Nedeľa 8. septembra, 2024
Súťaž v kulturistike, napravo Patrik Popluhár (Foto: Zoltán Serczel)
»

Kulturistika v živote úspešného športovca Patrika Popluhára (rozhovor)

Kulturistika nie je iba športová disciplína. Znamená životný štýl a cieľavedomé tvarovanie ľudského tela prostredníctvom silového tréningu a iných cvičení. Už v období starovekého Grécka a Ríma vznikali umelecké diela, pri ktorých sochári dbali na estetické zobrazovanie ľudského tela, na jeho tvarovanie a stavbu. Pod pojmom krása sa rozumelo niečo, čo sa ľuďom páči, je príťažlivé a vzbudzuje uznanie, rovnako ako vyrysovaná postava kulturistov. 

Ako šport sa kulturistika presadila koncom 19. storočia v USA. Nie je to však novodobý fenomén. Koncept ideálnej ľudskej postavy vyvinuli už Gréci a z histórie vieme, že už bojovníci a gladiátori sa venovali silovému tréningu a budovaniu postavy.

Stať sa kulturistom si vyžaduje tvrdú prácu, disciplínu a odhodlanie. Pri snahe zlepšovať svoju postavu sa kulturisti dostávajú často na hranicu svojich možností. Je zaujímavé sledovať, čoho je ľudské telo schopné. Tak, ako iné športy, aj kulturistika prináša riziko zranení. Sú to natrhnuté svaly či pomliaždeniny. Športovci im vedia predchádzať dobrým zahriatím pred tréningom a správnou technikou prevedenia cviku a dýchania.

Kulturisti kladú dôraz na množstvo podkožného tuku, objem svalstva, celkový dojem a estetický výzor. Ako vyzerá život kulturistu? O svojej športovej dráhe a životnom štýle nám porozprával Patrik Popluhár, 25 ročný kulturista, ktorého mentorom je český profesionál Dominik Trkan.

Kedy ste začali pomýšľať na kulturistiku a ako ste sa k tomuto športu dostali?

Kulturistika ma začala zaujímať začiatkom štúdia na strednej škole. Ako dieťa som nebol spokojný so svojou postavou a chcel som ju zmeniť. Začal som pozerať videá na internete, kupovať si časopisy, v ktorých boli kulturisti a známe osobnosti hrajúce aj vo filmoch. Vedel som, že ak chcem zmeniť svoju postavu, už mi nebude stačiť šport, ktorý som dovtedy roky vykonával.

Tým pádom moja kariéra futbalistu skončila, pretože ma cvičenie a všetko okolo toho tak zahltilo, že na nič iné skoro nebol čas.

V súťažnej forme (Foto: Zoltán Serczel)

Čo pre vás kulturistika znamená? Kvôli čomu ste sa rozhodli práve pre tento šport?

Kulturistika znamená pre mňa momentálne všetko, keďže som v príprave na nasledujúcu sezónu. Je to veľká súčasť môjho života a tento šport ma naučil strašne veľa. Disciplínu, odhodlanie a vytrvalosť, že sa človek nikdy nemá vzdať, aj keď je najhoršie.  Pre bodybuilding som sa rozhodol aj preto, lebo bolo mojím snom postaviť sa v živote aspoň raz na pódium, a keďže mám predispozíciu alebo lepšie povedané genetiku na veľké nohy, tak tam nebola otázka, v čom budem súťažiť.

Akých súťaží ste sa už zúčastnili?

Zatiaľ mám za sebou tri sezóny, ktoré boli celkom úspešné.

Na majstrovstvách Európy v naturálnej  kulturistike som získal 2. a 5. miesto, na majstrovstvách Slovenska (juniori) 3. miesto a na majstrovstvách Slovenska v kategórii muži 3. miesto.

Majstrovstvá Slovenska v Šuranoch (Foto: Zoltán Serczel)

Ako sa pripravujete na súťaže a koľko času venujete tréningu?

Moja príprava na súťaže trvá väčšinou celý rok, od súťaži k súťaži, keďže treba mať objemovú fázu v kalorickom surpluse (čo znamená, že prijímam viac kalórií ako spálim počas dňa). Tým pádom viem naberať svalovú hmotu a zároveň aj nejaký ten tuk, aby som sa potom počas diéty, kde som vždy v miernom kalorickom deficite (čo znamená, že mám menší príjem kalórií ako spálim počas dňa) vedel stále zlepšovať. Môj tréning trvá maximálne 1,5 hodiny a potom mám ešte ďalšiu kardio fázu, čo je veľmi individuálne, podľa toho, v akej forme som a koľko času do súťaže ostáva. Ale po rokoch cvičenia som zistil, že kardio by sa malo robiť stále počas celého roka, pretože má veľmi veľa benefitov pre telo.

Ako taká súťaž kulturistiky vyzerá a ako prebieha? Čo sa na kulturistovi hodnotí?

Súťaže v kulturistike sú veľmi rozdielne, podľa toho, aká veľká je to súťaž. Väčšinou ráno v deň závodu je registrácia, váženie a potom nástrek farby. Neskôr sa presunieme na miesto určené na oddych a čakanie na čas, kedy sa ide na pódium. Počas toho času sa ešte dolaďujú posledné detaily, podľa formy sa doplňujú sacharidy alebo voda, aby na pódiu vyzerali svaly ostré, guľaté a poriadne naplnené. Kulturistika sa hodnotí podľa toho, o akú kategoriu ide, ale vo všeobecnosti je dôležitý objem, definícia, celková estetika a dojem. Samozrejme, ešte prezentácia a celkovo základné pózy, ktoré sú špecifikované pre danú kategóriu.

Je medzi športovcami rivalita a závisť, alebo sa dokážete tešiť aj z výkonu druhých?

Ja si myslím, že rivalita tam je a podľa môjho názoru je aj dôležitá, lebo nás ženie dopredu, aby sme mali motiváciu neustále sa zlepšovať. Závisť je druhá vec, ale  určite sa nájde aj tá, veď nie vždy bude každý spokojný s výsledkom. Vo všeobecnosti sa ale dá povedať, že súťaže sú veľmi príjemné a priateľského charakteru.

Zažili ste aj vtipnú príhodu na súťaži? Pokojne nám prezraďte, či ste zažili aj trapas, alebo niečo, čo vás prekvapilo.

Vtipnú príhodu môžem povedať z prvej súťaže Majstrovstiev Európy, ktoré sa konali v Banskej Bystrici v klube Ministry of Fun. Keď som išiel ráno na nástrek farby, ešte upratovali po diskotéke. Alebo trapasom by som nazval posledné majstrovstvá Slovenska, kedy nám posunuli celý harmonogram súťaže na poslednú chvíľu. Tým pádom som sa musel ponáhľať na pódium, čiže posledné minúty boli zaujímavé – z jednej ruky som si ešte dopĺňal posledné sacharidy a zároveň som už musel pumpovať, pričom ma kamarát sušil uterákom, lebo ešte farba nebola uschnutá.

Ktorú výhru považujete za svoj najväčší úspech?

Výhru ako takú ani jednu, skôr tú cestu za cieľom, ktorú som absolvoval posledné dva roky, keďže na moje nešťastie aj tento, aj minulý rok som si natrhol sval na stehne 6 týždňov pred súťažou, čo mi dosť obmedzilo prípravu. Našťastie som mal veľkú podporu ľudí, nevzdal som to a dotiahol to do konca.

Kto bol vaším vzorom?

Mojím vzorom boli kulturisti z Maďarska hlavne Bohos Kornél, Kathi Béla a Bereczki Krisztián. Na ich videách som vyrastal, ale vzormi boli samozrejme aj kulturisti zo sveta ako Chris Bumstead, Jay Cutler a Dorian Yates a mnoho ďalších.

Čo vás motivuje pokračovať v tejto ceste?

Mojím hnacím motorom je to, že sa chcem neustále zlepšovať a ukázať sa vo výbornej forme bez zranení, aby som bol spokojný so sebou a bol aj dobrým vzorom pre mojich klientov.

Pripravujete nejakých športovcov na podobnú dráhu?

Ja momentálne takého športovca, ktorý by išiel podobnou cestou, zatiaľ nemám. Síce ku mne chodia mladí, ktorí máju predpoklady byť úspešní v tomto športe, ale to sa uvidí časom, kam sa posunú. Trénujem teraz jedine futbalistov, ktorí sa chcú individuálne zlepšovať popri vlastných tréningoch.

Patrik Popluhár je už v príprave na nasledujúcu sezónu (Foto: Zoltán Serczel)

Určite dávate veľký pozor na stravu a príjem proteínov. Je rozdiel v strave pred prípravou na súťaž a v bežnom období, keď sa udržujete v kondícii?

Celkovo je rozdiel v tom, že pri príprave na súťaže mám presne určenú gramáž jedla, ktorú dodržiavam a nemám takú pestrú stravu ako v bežnom období. Nemám napríklad toľko voľných jedál, ktoré si môžem dovoliť mimo sezóny. Ale vo všeobecnosti mám ako základ tie isté suroviny celý rok, to sa nedá zmeniť, keď už je človek raz naučený.

Aké potraviny vo svojom jedálničku preferujete? Beriete aj doplnky stravy?

Z bielkovín sú moje bežné suroviny kuracie a hovädzie mäso, vajíčka, proteín, tvaroh. Zo sacharidov ryža, ryžová múka, zemiaky, ovsené vločky, celozrnné pečivo, cestoviny a ovocie. Z tukov jem vajíčka, arašidové maslo, olivový olej, tekvicový olej. Beriem aj doplnky výživy, ktoré mi pomáhajú zvyšovať výkon a zároveň pomáhajú udržiavať moje zdravie, keďže tento šport je veľmi náročný. Dávam si vitamíny, minerály, aminokyseliny na lepšiu regeneráciu, kreatín a mnoho ďalších vecí. 

Pre kulturistov je dôležitý spánok, vyváženie výkonu a oddychu. Koľko hodín spíte a ako ešte oddychujete počas dňa?

V kulturistike je spánok asi jednou z najdôležitejších vecí potrebných pre neustále zlepšovnie sa. Kvalitný a dlhší spánok má veľa zdravotných výhod, ale my sa bavíme o kulturistike, pre nás je to ešte dôležitejšie. Počas spánku nastáva regenerácia  poškodených buniek, rast svalov a  zároveň obnova nervového systému. Ja mám kvôli pracovnej vyťaženosti málo spánku počas noci, priemere 6 až 6,5 hodín, čo je veľmi málo! Ideálne by bolo 7 až 9 hodín, ale spánkový deficit sa snažím dohnať počas obednej prestávky, podľa toho, ako mám klientov.

Ako dlho pracujete v oblasti fitness ako tréner? Kde pôsobíte?

Cvičeniu sa venujem vyše 10 rokov a asi 5 rokov robím osobného trénera. Snažím sa pomáhať ľuďom dosiahnuť ciele, ktoré si stanovia. Od začiatku pôsobím u svojej vedúcej, teraz už môžem povedať kamarátky, v najlepšom fitku  EG-GYM Galanta. Kto tu ešte nebol, nevie, o čo prichádza. Okrem výborných strojov je tu ešte lepší kolektív ľudí!

Patrik Popluhár je trénerom v Galantskom fitness centre EG-GYM (Foto: Zoltán Serczel)

Kvôli akým cieľom za vami najčastejšie ľudia prichádzajú?

Ľudia chodia za mnou kvôli klasickým cieľom, ktoré veľmi dobre poznáme všetci –  pribrať, schudnúť, zlepšiť kondíciu, upraviť stravu, znížiť tuk v oblasti brucha, alebo dievčatá chcú teraz často vypracovať práve zadok, tieto partie. Zároveň môžem povedať, že počas tých rokov, čo trénujem, som si všimol, že veľa ľudí príde za trénerom iba so zámerom porozprávať sa, vyrozprávať svoje problémy, a to, že si zacvičia, je len ďalšie veľké plus pre ich zdravie.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Do budúcna, čo u mňa teraz znamená jarnú sezónu, mám veľké plány. Chcel by som absolvovať aspoň 3 súťaže, ktoré by mali byť aj medzinárodné, nielen na Slovensku. Ešte neviem presne, ktoré to budú, momentálne ešte nie sú vypísané súťaže na budúci rok, ale budú zrejme niekedy koncom apríla. Moja diéta už pomaličky začala, tak verím, že tentokrát to bude moja životná forma. Mám aj podporu svojho okolia, čo ma motivuje podať ešte lepší výkon. Momentálne mám za mentora/trénera jedného z najlepších trénerov v Česku, Dominika Trkana, takže som veľmi odhodlaný urobiť všetko preto, aby bola táto sezóna úspešná.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov!

Prečítajte si aj