Pondelok 16. septembra, 2024
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa zúčastňuje na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 2024 v nemeckom Mníchove 17. februára 2024. (foto: Johannes Simon/Getty Images

Kyjevský najvyšší diplomat rezignoval uprostred vládnych zmien

Podľa vysokopostaveného zákonodarcu a Zelenského spojenca Davida Arahamia by mohla byť vymenená viac ako polovica súčasného kabinetu v rámci tzv. obnovy vlády.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa predsedu parlamentu podal demisiu uprostred najrozsiahlejšej reorganizácie kyjevského kabinetu od invázie Ruska na východnú Ukrajinu začiatkom roka 2022.

„Najvyššia rada [ukrajinský parlament] dostala rezignačný list od ministra zahraničných vecí Kulebu,“ napísal 4. septembra na Facebooku predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefančuk. Ako dodal, Kulebova žiadosť o rezignáciu „bude posúdená na jednom z najbližších plenárnych zasadnutí [zhromaždenia]“.

Štefančukovo vyhlásenie na Facebooku sprevádzala fotografia, ktorá vyzerala ako vlastnoručne napísaný rezignačný list ministra zahraničných vecí.

Kuleba bol vymenovaný za najvyššieho diplomata Kyjeva v roku 2020. Odvtedy podnikol množstvo zahraničných ciest, aby získal podporu pre ukrajinské vojnové úsilie. Očakáva sa, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čoskoro vymenuje Kulebovho nástupcu, pričom medzi hlavných kandidátov patrí Andrij Sybiha, námestník kyjevského ministra zahraničných vecí.

Kulebova rezignácia údajne prichádza uprostred prebiehajúcej reorganizácie vlády, v rámci ktorej deň predtým odstúpili zo svojich funkcií štyria ministri a podpredseda vlády. Dňa 3. septembra podali demisiu ukrajinskí ministri spravodlivosti, životného prostredia, reintegrácie a strategického priemyslu.

V ten istý deň oznámila svoj úmysel odstúpiť aj Oľha Štefanišyna, podpredsedníčka kyjevskej vlády pre európske záležitosti. Ak tieto rezignácie schváli parlament, viac ako tretina ukrajinskej vlády údajne zostane bez ministrov. „Je to vláda bez ministrov… intelektuálna a personálna kríza, pred ktorou úrady zatvárajú oči,“ povedala opozičná zákonodarkyňa Iryna Heraščenková agentúre Reuters.

Nové nominácie budú pravdepodobne vymenované a schválené niekedy koncom tohto týždňa, uviedli predstavitelia parlamentu. Podľa správ v ukrajinskej tlači väčšina – ak nie všetci – odchádzajúcich ministrov dostane iné vládne funkcie.

Kritický bod

Presné dôvody náhlej série rezignácií zostávajú nejasné. David Arahamia, vysokopostavený zákonodarca a Zelenského spojenec, 3. septembra varoval pred blížiacim sa „resetom vlády“, ktorý by podľa neho mohol zahŕňať výmenu viac ako polovice súčasného ukrajinského kabinetu.

„Zajtra nás čaká deň prepúšťania – a deň nato deň menovania,“ povedal. Podľa Zelenského má obmena vedenia zabezpečiť, aby Ukrajina mala to, čo potrebuje na zvládnutie výziev, ktoré predstavuje pokračujúca invázia Ruska.

„Jeseň bude pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá,“ povedal vo videopríhovore z 3. septembra. „Naše štátne inštitúcie by mali byť nastavené tak, aby Ukrajina dosiahla všetky výsledky, ktoré potrebujeme.“
„Musíme posilniť niektoré oblasti vlády a pripravili sme zmeny v jej zložení,“ dodal Zelenskyj.

Ďalej naznačil, že aj úrad ukrajinského prezidenta sa pravdepodobne dočká „zmien“. V ten istý deň Zelenského úrad oznámil odvolanie Rostyslava Šurmu, zástupcu vedúceho štábu ukrajinského lídra pre ekonomické otázky, ktorý dlhé mesiace čelil obvineniam z úplatkárstva.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore s novinármi 4. septembra uviedol, že prebiehajúca obmena kyjevského kabinetu „nijako neovplyvní“ vyhliadky na mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj