu s ďalšími 26 osobami obvinenými zo zneužitia finančných prostriedkov Európskej únie.

Le Penová, ktorá v roku 2022 odovzdala vedenie RN Jordanovi Bardellovi, je obvinená ako líderka strany a tiež poslankyňa Európskeho parlamentu, ktorou bola v rokoch 2004 až 2017. Trestné vyšetrovanie sa začalo pred desiatimi rokmi a mnohé z obvinení pochádzajú z obdobia dávno pred jej prvou kandidatúrou na post francúzskeho prezidenta v roku 2012.

Päťdesiatšesťročná Le Penová všetky obvinenia odmieta, pričom niektoré z nich súvisia s údajným vytvorením fiktívnych asistentov, ktorí boli platení z fondov EÚ. Prokurátori tvrdia, že jeden z obvinených, Thierry Legier, poberal v rokoch 2005 až 2012 plat ako poslanecký asistent, hoci jeho skutočnou úlohou bolo byť ochrankárom Le Penovej a jej otca Jeana-Marie Le Pena. Ten založil Národný front, ktorý sa neskôr premenoval na Národné združenie.

Poslanci Európskeho parlamentu dostávajú od Európskej únie peniaze na pokrytie výdavkov a platov asistentov, ale tieto peniaze nie sú určené na politické aktivity strany.

Dvadsaťdeväťročný Bardella, ktorý bol poslancom Európskeho parlamentu v rokoch 2017 až 2021 a predtým pracoval ako asistent poslankyne, nie je súdený, rovnako ako Jean-Marie Le Pen, ktorý má v súčasnosti 96 rokov a je v zlom zdravotnom stave.

V prípade uznania viny hrozí Le Penovej a ostatným obžalovaným trest odňatia slobody až na 10 rokov, pokuta vo výške jedného milióna eur a možnosť zákazu výkonu verejnej funkcie až na päť rokov.

Rozsudky by mali byť vynesené v novembri

Rozsudky sa očakávajú až koncom novembra. Obvinenia voči Marine Le Penovej – ktorá sedí vo francúzskom Národnom zhromaždení a zastupuje volebný obvod v departemente Pas-de-Calais – nad ňou visia už roky a ona uviedla, že súdny proces vníma ako šancu očistiť svoje meno.

Le Penová už predtým povedala: „Asistenti poslancov nepracujú pre parlament. Sú to politickí asistenti zvolených úradníkov, politickí z definície… Pýtate sa ma, či môžem definovať úlohy, ktoré som pridelila svojim asistentom. Závisí to od schopností každého človeka. Niektorí za mňa písali prejavy, iní sa starali o logistiku a koordináciu,“ dodala.

Hovorca RN Laurent Jacobelli minulý týždeň povedal: „Vie, že to, z čoho nás obviňujú, je, že ako francúzska strana máme iné chápanie toho, čo je úloha asistenta, v porovnaní s chápaním Európskeho parlamentu.“

Le Penová dvakrát prehrala s Emmanuelom Macronom vo francúzskych prezidentských voľbách v rokoch 2017 a 2022 a očakáva sa, že bude kandidátkou RN aj v roku 2027. To by však mohlo byť v prípade jej odsúdenia ohrozené.

Parížska prokuratúra začala údajné trestné činy prvýkrát vyšetrovať v roku 2016 na základe správy, ktorú v predchádzajúcom roku podal vtedajší predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz francúzskemu ministrovi spravodlivosti. Vyšetrovatelia posudzovali úlohu 49 asistentov poslancov RN od roku 2009.

Obvinili 11 poslancov RN v Európskom parlamente vrátane Marine Le Penovej a jej otca zo sprenevery finančných prostriedkov EÚ a 13 asistentov poslancov obvinili z prijímania finančných prostriedkov.

Jean-Marie Le Pen sa necíti dobre

Začiatkom tohto roka však bol Le Penovej otec – ktorý v roku 1972 založil Národný front – vyhlásený za nespôsobilého na súdne konanie.

Jean-Marie Le Pen už skôr odmietol pochybenie a je zaznamenané, že povedal: „Nevybral som si, ktorí asistenti mi boli pridelení. O tom rozhodla Marine Le Penová a ostatní. Ja som len podpísal zmluvy.“
RN je tiež samostatne vyšetrovaná pre údajné nezákonné financovanie prezidentskej kampane Le Penovej v roku 2022. Toto vyšetrovanie začala parížska prokuratúra až v júli.

Hoci Le Penová a jej spoluobvinení obvinenia z trestného činu odmietli, RN podľa právnika Patricka Maisonneuva vrátila Európskemu parlamentu 1 milión eur. Podľa neho 330 000 eur z tejto sumy priamo súviselo s údajným zneužitím finančných prostriedkov Marine Le Penovou.

Vtedajší Národný front získal vo voľbách v roku 2014 rekordných 24 kresiel v Európskom parlamente, čo viedlo k značnému finančnému zisku pre stranu, ktorá podľa prokuratúry v tom čase čelila vážnym finančným problémom. RN si v roku 2014 vzala pôžičku vo výške šesť miliónov eur od ruskej banky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj